A tejtermékekkel tovább élhetünk

friss hírek
PUBLIKÁLÁS: 2010. március 29. 00:00
A napi javasolt érték feletti kalciumfogyasztás csökkenti a halálozás mértékét. ? állítja egy kutatás.

A napi javasolt érték feletti kalciumfogyasztás csökkenti a halálozás mértékét. ? állítja egy kutatás.

Svéd kutatók felfedezték, hogy a több kalciumot fogyasztó férfiaknak 25 %-kal csökkent az esélye arra, hogy meghalnak a következő évtizedben, mint azok, akik a legkevesebbet vették magukhoz a táplálékkal. Egyik résztvevő sem szedett kalciumpótló készítményt.

Az eredmények egybevágnak a korábbi kutatások felfedezésével, melyek a magasabb kalciumbevitelt összefüggésbe hozták az alacsonyabb mortalitással, mind a férfiak, mind a nők esetében, derül ki az American Journal of Epidemiology cikkéből.

Bár sok kutató vizsgálta már a kalcium és magnéziumbevitel, valamint a krónikus betegségek kockázatát; de keveset tudtak arról, hogy milyen összefüggésben áll ezen tápanyagok fogyasztása a halálozással. A tanulmány adatgyűjtése során Dr. Joanna Kaluza a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa kollégáival több mint 23000 svéd férfit (45-79 év közöttiek) követett nyomon tíz éven át. Mindegyiküknek felmérték a táplálkozási szokásait a tanulmány kezdetén.

Az után követési időszakban 2358-an haltak meg. Akik a legtöbb kalciumot fogyasztották, 25 %-kal kisebb eséllyel haltak meg bármilyen okból, a szívbetegségek kialakulására pedig 23 %-kal csökkent az esélyük azokhoz képest, akik a legkevesebbet vitték be a szervezetükbe ebből a tápanyagból. A kalciumfogyasztás nem befolyásolta jelentősen a rák kialakulásának kockázatát.5647A felső harmadba eső férfiak közel 2000 mg kalciumot fogyasztottak egy nap átlagosan, míg az alsó harmadban szereplők csupán 1000 mg-ot. A javasolt napi mennyiség (RDA) a 19-50 év közötti férfiaknak 1000 mg naponta, az 50 éven felülieknek pedig 1200 mg. ?A napi javasolt érték feletti kalciumfogyasztás csökkenti a halálozás mértékét.? ? vonta le a következtetést Kaluza és csapata. A kalcium több módon is befolyásolja a halálozást, jegyezték meg. Többek közt csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, és a vércukorszintet. A tanulmányban szereplő férfiak a kalcium nagy részét tej, tejtermék és gabonapelyhek formájában vették magukhoz.

A kalciummal ellentétben nem találtak kapcsolatot a magnézium és a halálozás, a rákos megbetegedésből és szívbetegségekből származó halálesetek között. A tanulmány résztvevőinek magnéziumbevitele 400-525 mg között alakult napi szinten. A magnézium RDA-ja 420 mg a 31 éven felüli férfiak számára.

A kutatók szerint ez az elemzés azért nem találhatott semmit a magnéziummal kapcsolatban, mert a tanulmányban szereplő férfiak eleget fogyasztottak belőle. ?További kutatások szükségesek kevesebb magnéziumot fogyasztó csoportok körében, hogy megvizsgálhassuk ezt a kérdést.? ? mondták. A jövőbeni kutatásoknak meg kell nézniük az ivóvízből származó magnézium és kalcium szerepének, mert ez egy jelentős forrása lehet ennek a két ásványi anyagnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.