Már megint a csokoládé?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2011. szeptember 06. 10:06
Már korábban is kimutatták a csokoládé és a szívbetegség csökkent kockázata közötti összefüggést, de a közelmúltban, összesen több mint 100 ezer ember részvételével végzett kutatások legújabb elemzése arra utal, hogy a rendszeresen a legnagyobb mennyiségű csokoládét fogyasztókban egyharmadával mérséklődik a szívbetegség relatív kockázata.

Egy új kutatás szerint a rendszeres csokoládéfogyasztók nemcsak torkosságukat elégítik ki, hanem kardiológiai kockázatukat is mérsékelhetik.

Már korábban is kimutatták a csokoládé és a szívbetegség csökkent kockázata közötti összefüggést, de a közelmúltban, összesen több mint 100 ezer ember részvételével végzett kutatások legújabb elemzése arra utal, hogy a rendszeresen a legnagyobb mennyiségű csokoládét fogyasztókban egyharmadával mérséklődik a szívbetegség relatív kockázata.

A BMJ augusztus 29-i számában megjelent tanulmányban Dr. Oscar H. Franco, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy sikerült kimutatni a csokoládéfogyasztás és a szívbetegség megelőzése közötti kapcsolatot.

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kutatás egyelőre korai szakaszában van, még nem végeztek klinikai kísérleteket, amelyek bizonyíthatnák az összefüggés valódiságát. Franco szerint a csokoládé talán jótékony hatású, ennek ellenére nem szabad annak reményével fogyasztani, hogy csökkenteni fogja a szívbetegség kockázatát. Ha valaki mégis fogyasztja, a magas zsír- és cukortartalom miatt legyen mértéktartó.

„Ha valaki már rendszeresen fogyaszt csokoládét, tartson mértéket, ha pedig nem rendszeres csokoládéfogyasztó, véleményünk szerint ne kezdje el a csokoládéevést” - írja Franco.

shutterstock_716718821

Az összesen 114009 személy részvételével készült kutatások metaelemzése alapján a kutatócsoport kimutatta, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztókban akár 37 százalékkal csökkent a szívbetegség kockázata, a diabétesz kockázata 31 százalékkal, a stroke kockázata pedig 29 százalékkal mérséklődött. A csokoládé ugyanakkor nem befolyásolta a szívelégtelenség kockázatát.

A kutatók elismerték, nem egyértelmű, pontosan mennyi csokoládé fejti ki a jótékony egészségügyi hatást.

A kutatásokból ugyanis nem lehetett kideríteni, mennyi csokoládét fogyasztottak azok, akik a legtöbbet ették az édességből.

Az azonban fontosnak bizonyult, hogy rendszeresen fogyasztottak csokoládét. A kutatásokból az sem derült ki, milyen típusú csokoládé a legjobb, bár Franco azt gyanítja, hogy a keserűcsokoládé lehet a leginkább jótékony hatású.

A csokoládé kedvező egészségügyi hatásai mögött a kakaóbabban lévő polifenolok állnak, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást gyakorolnak. Ezek a növényi vegyületek segítenek az artériák egészségének megőrzésében, valamint a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.