Bejgli liszt és cukor nélkül

Bejgli liszt és cukor nélkül – így nem kell lemondanod az ünnepi édes élvezetről

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 13. 11:45
Ki mondta, hogy le kell mondanod a klasszikus karácsonyi ízekről, csak mert diétázol? A bejgli liszt és cukor nélkül is isteni finom! Ha kipróbálod ezt a receptet, soha többé nem fogod a hagyományos verziót készíteni.
  • A liszt- és cukormentes bejgli tésztája szinte megkülönböztethetetlen az eredeti sütemény tésztájától.
  • A cukormentes dió- és máktöltelék minden diétázó számára tökéletes édesség. 
  • A diétás bejgli összeállítása nagyjából másfél órát vesz igénybe.

A bejgli liszt és cukor nélkül pofonegyszerűen elkészíthető, és biztos lehetsz benne, hogy a vendégeid mind a tíz ujjukat megnyalják majd, ha megkóstolják. Az ünnep nem igazi bejgli nélkül, miért pont te mondanál le erről az édes élvezetről? A megfelelő alapanyagokkal ugyanolyan omlós, illatos és édes lehet, mint a klasszikus verzió.

Bejgli liszt és cukor nélkül
Bejgli liszt és cukor nélkül: diétás desszert, amelyet te is bátran ehetsz az ünnepek alatt
Fotó: grafvision

Recept: bejgli liszt és cukor nélkül

A diétás bejgli tésztája selymes marad, a töltelék pedig édes és krémes, még hozzáadott cukor nélkül is. Engedd, hogy az ünnepi vacsora élvezete idén bűntudat nélkül találjon rád.

Hozzávalók – a lisztmentes tésztához (2 rúdhoz):

Ha kerülöd a glutént, ez a tészta lesz a neked való.

  • 20 dkg finom őrleményű mandulaliszt
  • 6 dkg mogyoró- vagy kókuszliszt 
  • 5 dkg eritrit-stevia keverék 
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj vagy kókuszolaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál natúr görög joghurt (ez segít rugalmasabbá tenni a tésztát)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Hozzávalók a cukormentes diótöltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 1 dl cukormentes mandulatej
  • 6 dkg eritrit-stevia keverék
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál rumaroma

Hozzávalók a cukormentes máktöltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 dl cukormentes mandulatej
  • 6 dkg eritrit-stevia keverék
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál vanília

Hogyan készítsd el a bejglit?

A bejgli elkészítése innentől már cseppet sem nehéz feladat, ugyanazt kell tenned, mintha a hagyományos változatot készítenéd.

A gluténmentes tészta összeállítása: 

  1. A száraz hozzávalókat – mandulaliszt, mogyoróliszt/kókuszliszt, eritrit-stevia, sütőpor, só – keverd össze egy tálban.
  2. Add hozzá a vajat, a tojásokat, a joghurtot és a vaníliát, majd dolgozd össze egy puha, rugalmas tésztává.
  3. Formázz belőle egy gombócot, tekerd frissentartó fóliába, és tedd hűtőbe legalább 45 percre – így könnyebb lesz nyújtani.

A töltelék készítése: 

  1. A dió- vagy máktöltelék hozzávalóit keverd össze egy lábosba, majd alacsony lángon csak addig melegítsd, amíg kissé sűrű, kenhető masszát nem kapsz.
  2. Hagyd teljesen kihűlni, különben szétszakítja a tésztát.

Feltekerés és sütés:

  1. A tésztát két sütőpapír között nyújtsd 0,5 cm vastagságú téglalappá
  2. Kend meg a töltelékkel, majd óvatosan a papír segítségével tekerd fel
  3. Kend meg felvert tojással a tetejét, majd 180°C-on, 25–30 perc alatt süsd aranybarnára.

Bors tipp: Csak akkor szeleteld fel, ha már teljesen kihűlt, mert a maglisztek miatt olyankor lehet szépen vágni.

Mitől lesz a bejgli olyan bejglisen finom?

A hagyományos bejgli jellegzetes ünnepi illatát nemcsak a dió vagy a mák adja, hanem a citromhéj és a vanília egyensúlya. Régi szakácskönyvek szerint a diótölteléket sosem szabad túl sok folyadékkal lazítani, mert akkor „elúszik az íze”. A modern cukormentes változatoknál különösen fontos a fűszerek szerepe: a fahéj természetes édes érzetet ad, így jóval kevesebb édesítő is elegendő, ráadásul sokat tesz az egészségedért is.

Ha kipróbálnád a liszt- és cukormentes kókuszgolyót is, nézd meg az alábbi videót:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.