A tiltás ellenére is épül az Oszter-tó

Oszter és tórendszere soha nem látott indulatokat gerjesztett Diósjenőn, a helyiek aláírást gyűjtöttek a színész ellen. A rendőrség is foglalkozik az üggyel.

Oszter és tórendszere soha nem látott indulatokat gerjesztett Diósjenőn, a helyiek aláírást gyűjtöttek a színész ellen. A rendőrség is foglalkozik az üggyel.

Egyre dühösebbek a diósjenőiek Oszter Sándor épülő tó­rendszere miatt, amivel – mint mondják – veszélybe került a halastavuk és az azt tápláló patak. Szerda este száznál is többen gyűltek össze, hogy aláírjanak egy petíciót, amit a polgármesterüknek juttattak el, s amiben arra kérik a település első emberét, azonnal cselekedjen. Többen – Oszter szomszédai – már az életü­ket is féltik, attól tartanak, hogy a Jenei-patakra – gyanújuk szerint illegálisan – épült tavak áradáskor elöntik a házukat.

A rendkívüli falunapra meghívták a színészt is, ám ő nem jött ki a birtokáról. A rossznyelvek szerint az építkezést kellett felügyelnie, hiszen az annak ellenére is folyik, hogy az önkormányzat egyszer már elrendelte a leállítását.

Nagyban folyt a munka Oszterék birtokán © Végh István

– Hétvégére elmentek a munkagépek, de hétfőn visszajöttek. Büntetőfeljelentést tettünk, és kértük az összes szakhatóság vizsgálatát. A rendőrségtől azt a választ kaptuk, foglalkoznak az üggyel – mondta a falunapon az összegyűltek megnyugtatására a helyi horgászegyesület elnöke, Bottlik István, aki többször utalt rá: a rendezvényre meghívta az érintettet is, ám annak ellenére, hogy egyszer megígérte, nem jött el.

Rendkívüli falunapot tartottak Diósjenőn - Oszter nem jelent meg © Végh István

– Nekem azt mondta Oszter Sándor, nem is a patakból tölti fel a medreket, hanem a saját kútjából, pedig ezt sem tehetné meg. Amikor rákérdeztem, hogy miért épült egy ötméteres gát, ami még az építési terveken és engedélyeken sem szerepel, azt felelte, az csak útnak kell a házához – folytatta dühösen az elnök.

Oszter Sándor július közepén kezdett tóépítésbe a birtokán. Ezt úgy tehette meg, hogy még 2000-ben az önkormányzat egy határozatban a Jenei-patak egy szakaszát árokká minősítette, így az eladhatóvá vált Oszter részére az erdővel együtt. Kerestük a színészt, ám nem vette fel a telefonját.