A Föld lakosságának több mint egyharmadát, azaz legalább 2 milliárd embert fenyeget világszerte a vashiány, az A-vitamin vagy a jód hiánya.
Mikrotápanyag-hiány
A szakértők kivételével csak kevesen vannak tisztában a vitamin- és ásványianyag-hiányos állapotok gyakoriságával, súlyosságával és következményeivel. A fejlődő országokban igen gyakran, de olykor akár hazánkban is előfordulhatnak vitamin-, illetve ásványianyag-hiány okozta születési rendellenességek, növekedési zavarok, gyenge fizikai teljesítőképesség, alacsony intelligenciahányados (IQ) és a fertőzésekre való fokozott hajlam.
A vitamin és ásványi anyag-hiány legfőbb oka a szegénységgel összefüggő hiányos étrend. A népesség azon csoportjai, akiknek fő tápláléka szinte kizárólag gabonafélékből, rizsből, gyökerekből és gumókból áll, nem jutnak elegendő mennyiségben az említett tápanyagokhoz; ráadásul számos gabonaféle fitátot is tartalmaz, ami annak a kevés vasnak és cinknek a felszívódását is gátolja, ami ezzel a táplálékkal a szervezetbe jut.A mikrotápanyag-hiány ritkán érint kizárólagosan egyetlen étrendi összetevőt. Ezért világszerte több millió ember szenved olyan vitamin-, illetve ásványianyag-hiányban, amely több kulcsfontosságú mikrotápanyag együttes hiányából adódik. Ilyen kulcsfontosságú mikrotápanyagok a vas, a jód, a cink, az A-vitamin és a folsav.
A probléma mértéke és természete
A mikrotápanyag-hiány világszerte tapasztalható három legsúlyosabb formája a vas-, az A-vitamin- és a jódhiány. E három közül a vashiány a legelterjedtebb: több mint 2 milliárd ember (azaz a Föld teljes népességének 37%-a) vérszegény. A második legelterjedtebb a jódhiány, mely a Föld lakosságának 35%- át (1,9 milliárd embert) érinti. A harmadik helyen az A-vitamin-hiány áll, mellyel 250 millió iskolás kornál fiatalabb kisgyermek küzd ? akik közül évente félmillió ennek következtében megvakul.
Népegészségügyi szempontból a mikrotápanyag-hiány számos betegség rizikófaktora, amely növelheti a megbetegedési, de akár az elhalálozási arányokat is. Becslések szerint a világszerte jelentkező különféle megbetegedéseknek mintegy 7,3%-át a mikrotápanyagok hiánya okozza, amelyek közül a vas- és az A-vitamin-hiány a 15 vezető ok között szerepel.Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint kb. 800 000 haláleset (1,5%) eredendő oka a vashiány, és kb. ugyanennyié az A-vitamin-hiány. Valószínőleg a cink-, kalcium-, folsav- és D-vitamin-hiány is jelentősen hozzájárul a Föld lakosságának egészségügyi terheléséhez; mindazonáltal a tünetek változatossága miatt sokkal nehezebb számszerűsíteni ezeknek a hiánybetegségeknek a súlyosságát és hatásait, különösen az enyhébb esetekben, de közegészségügyi következményeik is sokkal kevésbé ismertek.
Egyértelmű azonban, hogy legsúlyosabban a világ szegényebb területeit érinti a mikrotápanyag-hiány; az olyan területeket, ahol kevés az élelem, vagy ahol szinte kizárólag a növényi eredetű élelmiszerek, például a gabonafélék, gyökerek és gumók jelentik a tápanyagforrást, a változatos, tápanyagokban gazdag, húst, halat, tejtermékeket és tojást is tartalmazó étrend helyett.
A zsiradékok hiánya is jelentős probléma, mivel ezek egyik szerepe, hogy segítik bizonyos mikrotápanyagok felszívódását. A kevés állati eredetű élelmiszert fogyasztó néprétegek esetében tehát igen jelentős lehet a számos vitamin és ásványi anyag egyidejű hiánya.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.