Azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében bizonyos szénhidrátok dominálnak, nagyobb a kockázata a szívbetegségeknek, állítják a kutatók.
A több mint 47 000 olasz bevonásával készített tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik sok kenyeret, pizzát és rizst esznek, kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Ezeknek az ételeknek magas a glikémiás indexük (GI), ami azt jelenti, hogy gyorsan bocsátják ki az energiát és emelik a vércukorszintet. Az eredmények az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg.
Az alacsony GI-ű szénhidrátok, mint például a tészta, melyek lassan bocsátják ki az energiát és emelik a vércukorszintet, nincsenek kapcsolatban a szívbetegségekkel.
Glikémiás index
A jelentést készítő orvosok 15171 férfit és 32578 nőt tanulmányoztak, akik étrenddel kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki sok éven át. Ennek segítségével a kutatók ki tudták számítani a teljes szénhidrátbevitelt, az átlagos glikémiás indexet és az étrendek glikémiás terhelését.A glikémiás index (GI) azt mutatja, hogy az étel mennyire emeli a vércukorszintet ugyanolyan mennyiségű glükózhoz vagy fehér kenyérhez képest. A glikémiás terhelést az adott étel glikémiás indexéből és a tartalmazott összes szénhidrát alapján számítják ki.
Hét év elteltével 463 résztvevőnél alakult ki szívbetegség. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a nőknél, akiknél a legmagasabb volt a glikémiás terhelés, kétszeresére emelkedett a szívbetegség kockázata, mint a legalacsonyabb glikémiás terhelésű csoportnál. A szerzők a következőket vonták le: ?A magas glikémiás indexű szénhidrátokak tartalmazó ételek túlzott fogyasztása inkább befolyásolja a szívbetegségek kialakulását, mint a fogyasztott szénhidrátmennyiség összességében.?
Victoria Taylor, vezető szívegészségügyi dietetikus a Brit Szív Szövetségtől elmondta, hogy a nőknek hasznos lehet, ha alacsonyabb GI-ű ételeket választanak, hogy csökkentsék a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. ?Megpróbálhatják szélesíteni az elfogyasztott kenyér- és gabonafélék választékát például magokkal, rozzsal vagy zabbal. Ehetnek több babot és hüvelyeseket, több zöldséget és gyümölcsöt.?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.