Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azértemlítjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez.
Mik azok a pszeudocereáliák?
Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez. Egyes tulajdonságaikban kedvezőbbek, míg másokban hasonlóak a gabonafélékhez, ezért azok mellett, de helyett is felhasználhatók a mindennapi gasztronómiában, különösen a gluténérzékenyek étrendjében. Mivel hosszabb időn át elsősorban csak a reform, vegetáriánus típusú konyhák alkalmazták (bár őseink étrendjéből nem hiányozhattak, sokáig eltűntek az asztalokról), gyakran idegenkednek használatuktól. Ennek elsősorban az ismerethiány lehet az oka, főleg a felhasználási lehetőségek tekintetében.
A pszeudocereáliák közé sorolt fajok bemutatása
Az alábbiakban a három leggyakoribb és legismertebb álgabona, a köles, hajdina és az amaránt jellegzetességeit, egészségi hatásait, felhasználási lehetőségeit mutatjuk be.Energia- és főbb tápanyagtartalmukat az alábbi táblázat mutatja összehasonlításképpen:
100 g | Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Ebből élelmi rost |
hántolt köles | 350 kcal | 9,5 gramm | 3,9 gramm | 68,76 gramm | 3,8 gramm |
hántolt hajdina | 341 kcal | 9,77 gramm | 1,73 gramm | 71,3 gramm | 3,7 gramm (a hántolatlanban 25 gramm) |
amaránt mag | 374 kcal | 14,45 gramm | 6,51 gramm | 66,17 gramm | 15,2 gramm |
amarántpehely | 353 kcal | 15,54 gramm | 7 gramm | 71,15 gramm | 9,5 gramm |
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.