A 4 legjobb növényi tej

tej
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 08. 14:31
A vélemények megoszlanak arról, mennyire egészséges a tehéntej. Íme néhány szuper egészséges finom növényi alternatíva! Kóstold meg a mandula-, kókusz-, rízs- vagy zabtejet.

A vélemények megoszlanak arról, mennyire egészséges a tehéntej. Íme néhány szuper egészséges finom növényi alternatíva! Kóstold meg a mandula-, kókusz-, rízs- vagy zabtejet.

A tejfogyasztásról megoszlanak a dietetikusok véleménye: egyesek szerint a tehéntej egészséges, sőt nélkülözhetetlen kalciumforrás, mások azt vallják, hogy az emberi szervezet nem tudja megemészteni, ezért inkább csak kárt okoz a szervezetünkben.

Szerencsére az emberi elme hihetetlenül leleményes, ennek köszönhetően pedig manapság számos különféle növényi alapú tej-jellegű italok. Ezeknek tápértékük, összetételük, és még ízük is más, mint a tejnek, mégis úgy használjuk őket.

Állaguk és ízük természetesen attól függ, hogy milyen fajta növényi alapanyagból készült: gabonából, hüvelyesből, magokból, és csonthéjasokból készülnek. Íme a legjobb alternatívák!

Mandulatej

Kimondottan lágy ízű, kifejezetten édeskés. Felhasználhatjuk turmixokhoz, süteményekhez és levesekhez is. És hogy miért olyan jó ez a tej alternatíva? Amellett, hogy alacsony kalória és zsírtartalma van, így megszabadít a felesleges kilóktól, nagyon egészséges mert gazdag omega- 3 zsírsavaban, ami nagyon jót tesz a szívnek.

E-vitaminnal, magnéziummal, cinkkel, vassal, rosttal, szelénnel és kalciummal is ellátja a szervezetedet. A mandulatejet otthon magad is elkészítheted. A beáztatott 20 dkg mandulát öntsd fel egy liter tiszta vízzel, majd alaposan turmixold össze. Néhány percen belül ebből sűrű tejszerű anyagot kapsz, ezt szűrd át egy sűrű szövésű anyagon.

Kókusztej

A kókusztejet nem csupán az ételekhez használhatod fel, selymes íze miatt önmagában is fogyasztható. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van a torokfájásra, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. A kókusztejet otthon áztatással vagy főzéssel készítheted el. A legegyszerűbb, ha a jó minőségű kókuszreszeléket leöntöd forrásban lévő vízzel. Ezután hagyd állni, turmixold össze, majd jöhet a leszűrés.

Rizstej

Bár főzéssel valóban elvész a vitaminok jó része, az ásványi anyagok és az aminosavak megmaradnak. A rizs proteinje a legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel elkészítéséhez fel lehet használni. Elkészítéséhez nagyjából 1 kg rizst kell háromszoros mennyiségű tiszta vízzel lassú tűzön főzni. Amikor a rizs tejszerűvé válik, leöntjük, majd ismét vizet öntünk rá, és tovább főzzük. Három óra alatt kb. 3-szor, 4-szer kell vizet cserélni, így összesen 1,5- 2 liter rizstejet kapsz majd.

Zabtej

A zabtej igen gazdag telítetlen zsírsavakban, emellett ásványisó tartalma is kifejezetten magas. Magas fehérje tartalmának köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre, és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható. Tisztítja és szabályozza a belek működését, valamint a vér koleszterinszintjét is szabályozza.

A zabpehelyből készült tej jobbára papírízű, ám igazi zabból készítve lágy selymes íze van. A zabot mosd meg, majd egész napra áztasd be vízbe, másnap öntsd le róla a vizet, és turmixold össze nagyjából 1 liter tiszta vízzel. Szokott módon szűrd le, és ízesítsd mézzel.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.