Haj rá!

Hajbajok
PUBLIKÁLÁS: 2010. október 05. 00:00
Hogyan és milyen hatásokra nő a hajunk, és miként lehet ezt befolyásolni? Mitől lesz szép és egészséges a haj? Olvassa el hajápolási és táplálkozási tippjeinket!

Hogyan és milyen hatásokra nő a hajunk, és miként lehet ezt befolyásolni? Mitől lesz szép és egészséges a haj? Olvassa el hajápolási és táplálkozási tippjeinket!

A hosszú, fényes, egészséges haj tetszetős, vonzó és fiatalos, így az emberek törekednek arra, hogy minél mutatósabb, dúsabb hajuk legyen. A csapzott haj a betegség, míg a fényes az egészség benyomását kelti. A haj ápolása ezért minden korban fontos kérdés volt.

A hajszál növekedéséhez az adott helyen egy működő, élő hajhagyma szükséges. A hajhagymák száma a hajszíntől is függ. Legkevesebb a vörös hajúaknak van, legtöbb pedig a szőkéknek, mintegy dupla annyi, mint a vöröseknek. A sötét hajszínek a kettő közti átmenetet képviselik.

Átlagosan 100-110 000 hajszálunk van, ez jellemző a barna és fekete hajra, a vörösből 70-80 000, míg a szőkéből 120-140 000. A haj vágásával nem lesz sűrűbb a hajunk, csak az egyenletes hossz miatt látszik úgy.

hajzuhatag17

Az, hogy valakinek mennyire hosszúra képes megnőni a haja, elsősorban attól függ, mennyi ideig tart a hajhagymáinak aktív szakasza. Ez részben genetikailag meghatározott, részben pedig függ a szervezet általános egészségi és hormonális állapotától.

Az egyenes haj kevésbé száraz, mint a göndör, mivel egy egyenes szálon a zsír könnyebben tud végigfolyni. Idősebb korban a zsírtermelés is csökken, különösen a nők esetében. Ugyanakkor a göndör hajszálak vastagabbak az egyeneseknél.

A hajszál egyenes vagy göndör jellegét a keresztmetszet alakja határozza meg. A körhöz minél közelebb álló alak egyenesebb, míg az ovális göndör szálat eredményez. Ennek oka, hogy az ovális keresztmetszet esetében nem teljesen egyenletes a növekedése a szál minden pontján, így a hajszál különböző mértékben felcsavarodik.

Az egészséges haj kiegyensúlyozott, természetes és vitamindús táplálkozást igényel. Az állati eredetű fehérjék a keratin, a haj egyik fő összetevőjének képződéséhez elengedhetetlenek. Naponta tanácsos sovány szárnyas húst vagy halat, tojást fogyasztani.

h%25C3%25BCvelyesek

A hajgyökerek jó oxigénellátása érdekében kiemelendők a magas vastartalmú élelmiszerek. A cink szintén nagyon hasznos, antioxidáns hatása miatt (halak, tenger gyümölcsei tartalmazzák), és ne feledkezzünk meg a hajnövekedéshez szükséges B-vitaminokról sem (pl. a máj, a baromfihús és az élesztő tartalmazza).

A szép haj megtartásához és a természetes hajápoláshoz fontos a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a lencse és más hüvelyesek fogyasztása. Szükséges még az A és E vitamin valamint a jód. Kitűnő A-vitamin forrás a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, az A vitamin elővitaminjában, béta-karotinban gazdagok a sötétzöld, mélysárga, és vörös színű zöldségek, gyümölcsök. E-vitamin forrás: olajos magvak, növényi olajok, hüvelyesek, gabonafélék csírája, hús, máj, tojás.

A hajápoló szerek kisebb hatással bírnak, mint az egészséges táplálkozás! Egy hajszesz ugyan serkentheti a növekedési szakaszt, de nem befolyásolja annak genetikailag és hormonálisan meghatározott idejét.

Leghatékonyabbnak a szájon át szedhető, élesztőket és vitaminokat tartalmazó hajszépség-tablettákat tartják, ám egészséges táplálkozás mellett ezek feleslegesek!

Hajunk épségéről egyszerűen meggyőződhetünk: egy kihúzott hajszálat vízfelszínre ejtünk. Ha elsüllyed, akkor sérült, mert víz szivárog a belsejébe. Ha gyorsan elsüllyed, akkor a belseje is sérült, porózus már. A sértetlen hajszál a víz felszínén marad.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.