Annak ellenére, hogy természetes forrásból származik, sem a kősó, sem a tengeri só nem egészségesebb az olcsóbb asztali változatnál - írja a BBC.
Hiába vásárolják meg azonban sokan a drága, ám egészségesebbnek hitt tengeri sót, egy kutatás kimutatta, hogy kémiai összetétele teljes mértékben megegyezik az asztali sóéval. A vizsgálat során a Mayo Klinika kutatói ugyanis több márkás kősó és tengeri só összetételét hasonlították össze az olcsóbb hagyományos sókéval, és kiderült, hogy mindegyik szinte kizárólag nátrium-kloridot tartalmaz.
A gyártók persze vitatják az eredményeket, és védik a termékeiket. "Az eredmények nem adnak teljes képet arról, hogy mind a tengeri vagy az asztali sóba még milyen más adalékanyagok kerülhetnek" - fűzte hozzá David Lea-Wilson, Anglesey Sea Salt Company társtulajdonosa.
Az emberi szervezetnek egyébként valóban szüksége van a sóra, de a szakértők szerint a napi ajánlott mennyiség maximum egy teáskanálnyi lehet, annál több nátrium-klorid ugyanis káros az egészségre. Ezt pedig nagyon nehéz ellenőrizni, hiszen a legtöbb készétel, de még a péksütemények is tartalmaznak sót. Sok sztárszakács szerint pedig só nélkül még az ételek íze is finomabb, vagyis ha tehetjük, legalább a kész étel utánsózását kerüljük el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.