Átverés

Súlyos milliókkal károsították meg Varnus Xavért

Zs.

Létrehozva: 2023.03.27.

Főhet a feje a kiváló orgonaművésznek, akit egy elsőre megbízhatónak tűnő orgonaépítő húzott le nagyon sok pénzzel. A felek között ugyan szigorú szerződés köttetett, lehet hogy bottal ütheti a pénze nyomát, hiszen évekig is eltarthat egy peres ügy.

Varnus Xavér tavaly vásárolta meg a második templomát (az elsőt két és fél évvel ezelőtt vette, az Atlanti-óceán partján, Új-Skóciában, ami 1985-ben épült) Mezőlakon. Az egyházi építmény igen rossz állapotban volt, a híresség tehát késlekedés nélkül belevágott a felújításba, ami igen jól halad, az első tervek szerint már májusban átadták volna. 

Varnus Xavér
Xavér joggal akadt ki a csaló vállalkozó viselkedése miatt Fotó: Xaver Varnus/Facebook 

Volna... A templom felújításának ugyanis szerves, ha nem az egyik legfontosabb része az orgona. A hangszer, amely angyali hangjával belengi a teret, ami rangot és méltóságot ad minden egyes istentiszteletnek. A Ripost értesülései szerint Xavér a felújítás megkezdésekor meg is egyezett egy orgonaépítővel, aki vállalta, hogy szigorú szerződési feltételek mellett, hat hét alatt Németországból Magyarországra költözteti, felépíti és behangolja a hangszert. Egy hét elteltével azonban rosszra fordultak a dolgok. 

Több pénzt kért, mint a kialkudott összeg 

Varnus Xavér így ír az eseményekről a Facebook oldalán:

„A hathetes munkafolyamat első hete után nevetséges, és azóta az ország egyik legkiválóbb orgonaszakértője által írásban is megcáfolt, hazug indokok alapján, szerződésszegő módon lelépett, miután felvette a hat hétre szóló teljes munkadíj felét. Amely összegnek az első munkahéten csupán elenyésző részét dolgozta le. Levelében még ezt az elképesztő mondatot is leírta: 'A korábban kialkudott vállalási ár a szerződéskötéstől eltelt idő alatt jelentősen értékét vesztette.'”

Varnus Xaver
Az anyagi kár jelentős, az erkölcsit pénzben nem lehet meghatározni Fotó: Xaver Varnus/Facebook 

Xavér a posztjában kifejti, hogy elsőre nagyon szimpatikusnak tűnt a vállalkozó és persze megbízhatónak is, a botrány pár nappal ezelőtti kitörése kapcsán azonban a tudomására jutott, hogy ennek a férfinak volt már hasonló ügye...

Azóta felhívott egy vidéki egyházzenei igazgató, hogy az illetőnek volt már hasonló okokból rendőrségi ügye Zalában

– fejtegette szomorúan az orgonaművész, aki természetesen dokumentumokkal tudja igazolni története hitelességét. 

Perekből nem épül orgona 

A híresség természetesen azonnal ügyvédhez fordult, akinek átadta a teljes dokumentációt, melynek bizonyos részletei bizony túlmutatnak a „sima” csalás ügyén, hiszen itt akár zsarolásról is szó lehet, ami bűncselekmény. 

Ám a nyers igazság csak kibukkant az orgonaépítő szerződésbontó levele végén: azt írta minap, hogy több, mint kétszeres árért persze befejezi az orgona felépítését. Ami – aláírt és érvényes szerződéssel – azért mégiscsak a zsarolás sajátos esete. 

– dohogott a közösségi oldalán az átvert művész, aki – ismerve a habitusát – persze nem hagyja magát, bármi áron befejezi amit elkezdett: 

– A teljes átláthatóság jegyében: bárki el akarja olvasni, rendelkezésére bocsátjuk az összes dokumentumot és levelezést. Ügyvédeim kézbe vették az ügyet, és teszik a dolgukat, de amiként Goethe szerint a csókokból még nem születnek gyermekek, úgy a perekből sem épülnek orgonák. E napokban egyeztetek kitűnő orgonaépítő barátaimmal, akik mindent megtesznek, hogy találjanak szabad heteket a naptárjukban, így megígérhetem: a nyár végére felépül ez a csodálatos nagyorgona, és ősszel felavatjuk. Természetesen minden megvásárolt jegy érvényes az őszi avató-hangversenyekre, amelyeknek időpontját egy hónapon belül közzétesszük. 

Nagyon, de nagyon sajnálom a történteket. És magunkat is, amiért az emberi mohóság ilyen lehetetlen helyzetbe sodort mindannyiunkat. 

Varnus Xaver
A művészt senki sem állítja meg, kész lesz az orgona, csak türelem kérdése Fotó: Xaver Varnus/Facebook

A hangszer tehát őszre elkészül, és talán mondani sem kell, hogy milyen jó kezekbe kerül majd. Hallgasd csak! 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek