A természetes édesítőből is megárt a sok!

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. július 10. 00:00
Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására.

Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására.

Derül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következő számában megjelenő tanulmányból. Az eredmények arra utalnak, hogy a magas fruktóz(cukor)tartalmú ételek visszafogásával csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának veszélye.

A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fő kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezőket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bűnös. A múlt században drámaian megnőtt az egyszerű cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát azzal édesítik. Ezzel egyidejűleg kétségbeejtően sok lett a magas vérnyomásban szenvedők száma is.9299Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központja (University of Colorado Denver Health Sciences Center) munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4 528 felnőtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelőzményében nem szerepelt magas vérnyomás. A résztvevőket az étel-és italfogyasztásukról kérdezték. Dr. Jalal csapata felfedezte, hogy azok, akik naponta 74 grammnál több fruktózt fogyasztottak, azoknál növekedett a magas vérnyomás kockázata. A 135/85 Hgmm-es értékre 26 %-kal, a 140/90 Hgmm-es értékre 30 %-kal, a 160/100 Hgmm-esre pedig 77 %-kal nőtt a kockázat. (A vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm körül van).

"A tanulmányunk beazonosította a magas vérnyomás egyik potenciálisan módosítható kockázati tényezőjét. A jól megtervezett, prospektív, véletlenszerű klinikai tanulmányokat azonban még be kell fejezni, hogy kiderüljön, az alacsony fruktóztartalmú étrenddel megelőzhető-e a magas vérnyomás és szövődményeinek kialakulása.? ? mondta Dr. Jalal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.