Sztívia: édes élet, elhízás nélkül

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2015. október 26. 19:00
A jázminpakóca, ismertebb nevén sztívia vagy sztévia, energiamentes édesítő növény-

A jázminpakóca, ismertebb nevén sztívia vagy sztévia, energiamentes édesítő növény-

Dél-Amerikából származik, használata mindenki, de különösen a cukorbetegek életét édesítheti meg. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a sztíviáról.

Hogyan édesítsük életünket energiaszegény édesítőszerrel?

A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, intenzív édes íze alkalmassá teszi a magas energiatartalmú édesítőszerek, így a cukor helyettesítésére. Mivel energiatartalma gyakorlatilag nulla, felhasználása minimalizálja az elhízás veszélyét, de segítséget nyújthat olyan betegségek tüneteinek az enyhítésében is, mint a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés vagy a magas vérnyomás. Nagyon fontos, hogy fogyasztása a vércukorszintet nem befolyásolja, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért a cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatják.

stevia1

Hogyan bánjunk a sztíviával?

Kivonatait - por, szirup, tabletta - és a növény szárított leveleit egyaránt használják. Utóbbi teaként is fogyasztható, illetve teaízesítőként alkalmazható. Egy evőkanál cukor nagyjából csipetnyi sztívia pornak, egy tablettának vagy két csepp szirupnak felel meg.

stevia 2

A sztívia tabletta teába vagy kávéba ideális. Sütéshez érdemes folyékony sztíviát választani vagy port vízben feloldani. Figyeljünk oda, mert az előírtnál nagyobb mennyiségben felhasznált sztívia keserű lehet. Sütéskor-főzéskor a sztívia nem úgy viselkedik, mint a cukor, azaz nem lép reakcióba - pl. nem tudjuk habosra keverni vele a tojássárgáját.

Ezért sztívia használatakor érdemes a sütemény receptjéhez egy késhegynyi szódabikarbónát hozzáadni, és a továbbiakban minden ugyanúgy viselkedik, mintha cukrot használtunk volna. Nyugodtan süthetünk-főzhetünk vele, ugyanis - a többi édesítőszerrel ellentétben, amelyek 70-80 fok felett elveszítik édes ízüket - sztívia édes marad, magas hőfokon is.

Sztíviát használhatunk önmagában vagy „kísérővel”, például citrommal, vaníliával. Ízesíthetünk vele tejtermékeket, turmixokat, limonádét, de akár élesztővel készülő kenyérben is hasznos eszköz lehet a finom, de nem hizlaló ételek elkészítéséhez. Süteményekhez sütőporral és szódabikarbónával társítva használható.

A növény útja a népi felhasználástól napjainkig

A növény Dél-Amerikában őshonos. Az ott élő indiánok már évszázadokkal korábban alkalmazták a növényt, mint édesítőszert. Európában is viszonylag régen, mintegy 200 éve ismerjük, de jelentőségére csak a második világháború cukorhiánya hívta fel a figyelmet.

stevia 3

Termékek a piacon

Az Európai Unióban folyamatosan nő a piacon megjelenő termékek száma. Várhatóan a növény és termékeinek piaca tovább fog bővülni, még ha lassan is érjük el azt a szintet, amit a Japán példa előre jelez. Ott az édesítőszer piacon eladott termékek mintegy 40 százaléka a növény készítményei közül kerül ki. Az Egyesült Államokban a Coca-Cola és a Pepsi-Cola is piacra dobta első sztívia tartalmú termékeit.

Hogyan termeljük mi magunk is sztíviát?

A sztívia igen jól alkalmazkodik a különböző éghajlati feltételekhez. Magyarországon tavasztól késő őszig, a fagymentes időszakokban kiválóan díszlik. Aki csak hobbi szinten szeretné ezzel a növénnyel édesíteni az életét, akár cserépben és balkonládában is felnevelheti. Ehhez a növény magját kell beszereznünk, de még könnyebb a dolgunk, ha palántához sikerül jutnunk. Ha magunk neveljük a palántákat, ezt fűtött, megfelelően megvilágított feltételek között kell megkezdenünk, úgy, hogy a kiültetésig (fagyosszentek utáni időszakra) megfelelően fejlett palántákat nyerjünk.

A magokat a föld felszínére, vagy sekélyen vessük el, rendszeresen öntözzük. A kis csíranövényeket óvatosan öntözzük, mert hajlamosak a palántadőlésre. Az 5-6 leveles növényeket palántázhatjuk át a nevelés céljára kiválasztott cserépbe vagy balkonládába. A cserép mérete legalább 20-25 cm átmérőjű legyen. A növény meghálálja, ha a tápanyagban gazdag, jó kerti földet használunk fölnevelésére. A növény megerősödése után késő őszig folyamatosan szedhetjük a leveleit.

Nagyobb területen, például kertben is termeszthető. Ebben az esetben még inkább figyelnünk kell arra, hogy az 5-6 leveles palánták kiültetésével várjunk a fagyosszentek utáni időszakig. A növényeket célszerű tápanyagokban jól ellátott vályogtalajban nevelni. A palántázás optimális sortávolsága 40-45 cm. A sorokban a növények közötti távolság 50 cm körüli legyen. Nagyobb területről sarlóval vagy egyéb vágó eszközzel takaríthatjuk be a növényeket.

A betakarítás időpontját a nagyobb hozam érdekében érdemes minél későbbre halasztani, de ez legkésőbb a fagyos időszak előtt kell, hogy megtörténjen. A levágott hajtások levelei és a hajtáscsúcsok édesítő értéke a legmagasabb. A betakarított leveleket és hajtáscsúcs részeket minél előbb meg kell szárítani. Ez történhet szabadban, hálóval ellátott kereteken, vagy zárt helyen. Az utóbbi esetben gondoskodnunk kell a helyiség folyamatos szellőztetéséről.

Háttérinformáció

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt a Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.