Star Wars

A Bors legyen veled: George Lucas, az ember a Star Wars mögött

SZK

Létrehozva: 2023.05.04.

Módosítva: 2023.05.04.

A nemzetközi Star Wars-napot minden év május negyedikén tartják a Csillagok háborúja sorozat rajongói. Ennek apropóján íme néhány érdekesség a filmről és a megalkotójáról. A 79 éves George Lucas neve összeforrt a Star Wars univerzumával. Az űrben játszódó westernfilm megreformálta a filmipart.

Generációk nőttek fel az űrben játszódó kalandfilmen, Luke-kal együtt ismertük meg a Galaxist és a Skywalker családot, amiből immáron 9 mozifilm, megannyi sorozat, játék és könyv készült. Azonban talán nem sokat tudnak a megálmodója életéről, George Lucasról.

george lucas
Az ikonikus Stra Wars logó Fotó: imdb

A száguldás a mindene

Kiskora óta rajong az sebességért. Már gyerekként is a közeli parkban a saját maga által barkácsolt, lábhajtású járgányaival versenyzett. Alig várta, hogy betöltse a 16 életévét, rögtön megszerezte jogosítványát, első autója egy Fiat volt, amit saját maga spécizett fel. Később egy Renault műhelyben is kisegített, ahol munka után hagyták, hogy az autóját bütykölje.

Minden álma volt, hogy autóversenyző legyen. 

Cross és gyorsulási versenyeken is indult, míg a középiskolai évei végén egy súlyos, majdnem halálos autóbalesetet szenvedett. 

Ezt követően újragondolta az életét és másik pályát választott.

 

george lucas
Gyerekként autóversenyző szeretett volna lenni George Lucas. Fotó: Ken Lubas / Getty Images 

Út a filmipar felé

Ugyan a gimnazista tanulmányait unta, író akart lenni, ekkor kezdte el érdekelni a pszichológia és az antropológia. A Modestói, majd a San Francisco-i Állami Egyetemre, később a Dél-Kaliforniai Egyetemen tanult. 1964-ben költözött Los Angelesbe, ahol animációs szakra járt. 

Vizsgáit letéve vágóként, világosítóként és segédoperatőrként talált munkát, valamint elvállalt az operatőri szakon egy tanársegédi állást.

 Ekkor kezdett el első önálló projektjén dolgozni, melynek a THX 1138:4EB címet adta, mellyel első helyezést ért el az 1967-68-as National Student Filmfesztiválon és több más filmjét is díjazták.

1967-ben ösztöndíjat nyert a Warner Bros.-hoz, ahol ismerkedett meg Francis Ford Coppolával. 1969-ben közösen alapították meg az American Zeotrope nevű produkciós irodát.

Ő is azon Új-Hollywood-i filmes generáció tagja, akiknek már volt lehetőségük filmes szakon végezni, így ők lettek a filmes rajongóból avanzsált rendezők. Pályatársai: Francis Ford Coppola (A Keresztapa), Martin Scorsese (A taxisofőr), Brian De Palma (Megszállottság), Steven Spielberg (A cápa) és John Milius (Dillinger) és maga George Lucas (Csillagok háborúja). Kisebb rövidfilmekkel kezdtek, majd a sikerek után már nagyjátékfilmeket csináltak.

george lucas
A fiatal George Lucas a kamera mögött  Fotó: Screen Archives / Getty Images 

Első sikerek

Francis Ford Coppola karolta fel a fiatal George-ot, támogatta őt a saját önéletrajzi ihletésű filmje, az Amerikai graffiti című filmjének elkészítésében, majd együtt megalapítják az American Zeotrope nevű produkciós irodát. A film hatalmas siker lett, öt Oscar-díjra jelölték, óriási anyagi és kritikai siker lett, ezzel megnyíltak a kapuk a nagy stúdiók felé. Ekkor kezdte el írni a Star Wars IV.- Egy új remény forgatókönyvét.

A Star Wars története

Eredetileg nem trilógia, hanem egyetlen hosszú űroperának írta meg a Star Wars történetét, de miután végigolvasta a forgatókönyvet belátta, hogy nagyon hosszú, ezért úgy döntött, hogy három különálló részre szedi.

Az összes nagyobb stúdiónál járt az ötlettel, de mindenki elutasította a sokszereplős, misztikummal átitatott, számos fajt és bolygókat felvonultató, a mondák világára emlékeztető űrmese komplex tervét. Visszadobta az ötletet az United Artists, Universal, Paramount, ám vágül a 20th Century Fox adott neki esélyt, bíztak Lucas sikerében, felbátorodva az Amerikai Graffiti sikerén.

A forgatás ugyan nehézkes és vontatott volt, végül a 11 milliós büzséből 1977-ben a legnagyobb bevételt hozó film volt USA-ban, jelenleg 775 millió bevételnél tart világszerte.

Annak ellenére, hogy a következő két részét, A Birodalom visszavág (1980) és A Jedi visszatér (1983) forgatókönyvét ő írja, más rendezte. Rendezőként csak az előzménytrilógiában tér vissza, amiért a sok zöld háttér és a vizuális effektek miatt sokan kritizálták, amiért úgy döntött, hogy 2012-ben 4 milliárd dollárért eladta a jogokat a Disney-nek, amin felbátorodva be is jelentették, hogy 10 év kimaradás után újjáélesztik a franchise-t. Ezután Lucas végleg visszavonult a filmezéstől. 2012-ben eladta a filmes jogokat a Disney-nek.

george lucas
Forgatási fotó a 'Tatuinról'  Fotó: Sunset Boulevard / Getty Images 

A Skywalker Ranch

Kaliforniában található a Skywalker Ranch, Lucas kreatív központja.

1975-ben megalapította az Industrial Light & Magicet, mely a filmjeihez készítette a speciális effekteket, a Sprocket Systems nevű cége a Star Wars hangvágásáért és hangkeveréséért felelt, ezt ma Skywalker Soundként ismerjük. A Lucas alapította a Pixar elődjét, mely '85-ben vált ki a számítógépes divíziójából, majd eladta Steve Jobs-nak. A "tanya" mintegy 3000 holdnyi területet foglal el és a nagyközönség számára zárt. Egy kisebb, mesterséges tavacska, az Ewok-tó is itt található, Lucas számtalan, réges-régi dokumentumával együtt. Forradalmasította a mozizást a THX rendszerrel egy rendkívül magas minőségű filmélményt garantáló szabványt megalkotva. Mind a mai napig támogatja a filmkészítést a George Lucas Oktatási Alapítványon keresztül. 

1992-ben megkapta az Irving G. Thalberg életműdíjat a Governors of the Academy of the Moticon Picture Arts and Sciences tanácsától.

george lucas
A híres Halálcsillag, amit saját maga épített meg Lucas.   Fotó: Sunset Boulevard / Getty Images 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135949_auto_resized.jpg
origo.hu

Neymar egyetlen ütéssel tönkretett egy golfpályát - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ezt látni kell, Lionel Messi fia őrületet okozott – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134259_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134540_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135658_auto_resized.png
hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27129_resized.jpg?avcount=1713296412
origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109149_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135373_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130674_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenkit megdöbbentettek G.w.M-ék legújabb babás fotójukkal: "ikrek"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135555_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RiuPh-hTzx-M74_miVhy5JJs45DrP_iO07U5sxcnWvY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNjNmE5MTRiNmM4YjQ4Njk5ZWViZjBiNjc2ODIwMDc5.jpg
Csinos

Felröppent az 54 éves Barta Sylvia szoknyája, mindent látni lehetett - videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9JxSysKcyK_5cXWw82kU6fjwl1FuqakCG2PX2phFk2I/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhjOGJjMGVjZjRmYjRiYWFhMjZiNjAzMDVhMzVhMGFm.jpg
Karrier

Majka Curtist másolja? Ezért szegődött az RTL-hez