
Amit fiatalon gond nélkül megemésztettünk, az idősebb korban puffadást, súlygyarapodást, ingadozó vércukorszintet vagy akár izomvesztést okozhat. Orvosok és dietetikusok szerint a rendszeres, egészséges étkezés továbbra is fontos, de 50 felett már a gyakoriság válik kulcskérdéssé. Egyre több kutatás utal arra, hogy a napi többszöri étkezés helyett a kevesebb, de tudatosabb evés az egészséges.
A hormonháztartás átalakul, az anyagcsere lassul, a szervezet energiaigénye csökken, miközben a fehérjeszükséglet nő. Nőknél a menopauza különösen érezhetően alakítja át az anyagcserét és a hormonális egyensúlyt. Emiatt azok az ételek, amelyek korábban beváltak, könnyen vezethetnek emésztési panaszok kialakulásához vagy súlygyarapodáshoz. Ráadásul az immunrendszer is nagyobb terhelést kap: minden egyes étkezéskor a bélben lévő immunsejteknek (úgynevezett Peyer-plakkoknak) végig kell vizsgálniuk a bejutó molekulákat, hogy kiszűrjék a veszélyeseket. Ha túl gyakran eszünk, ez a „monitoring” állandó készenlétet igényel – és ötven felett a szervezetnek nagy szüksége lenne pihenőidőre.
két főétkezés – jellemzően egy délelőtti és egy kora esti – segít helyreállítani a szervezet egyensúlyát. A hosszabb szünetek lehetőséget adnak az emésztőrendszernek a regenerációra, a sejtek pedig több időt kapnak az öngyógyító folyamatokra.
Mindez összecseng azoknak a nemzetközi kutatásoknak az eredményeivel, amelyek az időszakos böjt előnyeit vizsgálják. A Harvard és a Johns Hopkins Egyetemen végzett tanulmányok szerint az időablakos táplálkozás – amikor 6-8 órán belül fogyasztjuk el a napi ételmennyiséget, majd a nap többi részében nem eszünk – hosszú távon hozzájárul a szív- és érrendszer védelméhez, a sejtek regenerációjához, és a krónikus betegségek kialakulási kockázatának csökkentéséhez.
Kiemelendő azonban, hogy a napi két étkezés nem mindenkinek előnyös. A soványabb testalkatú, gyorsabb anyagcseréjű, vagy krónikus betegségben szenvedő személyek számára a háromszori, rendszeres, kisebb étkezés lehet ideális. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki nem tud elegendő táplálékot egyszerre elfogyasztani.
(A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.)
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.