A szója javítja a tüdőfunkciót

Reggeli Napidoktor
PUBLIKÁLÁS: 2010. szeptember 17. 00:00
Sok szója, például tofu és szójatej fogyasztásával javítható a tüdőfunkció és csökken a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának esélye, állítja egy új tanulmány.

Sok szója, például tofu és szójatej fogyasztásával javítható a tüdőfunkció és csökken a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának esélye, állítja egy új tanulmány.

A Respiratory Research folyóirat online számában megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatók 300 COPD-s beteget vizsgáltak Japánban, a kontrollcsoportot 340 egészséges ember alkotta. A szójafogyasztásra vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy a szójából készült termékek fogyasztása összefügg a jobb tüdőfunkcióval és a COPD kialakulásának alacsonyabb valószínűségével.

A COPD-s esetek 90 százalékát a dohányzás okozza. A betegség során egyre romlik a tüdőfunkció, továbbá krónikus bronchitis és emfizéma (tüdőtágulat) lép fel. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy a szója csökkenti a koleszterinszintet és enyhíti a változókori tüneteket, azonban ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a szójafogyasztást a COPD kisebb kockázatával.

?Feltételezik, hogy a szójatermékekben található flavonoidok gyulladáscsökkentőként viselkednek a tüdőben és megvédik a dohányosokat a cigarettában található rákkeltő anyagokkal szemben. Azonban még további kutatásokra van szükség, hogy megértsük az idevágó biológiai folyamatokat? ? mondta el Fumi Hirayama, a tanulmány szerzője.11398Egy kis szójatörténet

A mintegy 5000 éve ismert szójabab Dél-Kelet Ázsiából származik. Kezdetben nem táplálékul szolgált, csupán egyfajta talajjavítóként. Az i.e. 11-12. századi Kínában azonban rájöttek, hogy az addig ehetetlennek tartott szóját fermentálással ehetővé lehet tenni. Innen került Koreába, Japánba és más távol-keleti országokba, ahol ma már alapvető élelmiszernek számít. Európába csak a XVIII. században vált ismertté.

Magyarországon először 1875-ben próbálkoztak meg a termesztésével. A II. világháború idején a húshiány és a hadiipar szükségletei miatt (a babból készült olajra a repülőgépiparnak volt szüksége) hazánkban is jelentősen megnőtt a termesztése. A technológia korszerűtlensége miatt akkor a szójának kellemetlen íze volt. Ma egyrészt a korszerű feldolgozási technológiának, másrészt a szójanemesítésnek köszönhetően mindenféle kellemetlen íztől mentes termékek kerülnek forgalomba: szójatej, szójaolaj, tofu (túrószerű sajt), tempeh (szójasajt), misszó (szójakrém), szójaliszt, szójapehely, szójagranulátum, szójakocka.11399Miért együk?

Az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat (fehérje alkotórészeket) tartalmazza. Jól használható a húst nem fogyasztó táplálkozási irányzatot követők étrendjében. Ajánlható a sok húst evők számára is, hiszen a szója becsempészésével az étrendbe csökkenthető a felhasználandó hús mennyisége.

A szója gazdag kálium, magnézium, vas és E-vitamin forrás. Nincs benne koleszterin, sőt a préselt szójababból kivont szójaolaj jelentős része a koleszterinszint-csökkentő linol- és linolénsav. Nagy mennyiségben tartalmaz a lecitint, amely az agy és a máj működéséhez szükséges. A szójában számos olyan anyag található, amelyeknek ösztrogénszerű hatása van. Ezek bizonyos körülmények között csökkentik az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulásának esélyét. A változó korú nőknél úgy találták, hogy a szója rendszeres fogyasztása alkalmas bizonyos tünetek pl.: hőhullámok enyhítésére, férfiak esetén a prosztatarák kockázatának csökkentésére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.