Amerikai kutatók szerint a narancssárga paradicsomok egy különleges fajtája egészségesebb lehet, mint a megszokott élénkpiros.
Az Ohio Állami Egyetem tudósai olyan paradicsomokat termesztettek, amelynek likopinjét (a zöldségek és gyümölcsök egyedi színét adó antioxidáns vegyület) az emberi szervezet könnyebben hasznosítja, mint a piros paradicsomban található típust.
A karotinoidoknak (amelnyek családjába a likopin is tartozik) számos kedvező egészségügyi hatást tulajdonítanak, mint például a rák, szív és érrendszeri problémák és a makuladegeneráció (a vakság egyik formája) megelőzése.
Steven Schwartz élelmezéstudományi professzor és kollegái 12 önkéntes kértek meg két adag spagetti elfogyasztására eltérő alkalmakkor. Az egyik étel hagyományos piros, a másik a speciális narancssárga paradicsomból készült szószt tartalmazott.Az önkénteseket arra kérték, hogy a tesztelés előtti két hétben ne fogyasszanak paradicsomot, vagy abból készült ételt. A kutatók vérmintát vettek tőlük az étkezések előtt és minden 1-2 órában a fogyasztás utáni 10 órát követően. Az eredmény azt mutatta, hogy a narancsszínű paradicsomból származó mártásból a likop-infelszívódása 2,5-szer akkora volt, mint a 'hagyományos' piros paradicsomból.
A vér likopin-szintje a narancssárga szósz bevitele után 5 órával érte el a csúcsot és a szintek 200-szor magasabbak voltak, mint amekkorát a pirosnál mértek. Dr. Schwartz elmondta, hogy bár a piros paradicsomok sokkal több likopint tartalmaznak, mint a narancssárgák, ezek legnagyobb részét olyan formában találhatók meg, amit a szervezet nem szív fel jól. A narancssárga paradicsomot fogyasztók - bár mennyiségileg kevesebb likopint fogyasztottak - szervezete sokkal többet szívott fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.