
Magyarországon nem könnyű hatalmas nézettségeket elérni főzős, vagy éppen kajálós videókkal, hiszen nálunk ez amolyan hagyomány, így szinte Dunát lehet rekeszteni a gasztro-tartalmakkal. Ezét is érdemes odafigyelni Farkas Sándorra, vagyis Öcsire és a feleségére Anira, akik valahogy forradalmasították az eszem-iszom, dínomdánom videók világát.
A Bors szombaton mutatta be a házaspárt és a hatalmas sikerre való tekintettel, most arra kértük Anit, árulja el Öcsi kedvenc ételének receptjét.
De mielőtt ismertetnénk, miből és hogyan készül náluk a babgulyás, Ani elárulja, kitől tanult főzni és mit készített Öcsinek először, szerelmük hajnalán. – Édesanyámtól tanultam főzni, ahogy a lányok álltalában, én is ott sertepertéltem a szoknyája mellett a konyhában. Amíg ő élt, Kisújszálláson igazi legenda volt a tyúkos káposztája, amit a mai napig nem tudok úgy elkészíteni, ahogyan ő készítette.
Pont ma főztem, de nem lett olyan…
– kezdte lapunknak Ani, akitől az újsütetű TikTok sztár, Öcsi vette át a szót – Csak szerénykedik! Pont olyan jó, ha nem jobb ez a tyúkos káposzta! Na, de meséld el, hogy a túró rudi után mi volt az első kaja, amit kértem tőled! – kiabált a telefonba Öcsi, mire a felesége felnevetett és belekezdett a történetbe.
– Öcsi Cegléden lakott és meghívott magukhoz. Kijött elém az állomásra, majd kisült, hogy egész este egyedül leszünk otthon, mert az anyukája éjszakás volt a kórházban. Én kérdeztem, mit főzzek neki, mire rávágta, hogy pörköltet… Persze elkészítettem és amikor reggel az anyukája hazaért, nagyon csodálkozott, mivel a fia egyenesen utálja a pörköltet. Kisült, hogy annyira zavarban volt, hogy csak rávágta az első kaját, ami eszébe jutott – nevetett Ani, aki végül babgulyásával győzte meg a férjét arról, hogy csak az ásó, a kapa és a nagyharang választhatja el tőle.
A háziasszony pontos mennyiségeket nem mondott, mivel ő egy regimentnek is elégséges mennyiséget szokott főzni ebből az ételből, mivel a család minden tagja és még a szomszédok is sorban állnak, ha ez az étel van soron náluk.
Hozzávalók:
– tarkabab
– sárga és fehérrépa
– zeller
– karalábé
– petrezselyemzöld
– hagyma
– krumpli
– füstölt sertéscomb
– füstölt nyúlja (bordaporc)
– sertés karaj
– só
– bors
– pirospaprika
– delikát
– liszt a rántáshoz
– sűrített paradicsom
– olaj, vagy sertészsír
– A jó tarkababot, áztatás nélkül felteszem főni az apró, takaros kockára vágott füstölt árúval, vagyis a combbal és a nyúljával. Ha már félig megfőtt, bezöldségelem, vagyis mehet bele a fehérrépa, sárgarépa, zeller, karalábé és a csokor petrezselyem is. Ilyenkor fűszerezem, de a sóval csinján bánok, mert a füstölt hús eleve sós. Miközben kis lángon rotyog a cucc, összedobok egy pörköltet karajból.
Arra vigyázok, hogy Öcsi ne lássa, mert ugye nem állja a pörköltet.
Ennek a receptjét most nem mondom el, hiszen minden magyar ember zsigerből tudja, hogy kell csinálni – nevetett ismét Ani, majd folytatta a babgulyás receptjét. – A pörköltbe megy a sűrített paradicsom is, csak, ha valakiben felmerült volna kérdésként. Sűrű, szaftos pöri megy a levesbe. Végül beledobom a krumplit és berántom az egészet. Ha elkészült és minden vajpuha, kiveszem a petrezselymet és kitálalom Öcsinek, csak hogy legyen min morgolódnia – zárta le Farkas Sándor felesége, aki minden Bors olvasónak jó étvágyat kíván a recepthez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.