Életút

"Szeretnék hagyni magam után egy darabot a szívemből" – mindkét lábára lebénult, majd a rák is megtámadta a siket énekesnőt

Buster

Létrehozva: 2023.04.24.

Napsugár Anna egy igazi harcos, aki gyakorlatilag a lehetetlenre vállalkozott és a lehetetlent vitte sikerre az utóbbi nyolc évben. Úgy vált énekesnővé, hogy gyakorlatilag semmit sem hall a minket körülvevő világból. Most aranylemezes előadó lett.

Anna neve sokak számára ismerős lehet, hiszen évek óta próbálkozik azzal, hogy hátrányos helyzete ellenére is elismert énekesnő lehessen. Tipikus példája annak, hogy ha valaki mer nagyot álmodni és van benne tenni akarás, el tudja  érni az elérhetetlent. Napsugár Anna majd egy évtizede siketként éli életét, ráadásul előbb-utóbb a hangját is el fogja veszíteni egy genetikai betegség, a szklerózis multiplex folyományaként. Addig azonban folyamatosan énekelni akar, és reméli, sikerül még néhány aranylemezzel gyarapítania az eddigieket. Annával az átadó gálán beszélgettünk.

Napsugár Anna karrierje fordulóponthoz érkezett Fotó: Bors

Nem vagyok egy Jennifer Lopez...”

– Ez az első önálló aranylemezem, de válogatásalbumokkal már kilencszeres aranylemezes előadó vagyok, amiért nagyon hálás vagyok a kiadómnak és persze a közönségnek, akik elfogadtak és szeretnek, és értik az üzenetet, amit közvetíteni szeretnék feléjük. Hiszen tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok egy kiköpött Jennifer Lopez… – kezdte a Borsnak nevetve a siket énekesnő, aki egyfajta missziót teljesít azzal, hogy a nyilvánvaló hátrányából kovácsol előnyt a színpadon. 

Azért hatalmas lépcsőfok ez nekem, mert Magyarországon olyan még nem volt korábban, hogy egy siket ember nem csak, hogy megírja és előadja a saját dalait, de az ekkora sikereket ér el.

– Szeretném megismertetni a világgal azt a zeneiséget, ami annak ellenére is bennem van, hogy nem hallom a körülöttünk csengő-bongó világot. Ebben segít a jeltáncom is – magyarázta Anna, majd elárulta, honnan merít ihletet dalai születéséhez.

Pitti Katalinnak köszönheti, hogy még képes beszélni és énekelni

A dalaim írásánál a saját életem pozitív és negatív eseményeiből táplálkozom. Rengeteg csoda történt velem eddig és sajnos a poklot is megjártam már többször is. Tizenhárom éves voltam, amikor elveszítettem édesapámat, ami után el kellett engednem azt a tervemet, hogy pszichiáter és szexuálpszichológus leszek. Nem tudtam továbbtanulni, mert dolgoznom kellett, hogy segítsek édesanyámnak – idézte fel a Borsnak a friss aranylemezes előadó, akit egymás után érték a sorscsapások, melyekből mindig főnixmadárként tört újra a magasba. 

Később egy évre kerekesszékbe kényszerültem egy baleset miatt. Az akkori vőlegényem cukrász volt és én mellette dolgoztam segédként. Megemeltem egy huszonöt kilós liszteszsákot és egy rossz mozdulat következtében kiszakadt a gerincsérvem. Mindkét lábamra lebénultam, de négy gerincműtét után újra tanultam járni. Ezután megtámadott a rák. Háromszoros áttéttel harcoltam, de ezen is túl vagyok és ismét győztem. Végül pedig itt van a genetikai betegség, aminek kapcsán azt mondták az orvosok, hogy harmincéves koromra elveszítem a beszédkészségemet, negyvenéves koromra pedig a hallásomat is. Ez megfordult. Mostanában kezd elmenni a beszédem. Sajnos hallóideg és hangszálsorvadással jár a problémám. Azt, hogy tudok énekelni és lassítani tudtam a folyamatokat, Pitti Katalinnak köszönhetem, aki nyolc éve tanít engem. Ha ő nem lenne, már nem tudnék kommunikálni, csak jelbeszéddel – árulta el Napsugár Anna.

Szeretnék magam után hagyni egy darabot...”

Az előadó tisztában van vele, hogy extrém módon nehéz életút jutott neki, ahogy azzal is, hogy ennél fogva nagyon szokatlan karriert választott magának. Ugyanakkor úgy véli, éppen ez a választás az, ami miatt sokan emlékeznek majd rá azután is, hogy beteljesedik orvosai jóslata és végleg elveszíti a hangját is. 

– Azt szeretném, hogy minél több dalom megjelenjen rövid időn belül és minél több helyre el is vihessem azokat, hogy amikorra teljesen elmegy a hangom, legyen annyi belőlem azon a bizonyos asztalon, hogy az emlékem fennmaradhasson legalább ebben a piciny kis országban. 

Szeretnék hagyni magam után egy darabot a szívemből és a lelkemből...

– zárta a beszélgetést Anna.

https://cdn.borsonline.hu/2023/04/Ucji9N1P4mUGP6BoHMkDZdl1Uc2_txW7p__ptMfty8I/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFiMzNjYjk2NGVmOTRjMzA4OTlmN2MyNzVlYTkxZjU4.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Kétségbeesetten kér segítséget Csuti: hároméves kislány élete a tét

Összefogásra van szükség.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183879_auto_resized.jpg
origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27694_resized.jpg?avcount=1714692911
origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179726_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Bálint Antónia kihátrált az eljegyzéséből: "Letettem az asztalra a jegygyűrűmet, és eljöttem"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183846_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182068_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181944_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27693_resized.jpg?avcount=1714692911
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182728_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714692911
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/HIuedeeSS0nQom2WkpDJY7B6jgmITk807B8ZTnhWKCI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwNmZjNWM1MGEwMzQyNzU4MWIxMDFiZGM3MDVhNDNh.jpg
botrány

Szakított a vőlegényével! Megszólalt Marics Peti állítólagos barátnője - Exkluzív

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ZM0e3lOigKzEC75kAM3OIicPNGjGa1qJYaZvCNGXdLY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBhYzAxYjRjNGE2YzQ3OTZiYTE2MWRiNTQwMzcxNGUw.jpg
LAKÁS

Tóth Gabi vallomása: "Irtóztunk a gondolatától is, hogy arról csámcsogjanak, nincs pénzük"