Génjeink határozzák meg ízlésünket?

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. június 22. 00:00
Az alacsony sótartalmú chipsek teljesen megfelelnek egyesek ízlésének, másoknak viszont ízetlennek tűnnek.

Az alacsony sótartalmú chipsek teljesen megfelelnek egyesek ízlésének, másoknak viszont ízetlennek tűnnek.

A legújabb kutatások szerint ennek oka genetikai eredetű, egy bizonyos szintig ugyanis génjeink határozzák meg ízlésünket.

"A legtöbb ember szereti a só ízét. Ugyanakkor egyesek több sót esznek, részben azért, mert jobban szeretik az ízét, mint mások, részben pedig azért, mert a só elfedi az ételek mellékízét" - nyilatkozta John Hayes, a Pennsylvania Állami Egyetem élelmiszertudománnyal foglalkozó professzora.8556A mostani kutatásban 87, 20 és 40 év közötti önkéntes (45 férfi és 42 nő) vett részt. A résztvevők mind sós ételeket (chipset, sós perecet) fogyasztottak, majd értékelték az ízüket. "Léteznek olyan emberek, az úgy nevezett szuper ízlelők, akik a kevéssé sós és keserű ízt is rendkívül intenzívnek érzik, míg mások a kevéssé ízes ételeket íztelennek érzik.

A szuper ízlelők képessége nem korlátozódik csupán a keserű és sós ízekre, ők minden ízt intenzívebben éreznek, és a szénsavas italok is jobban hatnak rájuk. Ennek a jelenségnek minden bizonnyal genetikai háttere van" - nyilatkozta Hayes professzor, majd hozzátette: "Az érdekes azonban az, hogy ezek az emberek hajlamosabbak több sót fogyasztani, ugyanis nemcsak intenzívebben érzik az ízeket, de jobban is szeretik a sós ízt, mint a többi ember."

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.