Rostfogyasztás gyümölcsökkel és müzlivel

Jóból is megárt a sok? Ez az új trend még több rostfogyasztásra buzdít

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 05. 14:15
Rengetegen szeretnék kihozni magukból a legtöbbet, akár az egészségükről, akár a fittségükről legyen szó. Az utóbbi időben egyre több szakértő hangsúlyozza a rostfogyasztás jelentőségét, ami rendkívül jó hatással van a szervezetünkre. Vajon valóban az előnyünkre válhat a rostbevitel maximalizásálára buzdító „fibermaxing” nevű trend? Cikkünkből kiderül!

Az elmúlt években rohamosan megnőtt a rost étrendünkben betöltött szerepe, ami nemcsak a fogyási céljainkat, hanem az általános egészségi állapotunkat is támogatja. Nem véletlen, hogy megjelent egy ezzel kapcsolatos trend, az úgynevezett „fibermaxing”, amely a rostfogyasztás maximalizálására sarkall.

Rostfogyasztásra nagy hangsúlyt fektető fiatal nő rostban gazdag reggelije
Vigyázni kell a fokozott rostfogyasztással!
Fotó: Shutterstock

Fibermaxing, avagy a rostfogyasztás maximalizálása

A fibermaxing lényege, hogy a rostbevitel növelésével csökken az éhségérzet, valamint javul a bélrendszer egészsége; de vajon a rostfogyasztást is túlzásba lehet vinni? Papp-Klisóczki Alexandra táplálkozási szakértő többek között erre a kérdésre is válaszolt lapunknak, valamint kifejtette, alapvetően miért fontos a rostfogyasztás. Interjú.

Miért elengedhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából a rostfogyasztás? 

Az egészséges táplálkozás alapvető elemei az élelmi rostok. Ezek olyan növényi eredetű anyagok, amelyek emészthetetlenek a szervezet számára, így változatlan formában haladnak át az emésztőrendszeren. Habár energiát ily módon nem adnak, a fogyasztásuk elengedhetetlen, mert serkentik az emésztést, a bélműködést, jót tesznek a bélflórának, és segítségükkel a székrekedés is elkerülhető. A rostok ezenkívül lassítják a szénhidrátok felszívódását, így stabilizálják a vércukorszintet, valamint a testsúly szabályozásában is segítenek, a rostdús táplálkozás ugyanis hosszabb teltségérzetet biztosít.  

Mennyi az ideálisan elfogyasztandó napi rostmennyiség?

Az ajánlott napi rostbevitel körülbelül 25-30 gramm, ami nagyjából kétszer annyi, mint a magyarok átlagos rostfogyasztása.

Hogyan növelhetjük hatékonyan a napi rostbevitelt?

A rostbevitelt értelemszerűen rostban gazdag élelmiszerek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, magvak és útifűmaghéj rendszeres fogyasztásával növelheted.

Rostban gazdag magvak
A magvak rostban gazdag élelmiszerek.
Fotó: GettyImages

Származhat bármilyen hátrányunk a rostfogyasztásból, például a fibermaxing trend követésével?

Ha valaki eddig egyáltalán nem figyelt oda arra, hogy elegendő rostot fogyasszon, akkor a tápanyag – és azzal együtt a bevitt folyadék – mennyiségét fokozatosan kell emelnie. A hirtelen nagy mennyiségű rostbevitel hasi diszkomfortérzetet, puffadást okozhat, illetve ha a sok rost mellé nem iszunk eleget, az épp ellenkező hatást válthat ki, mint amit szeretnénk: a hirtelen változtatás könnyen székrekedéshez vezethet. Fontos, hogy senki se essen egyik végletből a másikba, mert a túl sok rost akadályozhatja az ásványi anyagok, gyógyszerek felszívódását, sőt bizonyos mikrotápanyagokat is megköthet, amelyek így szintén nem tudnak hasznosulni a szervezetben. Ez hosszabb távon hiányállapotokat, így egészségügyi kockázatot okozhat.

Az alábbi videóból többet is megtudhatsz a rostfogyasztás előnyeiről:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.