A serdülőknél kapcsolat van a nyugati típusú étrend és a figyelemhiányos-hiperaktív zavar között.
A Journal of Attention Disorders online számában megjelent tanulmányt Wendy Oddy és munkatársai végezték el: 1800 serdülő étrendjét vették górcső alá, ?egészséges? és ?nyugati? csoportba kategorizáltak. Miután kiszűrték a társadalmi és családi tényezőket, megállapították, hogy a nyugati típusú étkezési mintázat mintegy kétszeresére növeli a figyelemhiányos-hiperaktív zavar kockázatát.
Az ?egészséges? mintázat friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet jelent, teljes kiőrlésű gabonával, és halakkal, magas omega-3 zsírsavtartalommal, rosttal és folsavval. A ?nyugati? típus jellemzője ugyanakkor a tartósítószer, a kémiai kezelés, a fagyasztás, a sok vörös hús, az édesség, a magas, főként telített zsírtartalom, a finomított cukor és a sok só volt. Pontosan ez utóbbi jellemzők mellett találták a betegség nagyobb arányát.
Dr. Oddy és munkatársai ajánlása szerint a serdülőknek nem optimális a sok zsírsav, sokkal kívánatosabb lenne az omega-3 telítetlen zsírok fogyasztása, mely az agyműködés és a mentális egészségi állapot számára előnyökkel jár. A nyugati típusú diéta nem tartalmaz olyan kismennységben szükséges alapvető tápanyagokat, melyek serkentik az agyműködést, ugyanakkor sokkal gazdagabb színezékben, ízesítő szerekben, adalékanyagokban, melyek mind-mind hozzájárulnak a zavar kialakulásához.
A táplálkozás és a gyermekek mintegy 5 százalékát érintő figyelemhiányos-hiperaktív zavar közötti kapcsolat további feltárására további vizsgálatok szükségesek, ugyanis nem tiszta, hogy az egészségtelen étrend vezet a zavarhoz, vagy pedig a gyermekek a zavar következtében részesítik előnyben az egészségtelen ételeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.