4 egészséges házi chips recept!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 16. 13:33
Ropogtatni mindenki szeret. A különböző chipseket nem lehet megunni, ám egészségtelen, hizlaló hírük miatt csupán mértékkel fogyasztunk belőlük. Próbálkozzunk meg a alma, kókusz, cukkini chipsekkel!

Ropogtatni mindenki szeret. A különböző chipseket nem lehet megunni, ám egészségtelen, hizlaló hírük miatt csupán mértékkel fogyasztunk belőlük. Próbálkozzunk meg a alma, kókusz, cukkini chipsekkel!

Fontos, hogy nem minden chips káros, a hagyományos rágcsálnivalók helyett, próbálkozhatsz néhány ropogós zöldséggel is. A most következőkben megmutatjuk a legjobb recepteket!

Fotó: 123rf.com

Parmezános paszternák chips

Ha szereted a sajtot ezt a receptet neked találták ki. A paszternák hihetetlenül egészséges, gazdag forrása a folsavnak, mely csökkenti a daganatos megbetegedések és a születési rendellenességek kockázatát.

Hozzávalók

Főző spray, 2 db hámozott és szeletelt paszternák, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál reszelt parmezánsajt.

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 425 fokra, fújd be a tepsit főző spray-vel. Egy tálban keverd össze a paszternákot, az olajjal, és a parmezánnal. Terítsd be a parmezános paszternákkal a tepsit egy rétegben, süsd 10-15 percig, amíg enyhén megpirul, és ropogós lesz. Légmenetesen lezárt tartályban egy vagy két napig tárolhatod.

Alma chips

Mintha a tény, hogy zsírmentes, és tele van rosttal, nem lenne elég, ez az édes ropogós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz urzol savat, mely a kutatások szerint, képes serkenteni a kalóriaégetést folyamatát.

Hozzávalók

1 teáskanál szőlőmagolaj, 1 közepes alma vékonyra szeletelve, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál cukor.

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és kend ki szőlőmagolajjal vékonyan a tepsit. Helyezd az almaszeleteket a tepsibe, szórd meg fahéjjal és cukorral, majd süsd 2-3 órán keresztül, míg száraz nem lesz. A szeleteket időnként emelgesd fel, nehogy odatapadjanak. Végül vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd a szeleteket állni kb. 5 percig.

Kókusz chips

Bár csupán papírvékonyak a szeletek, csordultig tele vannak a szív számára nélkülözhetetlen egészséges összetevőkkel, emellett pedig segít fenntartani a telítettségérzetet. Akár önmagában is fogyaszthatod, de kiválóan felhasználható salátákhoz, levesekhez, illetve csirke és hal ételekhez.

Hozzávalók

1 érett kókusz, tengeri só

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra, majd törd fel a kókuszdiót. Egy nagy kanál segítségével kanalazd ki a húsát, majd reszeld le nagyobb darabokra. Ízlés szerint sózd meg, béleld ki a tepsit sütőpapírral, majd helyezd bele a kókusz szeleteket. Süsd kb. 20 percig, amíg a kókusz széle barna nem kezd lenni, és száraz tapintásúvá válik. Légmentesen lezárt edényben 4-5 napig tárolható.

Cukkini chips

Ez a finom rágcsálnivaló jóval könnyebb, mint a klasszikus burgonyachips, immunerősítő hatása van, és gazdag C-vitaminban.

Hozzávalók

Főző spray, 2 db cukkini vékonyra szeletelve, só, ¼ csésze csicseriborsó liszt, bors, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 3 evőkanál reszelt parmezánsajt, 1 tojás, 2 evőkanál víz

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, és permetezd be tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezd a cukkiniket egy papírtörlőre, és ízlés szerint sózd meg. Ezután hagyd állni néhány percig. Egy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet, a sót, a borsot, a petrezselymet, és a parmezánsajtot.

Külön tálban pedig dolgozd el egy habverő segítségével a tojást és a vizet. Mártsd bele a cukkiniszeleteket a tojásos keverékben, majd tedd bele a lisztes keverékbe. A szeleteket helyezd az előkészített tepsibe, és süsd 30 percig, amíg ropogós nem lesz. Tálald melegen. Légmentesen lezárt edényben egy vagy két napig tárolható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.