A fogyókúra az elhízott emberek - vagy magukat túlsúlyosnak tartó, képzeletükben elhízott betegek - aránylag rövid időtartamra szorítkozó törekvése, hogy testtömegüket az aktuális érték alá szorítsák.
A szorosabb értelemben vett fogyókúra nem jelent a hátralevő életévekre kiterjedő életmód-változtatást, hanem rövid idő alatt elérhető testtömeg-csökkentésre törekszik a napi táplálékfelvétel energiatartalmának csökkentésével.
Az európai civilizációban csak az utóbbi száz évben jelent meg a fogyásra törekvés, ahogy a szépségideál egyre inkább a sportos, karcsú, majd egyre légiesebb megjelenést részesítette előnyben. Az ideális testsúly mindig az adott korszak divatjától függ. A hölgyek vagy krinolinnal szélesítették csípőjüket, vagy fűzővel szorították össze, vagy tornával és helyi kezelésekkel tették keskenyebbé.
Az átlagos testsúly a civilizált országokban egyre nő, ugyanekkor a társadalmi elvárás a kisebb testsúly felé tolódik el.Így érthető, hogy a különböző típusú fogyókúrák iránt állandóan igen élénk érdeklődés tapasztalható. Mivel a fogyókúrák tartós eredménye az eseteknek csak 5%-ában tartható kielégítőnek, érthető, hogy egyre újabb biztos sikert ígérő fogyókúrák jelennek meg, hiszen a népesség 25-30%-nyi túlsúlyos, elhízott része ezt kívánja, és a fogyókúra világszerte jó üzletnek is bizonyult.
Az elhízás a táplálékkal felvett és a különböző módon leadott energia egyensúlyának felborulása, amelyet a kisiklott szabályozású energiatárolás jellemez, főleg triglicerid (neutrális zsír pl: sertészsír, a vaj, az olaj) formájában. A helyzet megoldása elméletileg egyszerű: kevesebb energiát kell elfogyasztani és/vagy több energiát kell leadni, például mozgással. A helyzet azonban távolról sem ilyen egyszerű. Egyrészt rendszerint azok híznak meg, akik erre születésüktől hajlamot hurcolnak magukban, másrészt a szervezet igyekszik a rnár megszerzett energiát megőrizni, és nem adja azt könnyen le diéta vagy fokozott mozgás hatására.
A fogyókúra idején az alapanyagcsere - vagyis a létfenntartáshoz szükséges energiatermelés - egyre kisebb, a sympathicus idegrendszer aktivitása is egyre csökken, egyszerűen fogalmazva a szervezet takaréklángra állítja be magát. Így hiába csökkenti a fogyókúrázó bizonyos időn túl energiabevitelét, a testsúlycsökkenés ezzel nem fokozható, hanem értéke egyre csökken, sőt olykor meg is áll.
A szervezet a külvilággal szemben minden körülmény között igyekszik állandóságát megőrizni. Ez a testtömeg esetében is igaz. A testtömeg-szabályozás központi és perifériás pontjai éberen figyelik annak változását, és bonyolult áttételek segítségével biztosítják - vagy igyekeznek biztosítani - a változatlan helyzetet. A testtömeg-szabályozás egyéni adottságoktól is függ, vannak, akiket nagy ingadozás, másokat stabil, nem változó testtömeg jellemez. Ha energiamegszorítóssal csökkentjük a testtömeget, a szabályozás ellentétes irányú erői ez ellen hatnak. Ha erős hatást gyakorolunk, a válasz is erős lesz. Radikális, gyors eredményre áhítozó fogyókúra esetén, ahogy csökken a súlycsökkentő hatás, az ellenerő biztosítja a korábbi testsúlyra történő visszahízást, sőt a visszacsapást még túlcsapás is követheti. Makacs igyekezetünkkel ezt többször is megismételhetjük. Így néhány fogyókúrával alaposan meghizlalhatjuk a fogyni vágyókat. Az ismert játék alapján ezt jojó-hatásnak hívjuk.
Jogos a kérdés ezután: Hagyjuk magukra az elhízottakat? Ne fogyasszuk őket, mert úgyis visszahíznak vagy túlhíznak? A válasz: Nem. Indokolt esetben, ha az egészségi állapot vagy annak várható romlása teszi szükségessé a fogyókúrát, kezdjük el, de ne törekedjünk gyors sikerre. A szabályozási folyamatok figyelembevételével lassú ütemű, minél egyenletesebb fogyásra törekedjünk. Fontos a fogyókúrázó erős szándéka, indítéka, elszántsága. Ímmel-ámmal nem érdemes fogyókúrába kezdeni.
Alapvetően fontos az eddigi életmód fokozatos megváltoztatása. A bűvös négyes: mit, mennyit, mikor és hogyan együnk. Az utóbbi kettőről alig esik szó. Ugyanekkor az első kettőről megunásig sokat hallunk. Mikor együnk? A zsigeri idegrendszer parasympathicus része az esti-éjszakai órákban fokozza aktivitását. Ez érthető is, hiszen a raktározás főleg a pihenés óráiban lehetséges. Így világos, hogy az esti órákban valóban keveset ehetünk. Hogyan együnk? Ülve, szépen terített asztalnál. Minél közelebb vagyunk a hűtőszekrényhez, annál könnyebben kinyitjuk az ajtaját. Ne ötletszerűen együnk. Mindig azonos időpontra törekedjünk. Ne kapkodjuk be az ételt. Az elhízásra hajlamos ember később éli meg a jóllakottság érzését, mint a többi irigylésre méltó társa.
Ne együnk, inkább étkezzünk. Adjuk meg a rangját az étkezésnek, hogy élvezhessük.
Minden eredményes fogyókúrázónak van lelki támasza. Szükséges, hogy valakinek beszámoljon sikeréről vagy eredménytelenségéről. Legyen ez a személy pszichológus vagy orvos, gyógytornász, masszőr, férj, feleség, barátnő vagy barát, majdnem mindegy, csak tartósan segítsen a fogyókúra és az új életstílus kialakításában.
Légyeges, hogy milyen időközönként ellenőrzi magát a fogyókúrázó. Ideális esetben naponta kétszer (este és reggel vacsora és reggeli előtt). A japánok napi négyszeri testsúlymérést ajánlanak.
Ugyanilyen fontos a ?lelki támasz" ellenőrzéseinek gyakorisága is. Hetente végzett ellenőrzéssel dupla eredményt érhetünk el, mintha csak havonta egyszer jut ellenőrzéshez a fogyókúrázó.
Itt csak utalhatok arra, hogy a fogyókúrát minden esetben ki kell egészíteni fokozott testedzéssel. Természetesen ezt orvosi vizsgálatnak kell megelőzni az előírandó edzésterv nehézségi fokának megállapítása érdekében. Csak fokozatosan szabad terhelni a fogyókúrázót a mozgásszervek és a keringés túlterhelésének elkerülése érdekében. Napi 15 perc torna és heti háromszor 30 perc határozott séta már eredményre vezet.
A bevitt energia az előző életszakaszhoz képest 400 kcal/nap értékkel legyen kevesebb a testsúlycsökkentést váró hónapokban, években. Ez nem hoz gyors eredményt, de széles körű vizsgálatok alapján hosszú távon sokkal eredményesebb, mint a radikális fogyókúra.
Ugyanekkor ügyeljünk arra is, hogy napi 1 g/ttkg fehérje elfogyasztásáról gondoskodjunk.
A korábban divatos koplalókúra (teljes éhezés) mai szemléletünk szerint idejétmúlt, és még megfelelő sópótlással is káros. A zsírmentes testtömeg, pl. izom olyan jelentős veszteségével jár, amely nincs arányban az elvesztett súllyal. Hosszan tartó kezelés esetén haláleseteket is leírtak.
A kis energiatartalmú diéta 800-1500 kcal/nap (3350-6280 kJ) között lévő energiabevitelt jelent. Tartós betartása gyakran nagy nehézségeket jelent.
Az igen kis energiatartalmú diéta 800 kcal/nap (3350 kJ); széles körben elterjedt a kórházi gyakorlatban hosszú távú fogyókúrák bevezető szakaszaként. Előnye, hogy
eredménye hamar mutatkozik, hátránya, hogy állandó ellenőrzést és gondos átmenetet igényel a nagyobb energiatartalmú étrendhez.
Korábbi formái, a fehérjét megőrző módosított éhezés vagy az ún. kollagén-diéták veszélyes voltuk miatt már nem használatosak a fogyókúrás gyakorlatban.
Újabban nyílt csak lehetőség táplálék-kiegészítőkkel bővített energiaszegény diéták biztosítására. A különböző gyári termékek karnitin, króm, esszenciális zsírsavak, elektrolitok és nyomelemek adásával lehetővé teszik, hogy a fogyókúra során ne alakuljanak ki hiányállapotok, és az étvágy csökkenjen, vagy a jóllakottság érzése előbb jelentkezzék.
Végezetül azt szeretném hangsúlyozni, hogy mai szemléletünk szerint a fogyókúrát, mint az egészséges táplálkozás kialakításának eszközét, a mozgásprogramok társát a testi-lelki kiegyensúlyozottságra törekvés mindennapi eszközének tartjuk a hosszú távú egészséges életvitel érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.