Mindössze napi egy maréknyi dió elfogyasztásával akár felére csökkenthetjük a mellrák kockázatát, állítja egy tanulmány.
A kutatók egereknek adtak magzati koruktól egészen felnőttkorukig annyi diót, amennyi emberek esetében napi hatvan grammnak felelne meg, és elemezték az étrend hatásait. Az eredmények jó hírt jelenthetnek a Waldorf-saláta híveinek.
A kutatást vezető Elaine Hardman azt is elmondta, hogy a diót fogyasztó egerekben nemcsak a rák kockázata csökkent, hanem azokban az egerekben, amelyekben mégis kialakult a betegség, kevesebb és kisebb daganat alakultak ki.
„Ezek a csökkenések különösen fontosak, ha figyelembe vesszük, hogy az egereket genetikailag beprogramoztuk arra, hogy nagyobb arányban alakuljon ki bennük a betegség” - nyilatkozta a kutató. „A dió segítségével még az eleve meglévő genetikai mutáció ellenére is sikerült csökkentenünk a rák kockázatát. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nagyobb mennyiségű dió fogyasztása az egészséges étrend része lehet, és a következő generációkban visszaszoríthatja a rák kockázatát.”
A Marshall Egyetem kutatói genetikai elemzést is alkalmaztak, és kimutatták, hogy a diótartalmú étrend megváltoztatta több gén aktivitását, amelyek mind az egerekben, mint az emberekben szerepet játszanak az emlőrák kialakulásában.
A Nutrition and Cancer folyóiratban megjelent tanulmány újfent azt bizonyítja, milyen nagymértékben befolyásolja az étrend az egészségünket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.