Jól időzített Gáspár Bea a ropogós bagel receptjével, ugyanis meglepő összefüggést találni a lyukas közepű pékáru és az anyák napja között. Leo Rosten nyelvész A jiddis örömei című művében írt arról, hogy a jiddis bagel szóból eredő lengyel bajgiel szó megtalálható Krakkó város 1610-es „Közösségi szabályzatában”, amely kimondta, hogy az ételt ajándékba adták a frissen szült nőknek – írja a Wikipedia.
No, de jöjjön Győzike feleségének receptes Instagram-bejegyzése, mely így indul: „Egy kis pékáru hétvégére nektek, tőlem speciálba! BAGEL!”
Hozzávalók:
230 ml meleg tej,
25 gr puha vaj,
1 db tojássárgája,
20 gr friss élesztő,
30 gr cukor,
1 teáskanál só,
400 gr liszt.
– olvasható Bea bejegyzésében, mely az elkészítés módját sem hallgatja el.
„Elkészítése: a tejet meglangyosítjuk a vajjal együtt. Beletesszük az élesztőt és a cukrot, hagyjuk felfutni az élesztőt. Ebbe a tejes élesztőbe tesszük a tojássárgáját, a sót és beleszitáljuk a lisztet. A keverékből egy robotgép dagasztóspiráljával vagy a kezünkkel tésztát készítünk. kb. 50-60 percig kelesztjük. Ha megkelt, hat részre osztjuk a tésztát. Kis gömböket formázunk belőle. Közepén az ujjunkkal kilyukasztjuk és az ujjunk segítségével bageleket formálunk. Egy fazékban vizet forralunk. Majd ebbe a meleg, de nem forrásban lévő vízbe tesszük a bageleket. Mindkét oldalán kb. 1-2 percig főzzük őket. Miután kiszedtük a vízből, hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, lekenjük a tojásfehérjével, és tetszőlegesen szezámmagba vagy bármilyen magba hempergetjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon sütjük! Jó étvágyat!”
– hangzik Gáspár Bea receptje, melyhez videót és fotókat is mellékelt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.