A bélbetegségek étrendje - 2. rész

Inaktív rovat
PUBLIKÁLÁS: 2010. február 19. 00:00
Székrekedésről, gyulladásos bélbetegségekről és Chron-betegségről

Székrekedésről, gyulladásos bélbetegségekről és Chron-betegségről

Obstipatio (Székrekedés)

Minden szokványos székrekedésnél mérlegelnünk kell azt, hogy szükség van-e gyógykezelésre, főként pedig szükséges-e gyógyszeres kezelés.

Abból kell kiindulnunk, hogy a székrekedés lényege a végbél, az ampulla recti (végbél) kórosan telt állapota, miközben a vastagbélpasszázs a sygmáig normális. Diétás kezelé­sünk során ezért arra kell törekednünk, hogy a táplálék ne legyen annyira salaksze­gény, hogy a széklet besűrűsödjön, hanem éppen salakdús legyen, és ezáltal salaktar­talmánál fogva elegendő ingert jelentsen a székürítéshez. Dús diétás rostot tartalmazó és ezáltal vízkötő táplálékok (korpa) adhatók, amelyek nem szükségszerűen durva rosttartalmúak. Minthogy különösebb szag- és ízhatásuk nincs, legtöbben könnyen be­veszik. Nehézségek esetén tejbe, joghurtba, majonézbe tehetjük vagy kenyérbe dol­gozva alkalmazhatjuk a rostokat.

Atoniás (petyhüdt) bélhuzam stimulálására erősen megőrölt, korpás, barna lisztből készült (Graham) kenyér, répafélék, saláta, paraj, nyers paradicsom, kelkáposzta, kelvirág, a gyümölcsök közül szőlő, szilvafélék, barack, apró magvas ribizli, málna, eper is adha­tó. Erős fűszereket lehetőleg ne ajánljunk, mert ezek a lassú mozgású vastagbél nyálka­hártyáját izgatják. Amennyiben hashajtóra is szükség van, törekedjünk azok mielőbbi elhagyására, mert megszokáshoz vezetnek. A görcsös jellegű székrekedés jóval ritkább. A nagyétkű, elhízott obstipálókon kívül azokon látjuk, akik hashajtókkal visszaéltek, és olyanokon, akiknek neurosisa más téren is megnyilvánul.4746Diétás előírásainkkal legyünk nagyon óvatosak, az ételnek ugyan kell,elegendő sa­lakanyagot tartalmaznia, de semmiképpen sem izgató formában. A rostszegény főze­lékek jól megfőzve, a gyümölcsök meghámozva, a durvábbak áttörve, párolva, mag nélkül adandók.

A gyulladásos bélbetegségek kezelése

Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás). A vastagbél kifekélyesedő, krónikus gyulladásával járó megbete­gedése, amelyben tartsuk szem előtt, hogy a vastagbél, annak is gyakran csak az alsó szakasza beteg, és a vékonybél ép. Vita tárgyát képezik a kialakulásához vezető etio­lógiai (kóroktani) tényezők. A betegség heveny szakában egy-két napos koplalás szükséges, ilyen­kor mást mint folyadékot szájon át nem adunk (tea, rizsnyák, vizes kakaó). Egyide­jűleg elkezdjük a gyógyszeres kezelést is.

A rost- és fűszerszegény étrendet alkalmaz­zuk, energiadús legyen, különösebb szigorúság nélkül. Törekedjünk a minél változato­sabb étkezésre. Ha a beteg obstipatióra (kiszáradásra) hajlamos, akkor a rostszegénységre sem kell tekintettel lennünk. A betegek nagy része a tejet jól tolerálja. Mindezen túl törekedjünk a panaszt okozó anyagok eliminálására (szétválasztására), vagy amelyek egyébként is ártalmasak lehet­nek, ilyenek: paprika, bors, mustár, hagyma, fokhagyma. Ha alimentáris túlérzékeny­séget, nutritív allergiát derítünk ki, akkor ennek figyelembevétele végérvényesen kö­telező.47471Crohn-betegség. Összehasonlító tanulmányok kimutatták, hogy a kis rost- és cukor­tartalmú diéta nem eredményezett szignifikáns állapot javulást a szabad diétát tartókkal szemben. Így betegeinknek tetszés szerinti diétát ajánlhatunk. Az is kiderült, hogy a bél ?nyugalomba helyezése" diétás tényezőkkel sem vezetett eredményre. Így a paren­teralis (külső) táplálás lehet szupportív (ajánlott), de nem elsődleges terápiás eljárás. Egyebekben a co­litis ulcerosára (fekélyes vastagbél gyulladásra) vonatkozó szempontok figyelembevétele ajánlott.

A belek funkcionális betegségeinek diétás kezelése

Az ?irritábilis bél syndroma" címszóval összefoglalt kórképek étrendi előírásaira vonatkozó általános szabály nem állítható fel. A diéta nagymértékben egyéni. Arra kell törekedni, hogy a beteg étrendje minél jobban közelítse meg az egészséges ember ve­gyes étrendjét, és legyünk arra tekintettel, hogy a betegnek hasmenése vagy székreke­dése van-e. Harcoljunk az olyan diéták ellen, amelyeknek az alkalmazása során a be­tegek lefogyhatnak, vagy vitaminhiányuk alakul ki. Törekedjünk az étrend változtatá­saiban a kedvező pszichés hatások kihasználására.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.