legenda

Ma ünnepli 85. születésnapját a Gyűrűk ura filmek sztárja — galéria

Niki

Létrehozva: 2024.05.25.

Sir Ian McKellen, a többszörösen kitüntetett brit színészlegenda, ma ünnepli 85. születésnapját. Az ünnep alkalmából pedig egy galériába gyűjtöttük össze legemlékezetesebb filmszerepeit, sőt, azt is eláruljuk, melyik világhíres karakter szerepe volt az, amit visszautasított. Persze a Gyűrűk ura filmek Gandalfja így is beírta magát a filmtörténelembe.

Ian McKellen ma ünnepli 85. születésnapját, ezért igyekeztünk összegyűjteni karrierje legemlékezetesebb pontjait. Bár pályája több évtizede tart, McKellen talán legismertebb szerepe a Gyűrűk ura és a Hobbit trilógiák Gandalfja volt. Sokan máig Középfölde legnagyobb varázslójával azonosítják a színészt, ám azt kevesen tudják, hogy akár az egész filmvilág legnagyobb varázslója is lehetett volna, ha nem utasítja el a Harry Potter legendás iskolaigazgatójának szerepét. Most azt is eláruljuk, mi történt.

'The Lord of the Rings: The Two Towers' by Peter Jackson, USA/New Zealand/Germany, 2002. A Gyűrűk ura Ian McKellen
85 éves lett a Gyűrűk ura Gandalfját alakító Ian McKellen. (Fotó: KPA Honorar & Belege)

A Harry Potter sorozat első két filmjében Albus Dumbledore karakterét Richard Harris alakította, aki sajnálatos módon a második rész után elhunyt. Az alkotók kénytelenek voltak megtalálni az utódját. Szóba került többek között erre a szerepre Ian McKellen is, ám egy korábbi kritika miatt, tisztelettel ugyan, de visszautasította a lehetőséget. Ez annak a következménye volt, hogy Richard Harris korábban úgy jellemezte McKellent, hogy bár brilliáns színész, mégis hiányzik belőle a szenvedély. Ez olyan maradandó sérelem volt a Gyűrűk ura színésze számára, hogy úgy érezte, nem léphet olyasvalakinek a nyomdokaiba ebben a szerepben, aki őt nem fogadná el. Így alakult, hogy Ian McKellen lecsúszott arról, hogy ő formálhassa meg a filmvilág két legnagyobb varázslóját is.

Ian McKellennek nem a Gyűrűk ura volt az egyetlen dobása

Természetesen a színészlegenda így sem maradt szerepek nélkül, hiszen számos különálló filmben játszott, mint a Da Vinci-kód, a Szépség és a szörnyeteg, vagy a Mr. Holmes. És persze a Gyűrűk ura és a Hobbit trilógia között eltelt 10 évben sem várt tétlenül, hiszen három X-Men filmet is leforgatott ez idő alatt, majd a Hobbit vége után, Gandalf köpenyét ismét Magnetoéra cserélte, és újabb két filmben játszotta el a különleges antihőst közeli barátjával, a Charles Xaviert alakító Patrick Stewarttal

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek