Emlékezés

Leblanc Győző drámai vallomása a múltból: Agydaganatban veszítettem el az öcsémet

Soltész Mónika

Létrehozva: 2023.04.16.

Leblanc Győző múltját tragikus esetek árnyékolják be. Második válásakor veszítette el imádott testévért, a tehertől csaknem összeroppant. A sors ekkor „adta” neki Tóth Évát, akit csodálatos húsz együtt töltött év után tavaly temetett el.

A napokban tért haza Ausztráliából Leblanc Győző. Arról a helyről, ahol húsz évvel ezelőtt szerettek egymásba Tóth Évával. Az énekesnőt tavaly augusztusban vesztette el, ám az emlékek, a helyszínek, ahol már többször jártak együtt, újra feltépték a sebeket. Kiutazása előtt a lapunknak adott interjúban elmondta, bízik benne, hogy a kint töltött idő valamelyest átsegíti fájdalmas gyászán. Ausztrália sorspont számára, ugyanis háromszor kellett újrakezdenie ez életét, és mindegyik kapcsolódik a kontinenshez.

Az egyik ilyen 1986-ban volt. Az első feleségemmel, Pitti Katalinnal öt éven át Magyarország álompárja voltunk. Miután különváltunk, épp egy koncertmeghívásunk lett volna Ausztráliába, ahova már nem tartott velem, Domonkos Zsuzsát küldte maga helyett. Az utazás a kilábalást jelentette nekem – kezdte lapunknak. 

A második óriási mélypontja az életemnek 2002. volt, amikor az öcsémet veszítettem el. A testvérem a Magyar Állami Operaház Erkel Színházának volt a fővilágosítója. 

A világ legaranyosabb és legbékésebb embere volt, mindenki szerette. Épp Japánba utaztak a Denevért játszani az Operaházzal, amikor kezdte a színpadi fényeket beállítani, rosszul lett. Bevitték egy kórházba, megröntgenezték és kiderült, hogy egy almányi daganat volt a fejében. Megoperálták, de a második nem sikerült. Pontosan a diagnózist követően 8 hónappal később, 48 évesen temettük el – emlékezett vissza könnyeivel küszködve.

Leblanc Győző és családja
Testvérével és édesanyjával nagyon szoros kapcsolatban állt
(Fotó: Leblanc Győző)


Édesanyja a testvére temetésén kapott agyvérzést

Leblanc Győző és édesanyja mindent elkövetett, hogy Csabát megmentsék a borzalmas betegségből, mindhiába.

– Miután hazahozattam Japánból, bevittük az Amerikai útra, ott már megmondták, hogy mindössze nyolc hónapja van hátra. Sajnos igazuk lett. Mi nagyon jó testvérek voltunk. Én 11, míg ő 4 éves volt, amikor édesapánkat elveszítettük. 

Édesanyám nagyon összetört, én pedig azt mondtam neki, ne sírjon, majd segítek neki fölnevelni Csabikát. Így is volt! Hárman szorosan összetartoztunk, a sors mégis kegyetlen volt velem, mert mindkettőjüket elvette tőlem. 

Anyukám éjjel nappal fönt volt Csabáért, rengeteget foglalkozott vele, még az infúziót is megtanulta bekötni. A testvérem temetése napján kapott agyvérzést, egyszer csak összeesett. 2009-ben, 86 éves korában hunyt el, úgy hiszem, szép kort megélt – mesélte a fájdalmas emlékeket az operaénekes.

Leblanc Győző és fiai
Fiainak köszönheti, hogy valamelyest sikerült túllépni Éva elvesztésén (Fotó: Leblanc Győző)


 

Depresszáns gyógyszereket szedett

Ez az időszak azért volt különösen nehéz számára, mert második házassága is épp akkort ért véget.

– Egyedül maradtam, mert a feleségem, Csonka Zsuzsi 2002 őszén a két gyermekkel elköltözött. 

Ott álltam az üres házban, amikor egyszer csak megszólalt a telefon. Tóth Éva jelentkezett. 

Nem csak egy fellépést kínált nekem a Budapest Televízióba, hanem azt is megkérdezte, vele tartanék-e Ausztráliába 2003 első hónapjaiban, ahova meghívták őt több előadásra. Akkor már három hónapja gombóc volt a torkomban, depresszáns gyógyszereket szedtem, teljesen letargikus állapotban voltam, igent mondtam neki. Gold Coast városában, a Csendes óceán partján egy szállodában kaptunk szállást, ott találtunk egymásra – mesélte.

Leblanc Győző és Tóth Éva
Fotó: Leblanc Győző

„Remélem, hogy újra talpra tudok állni”

Leblanc Győzőnek most harmadszor kell újrakezdenie, ugyanis nyolc hónappal ezelőtt, tragikus hirtelenséggel veszítette el imádott párját. Sorszerűnek tartja, hogy húsz évvel később már sokadik alkalommal Ausztráliába, a magyarok világtalálkozójára kapott meghívást.

Remélem, hogy újra talpra tudok állni. A kint töltött két és fél hónap alatt ugyanazokon a helyeken jártam, ahol Évával. Rengeteg sebet tépett föl. 

De a kint szerzett élmények sokat segítettek. Szeredi Krisztinával léptem föl, aki egy csodálatos fiatal énekesnő. Minden előadásunk után vastapsot kaptunk a közönségtől. Óriási sikert arattunk. Rengeteg programon vettem részt, gyönyörű helyekre jutottam el. Olyan élmény volt ez nekem, ami által tényleg felszabadultan tértem haza. Most sokkal jobban érzem magam. De az is biztos, hogy a sok mélypont ellenére az életem csodálatos repülés volt. 

Nem csak a pályámon, a magánéletemben is szép dolgokat éltem meg. Ha nem értek volna ezek a tragédiák, szegényebb lennék érzelmileg. 

És ott van a két gyönyörű fiam, egyikük érdemes művész lett balett táncosként, a másik pedig közgazdászként állja meg a helyét. Nekik is köszönhetem, hogy Éva elvesztéséből sikerült valamelyest kilábalnom. Ők is a boldogságot jelentik nekem – fűzte hozzá az operaénekes, aki nagy elhatározásra jutott.

– Meg fogom keresni Paor Lillát, mert már érzek magamban annyi erőt, hogy visszaüljek a Hatoscsatornán Dallamok szárnyán műsorvezetői székébe, amit éveken át Évával vezettünk. Megpróbálom, talán sikerül – zárta a beszélgetést.


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek