A vörös a bűnös!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2017. október 24. 17:09
A Vanderbilt-Ingram Rákközpont és a Veterans Affairs Orvosi Központ rákkutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy a vörös húsok és a különféle húskészítmények - főleg azok, melyeket magas hőfokon készítettek el, rákot okozhatnak.

A Vanderbilt-Ingram Rákközpont és a Veterans Affairs Orvosi Központ rákkutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy a vörös húsok és a különféle húskészítmények - főleg azok, melyeket magas hőfokon készítettek el, rákot okozhatnak.

A Cancer Prevention Research című szaklapban megjelent tanulmány vezetője Wei Zheng, aki munkatársaival több mint hatezer 40 és 75 év közötti beteget vizsgált meg. A résztvevők 2003 és 2006 között estek át kolonoszkópiás vizsgálaton, és majdnem a felüknél találtak vastagbélpolipot, a többiek pedig kontrollcsoportként működtek közre a tanulmány során. Valamennyi résztvevőt kikérdezték étkezési szokásaikról, kitérve arra is, mennyi vörös húst, illetve feldolgozott húskészítményt fogyasztanak, és ezeket mennyire átsütve fogyasztják.

Zhenming Fu, a tanulmány szerzője arról számolt be, hogy a túl sok vörös hús fogyasztása, főleg, ha az magas hőfokon készült, megnövelte a vastagbélpolip kockázatát az alanyokban, ami azzal magyarázható, hogy a nagyon átsütött húsok mutagéneket - például heterociklikus aminokat - tartalmaznak, amik tumort idéznek elő.

Zheng arról is beszámolt, hogy a dohányosok esetében a fenti kockázat még tovább növekedett. Egy átlagos amerikai rendkívül sok vörös húst fogyaszt, többnyire magas hőfokon elkészítve, ami magyarázatot adhat a húsbevitel és a vastagbélpolip közötti összefüggésre, vonta le a következtetéseket Fu.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.