A farkasbab, mely kevés bélrendszeri következménye miatt nagy népszerűségre tett szert, ha nem a megfelelő, akár halálos is lehet!
A farkasbabot, melynek keserű és édes változata is létezik, alacsony glikémiás indexe miatt hozzáadják egyes termékekhez, például kenyérhez, illetve különböző szószok tartalmazzák, a zsírtartalom csökkentése céljából. Nyers formában is fogyasztják, ellenben az orvosok szerint egy előkezelés során el kellene távolítani a benne lévő méreganyagokat.
A figyelmeztetést két ausztrál nő véletlen mérgezése tette indokolttá, akik ennek következtében kórházi kezelésre szorultak. Tüneteik között homályos látás, zavart elmeállapot, letargia és járási nehézség szerepeltek. ,,Szerencsére a kórházban egyikőjüknél sem állapítottak meg komoly betegséget." - nyilatkozta Nevada Pingault, járványügyi munkatárs. ,,Azonban a farkasbab-mérgezés akár halálos is lehet!"
A nyomozás során arra fény derült, hogy a lisztbe, keserű farkasbabból álló adalékot kevertek. A boltban kapható termék a megengedett mérgező alkaloid ezerszeresét tartalmazta. Pingault szerint a farkasbabot tartalmazó termékek fogyasztása emelkedő tendenciát mutat, azonban az élelmiszerforgalmazók és gyártók még nem realizálták a kockázatot.
,,Reméljük, sikerül felhívni a figyelmet a nem előkezelt, mérgező hatású, keserű farkasbabot tartalmazó árucikkek eladásából és fogyasztásából adódó veszélyekre!" - tette hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.