Novodomszky Éva: Kilenc napig is kibírom szilárd étel nélkül

A csinos televíziós szerint testi-lelki egyensúly nélkül nem lehet kerek az élet. A kétgyermekes édesanya ezért a fiai és a rengeteg elfoglaltsága mellett is szakít időt önmagára, valamint a gyermekkori barátaira.
A csinos televíziós szerint testi-lelki egyensúly nélkül nem lehet kerek az élet. A kétgyermekes édesanya ezért a fiai és a rengeteg elfoglaltsága mellett is szakít időt önmagára, valamint a gyermekkori barátaira.

Árulja el, hogyan képes fenntartani a gyermekkora óta tartó szarvasi barátságait?

Hiába sodort el az élet minket egymás közeléből, ugyanúgy hívjuk a másikat, tartjuk a kapcsolatot. Havonta egyszer pedig találkozunk Szarvason, még ha néha kissé nehézkesen tudjuk is összeszervezni.

Fontos a lelki egyensúly, ezért mindig szakít időt magára © Hot magazin

Pedig nem úgy tűnik, hogy túl sok szabadideje lenne…

A jelenlegi műsorok és a két fiam mellett valóban nem egyszerű beosztani az időmet. De ha van otthon húsz percem, akkor abban a húsz percben vasalok, vagy takarítok, még ha nem is jutok a végére, legalább azzal is beljebb vagyok egy kicsit. Ám én ezt szeretem, viszont tudatosan figyelek a lelki egyensúlyomra. Mióta megszülettek a gyerekek, mindegy, mi történik, ők az elsők, de azért jut időm magamra is. Minden héten elmegyünk vacsorázni, vagy beülünk egy kávéra, teára a budapesti barátnőimmel. Ha pedig Szarvason vagyunk, akkor az ottaniakkal általában egy közös ebédre vagy vacsorára, aztán másnapra szervezünk a gyerekeinkkel közös programot.

Ennyi elég is a lelki egyensúlyhoz?

Az elmúlt években teljesen rákattantam a jógára. Testileg és lelkileg is feltölt. Imádom a természetet, a tengert, de bármilyen vízpart teljesen kikapcsol. A lényeg a nyugalom és a csend. De egy jó könyv is elég néha este, amikor a gyerekek már lefeküdtek. Szerencsére amikor feltöltődésre vágyom, akkor mindig akad segítségem. Anyukám ugyan nem lakik közel, de szinte bármikor mozgósítható. Nagyon jó kapcsolatot ápolok az olasz nagyszülőkkel is, ezért ha úgy adódik, rájuk is számíthatok. Igaz, most a pandémia idején nem tudunk kiutazni hozzájuk.

2016: A Család-barát magazin adásában Gaskó Balázzsal © Bors-archív

Úgy tudom, abban is nagyon tudatosan dönt, hogy milyen étel kerüljön az asztalukra.

Tényleg odafigyelek, hogy mindig egészséges, vitamin­dús ételeket válasszak, ami nemcsak nekem fontos, hanem a gyermekeim fejlődésben lévő szervezetének is. Nyaranta pedig elmegyek egy böjttáborba. A barátnőm révén ismerkedtem meg a remek módszerrel, amitől sokkal többet kapok a fogyásnál, hiszen már önmagában az is erőt ad, hogy képes vagyok az önmegtartóztatásra. Sosem gondoltam volna például, hogy kilenc napig kibírom szilárd táplálék nélkül.

A stresszt teljesen sikerül kizárni az életéből?

Nem hiszem, hogy ez manapság lehetséges. De legalább azokat a bosszantó dolgokat igyekszem figyelmen kívül hagyni, amelyek nem tőlem függnek. Ez sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz.

2013: Törley Pezsgőrend-avatáson © Bors-archív

Két fiút nevelni nem kis feladat, mennyire tartja magát szigorú édesanyának?

Nem vagyok szigorú, de következetes próbálok lenni. Nem szeretem a büntetést. Jobb, ha őszintén meg tudjuk beszélni, kinek mi baja van. Egyébként szerencsésnek mondhatom magam, mert igazán jó gyerekek. Szerencsére a kamaszkor ellenére is megosztják velem a problémáikat, és ha elsőre nem is mindig, de egy kis idő elteltével biztos meg tudjuk beszél­ni. A jó kommunikáció nagyon fontos a gyermeknevelésben is.

2015: Fiaival, Cristianóval és Marcóval © Vaskó Tamás

Jó ideje a Duna Televí­zión futó Család-barát magazin műsorvezetője. Talál még benne kihívást? Nem vágyik másik feladatra?

Nyolc éve vagyok a magazinnál, de mivel minden egyes adás másról szól, nincs hiányérzetem. Szeretem benne, hogy sok olyan témával foglalkozunk, amit mint anya hasznosítani tudok, emellett minden fontos változásról értesülök. Szóval ez valóban családbarát műsor, és nem csak a témáit tekintve, mert mellette mindig meg tudom oldani, hogy elvigyem a fiaimat iskolába, és ha délután nem is tudok értük menni, később együtt készülök velük a következő iskolai napra. Ezért nem gondolkodom új feladaton. Persze mindig törekszem a megújulásra, de nem görcsölök rá semmire, hiszem, ami nekem való, úgyis megtalál.

2013: A Dal műsorvezetőjeként Gundel Takács Gáborral © Móricz István

Névjegy

Született: 1974. január 19., Szarvas

Újságíró, műsorvezető

Külön él szicíliai férjétől. Gyermekeik: Cristiano (16 éves), Marco (10 éves).

A Komlósi Oktatási Stúdió újságíró-iskola elvégzését követően a Magyar Televízió ifjúsági híradójának riportere, később műsorvezetője volt. A Parlamenti naplóban, az EuroPercekben, a Szabadság térben is dolgozott. Később a Híradó műsorvezetője lett. Azóta számos műsorban kipróbálhatta magát, mint például az Eurovíziós Dalfesztivál vagy a Miss World Hungary (2007). Jelenleg a Család-barát magazint vezeti.