Egy friss kutatásban azt találták, hogy egyesek a bevitt arzén több mint 90%-át ki tudják választani, míg mások szervezetében az arzén lerakódik és károsodásokat okoz.
Az arzén tartós jelenléte a szervezetben a bőr és a belső szervek rákját, szív- érrendszeri megbetegedéseket vagy akár diabéteszt okozhat.
Kevin Francesconi és munkatársai szerint az ivóvíz a világ számos területén, többek közt az USA egyes régióiban is a WHO által megadott határérték feletti mennyiségben tartalmaz arzént. Úgy vélik, hogy a tengeri halak fogyasztása is arzénmérgezés forrása lehet.A kutatás során önkéntesek arzénkiválasztását követték nyomon a vizeletből. Azt tapasztalták, hogy az egyes személyek arzénelválasztó képessége jelentős különbségeket mutat: egyesek akár a bevitt arzén 95%-ának, míg mások mindössze 4%-nyi mennyiség kiválasztására voltak képesek.
A szerzők szerint a megfigyelt egyéni eltérések lehetőséget adhatnak annak meghatározására, hogy egyes személyek számára mekkora kockázatot jelent arzén bevitele.
A tanulmány szerint további kutatások szükségesek annak felmérésére, milyen kockázatot jelent a tengeri halak fogyasztása. "Az adataink megkérdőjelezik azt a régóta fennálló nézetet, hogy a tengeri halakból származó arzén ártalmatlan, mivel főként szerves arzénvegyületek formájában van jelen" ? írják a szerzők.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.