Születésnap

84 éves lett Korda György: Klárika nélkül már rég nem állnék színpadon és nem énekelnék

Soltész Mónika

Létrehozva: 2023.01.04.

Korda György január 4-én 84 esztendős lett, de láthatóan mit sem fog rajta az idő: energikus, jókedve semmit sem változott az elmúlt évtizedekben. Csodálatos hatvanöt éves pályafutás van mögötte, és még hosszú ideig szeretne színpadra állni. Úgy érzi, mindez nem lenne így, ha nem olyan társat tudhatna maga mellett, mint Klárika. A Borsnak árulta el, még van egy vágya, ami nem teljesült, legalább egyetlen egyszer mondják ki őt az év énekesének.

A születésnap egy olyan évforduló mindenki számára, amikor számot vet az életéről. Ilyenkor feltesszük a kérdést, minden vágyunk teljesült-e, és ha maradt hiányérzetünk, meg tudjuk-e még valósítani. Korda György 84 éves lett, ezzel kapcsolatban pedig vegyes érzések kavarognak benne.

– Nem tudom, hogy a koromra büszke legyek, vagy elszomorodjak-e, mert elteltek az évek. Ha körülnézek a világban, ritka, hogy hasonló korú ember ebben a műfajban ilyen aktívan benne legyen a vérkeringésben, óriási szeretettel és népszerűséggel karöltve. Hallatlanul boldog és büszke vagyok erre, és ez ad erőt számomra, hogy 84 évesen is így teljesítsek – kezdte a Borsnak az előadóművész.

Csodálatos dolgok történtek velem az életem során, mégis maradt hiányérzetem. 

Nehéz erről beszélni, mert sokan azt hihetik, hogy panaszkodni akarok, pedig nem. Mindenkinek lehet véleménye a képességeimről, az alkotói munkásságomról, de az nekem rosszul esik, hogy a 65 éves pályafutásom alatt egyszer sem voltam az év énekese. Úgy érzem, ez egy kicsit művészileg degradáló rám nézve. És ha a miértre keresem a választ, erre nem találom – fűzte hozzá.

Korda György és Balázs Klári
Korda György és Balázs Klári élete 43 évvel ezelőtt fonódott össze. Fotó: W.Tamás / Gold Record Music Kft.

„Lehet, hogy már lekéstem róla”

Fáj, hogy semmiféle művészi díjat nem kaptam, és lehet, hogy már lekéstem róla. 

Azt mondják, az ember saját magával szemben mindig elfogult, de úgy érzem, valami járt volna. Az jólesett, hogy Vujity Tvrtko tavaly nyilvános levet írt, hogy fölterjesszenek a Kossuth-díjra. Őszintén bevallom, hogy boldogan elfogadnám, mert úgy érzem, ez lenne a pályám megkoronázása. Habár 2019-ben megkaptam Budapest díszpolgára címet, hatalmas megtiszteltetés volt ez számomra. Viszont van, amit nem lehet pénzért, semmiért sem megkapni, az emberek szeretetét. Nem lehetek ezért elég hálás, és azt kívánom, hogy legyen elég időm mindezt megköszönni – mondta.

Korda György és Balázs Klári
Megismerkedésük kezdetétől egyenrangú felekként tekintenek egymásra. Fotó: W.Tamás / Gold Record Music Kft.

„A feleségemmel óriási szerencsém van”

Az ország Gyuri bácsija ettől függetlenül örül, hogy sikeres évet tudhat maguk mögött. Persze mint mondja, mindez nem így lenne imádott felesége nélkül, akivel 43 évvel ezelőtt fonódott egybe az életük.

Ha nem olyan társam lenne, mint Balázs Klári, akkor már rég nem állnék színpadon és nem énekelnék. 

Kivételes szerencse, hogy ugyanolyan képességű partnerrel áldott meg az isten, csakúgy a színpadon, mint a privát életünkben. Klárika olyan, aki nem csak a fényben, hanem a gondokban is mellettem van. Hiába sikeres az ember élete, akadnak problémák szakmailag, pénzügyileg vagy akár egészségügyileg is. Ezekben a pillanatokban van szükség arra, hogy egy igazi társ legyen mellettünk, hogy ne tegyünk rossz lépéseket. Nekem a feleségemmel óriási szerencsém van – jelentette ki Korda György.

Korda György és Balázs Klári
Büszke arra, hogy a mai napig óriási tisztelet és szeretet veszi körül. Fotó: W.Tamás / Gold Record Music Kft.

„Egymás nélkül nem lépünk föl”

Egy házasság pedig csak úgy tud jól működni, ha egyenrangú felekként tekintenek egymásra. Hogy mi lehet Korda György és Balázs Klári kapcsolatának a titka? Az biztosan, hogy mindent közösen döntenek el. Annyira összecsiszolódtak a sok-sok év alatt, hogy a gondolatuk is szinte mindig ugyanaz.

– Még abban sem szólok soha bele, hogy Klárika milyen ruhát vegyen föl a színpadra, az én tanácsaim nélkül is mindig elegáns. 

Sosem beszéltük meg, de mindketten tudjuk, s tényként kezeljük, egymás nélkül nem lépünk föl. 

Előadóként és magánemberként is hozni kell döntéseket. 84 évesen viszont már óvatosabb vagyok, soha nem szeretnék senkire rászorulni. Klárikát kell megóvnom egy rossz döntés következményétől. Egy idősebb korban számtalan váratlan dolog történhet meg, amivel számolni kell. Mindkettőnk számára az a legfontosabb, hogy minél több és szebb percet, órát és évet okozzunk egymásnak, mert nem lehet tudni, hogy meddig tart az életünk – mondta lapunknak.


 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek