Sztárok konyhája: Csokis sütikkel tömte unokáit II. Erzsébet - Recepttel

Sztárok konyhája: Csokis sütikkel tömte unokáit II. Erzsébet - Recepttel

csokoládé
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 05. 19:15
Ha alapvetően bármit megehetne, amit a szeme és szája megkíván, mit választana? És ha az év minden napján a világ összes alapanyaga közül választva főzhetne, mi kerülne a család asztalára? Amíg gondolkozik, elmondjuk, mi az, ami a Buckingham-palota hatalmas konyhájában rotyog, ha például a királynő enne valami finomat.
Bors

Édesszájú királynő

II. Erzsébet híresen édesszájú, nem kell meglepődni, hogy a kedvenc étele is egy torta, méghozzá abból is a csokoládés. Az egykori királyi séf, Darren McGrady mesélte el, hogy a királynő fahéjjal és habcsókkal szereti falni ezt a valóban királyi desszertet.
Bármit is tettünk elé az étlapra, ő mindig ezt a csoki­krémes pitét választotta be az aktuális menübe – mondta McGrady, aki azt is elárulta: persze, a királynő sem csak tortát eszik, szereti még a sztéket is.

– Nagyon szereti a vadhúsokat, kedvence az őzfilé gombás whisky-mártással. Előételként pedig egy pástétomért rajong, aminek az alapja füstölt lazac, pisztráng és makréla. Különösen szereti azt is, ha azokból az alapanyagokból főztünk, amik a birtokon termettek.

Kísérletező herceg

Feleségével ellentétben Fülöp egyáltalán nem édesszájú, az ő kedvence a lazac coulibiac, vagyis a leveles tésztába töltött hal, zöldségekkel keverve. Viszont nagy rajongója a konyhaművészetnek, szereti a kísérletezést: ha a szakácsok új ételt találnak ki, nem csak megkóstolja, hanem mindig bekéri a teljes receptet is, elolvassa és tanulmányozza.

Károly a sajtokért rajong

A trónörökös nemcsak enni szeret, hanem megdolgozni is az ételért: azt kedveli ugyanis, ha kedvenc gombás rizottójába olyan gomba kerül, amit maga szedett a balmorali erdőkben. Kedvence az isteni vargánya, és vérbeli sajtrajongó is. Bármit hajlandó megenni, amiben sajt van.

Nagymamai örökség

Erzsébet igencsak elkényeztethette unokáit gyerekkorukban, ugyanis Harry kedvence is egy édesség. A nanaimo kókuszos alapon karamellás-pudingos és csokiöntetes desszert, igazán előkelő lehet. Meghan a palotában is az amerikai ízeket kereste: az ő kedvence az egzotikus gyümölcstál volt a sushi, saláta és grillezett halak mellett.

Vilmos nem ügyes, de próbálkozik

Ki gondolná, hogy még egy olyan jóképű hercegnek is, mint Vilmos volt fiatalon, szüksége van udvarlásra? Ám Vilmos elárulta, az ő szíve hölgyéért bizony meg kellett küzdenie, és mint bármelyik hétköznapi férfi, ő is azzal gazdálkodott, amivel a sármján kívül tudott, ez pedig a főzőtudománya, azon belül is a bolognaija volt, amit rendszeresen elkészít a hercegnének ma is. A család kedvence azonban mégsem ez.

Vilmos a kekszes csokoládétortára esküszik, ami talán nem véletlen, nagymamája, II. Erzsébet ugyanis mindig ezzel kedveskedett neki még gyerekkorában. Még Katalinnal való esküvőjükkor is felszolgálták. Ez a roppanós sütemény a királynő nagy kedvence is, ő a délutáni teához szereti fogyasztani.

Katalin pedig leginkább curryt falna, amikor csak lehetséges. A bájos György herceg az egyszerű mac and cheese-ért, vagyis a tejszínes krémes sajtos tésztáért rajong, és nővére, Sarolta hercegnő sem veti meg ezt a „gyerekek kedvence” ételt. Sőt anyukájuk egy interjújából az is kiderült, hogy nem restek segíteni sem a konyhában, csak hogy mielőbb elkészüljön a nyúlós finomság.

Sőt állítólag volt már olyan is, hogy a kicsik maguk főzték meg az ételt anyukájuknak és salátákat is szoktak összedobni, ugyanis szeretnek a konyhában dolgozni. Sarolta amúgy nagy rajongója az olajbogyónak is. Katalin egyébként még tavaly karácsonykor árulta el azt, hogy otthon azért inkább ő főz, de férje gyakran készít reggelit neki.

Királyi recept: Tejjel készül Vilmos bolognaija

1. Vilmos receptje alapján vajjal és olívaolajjal indul a bolognaialap, amin a herceg hagymát párol.

2. Ehhez ad apróra vágott sárgarépát és szárzellert, majd ha ezek is kissé megpuhultak, jöhet a sovány marha darált hús.

3. Ezt a herceg addig párolja, amíg már nem rózsaszín (de megpirulni sosem hagyja), majd felengedi kevés száraz fehérborral.

4. Ha az alkohol elpárolgott, szerecsendióval fűszerezi, és tejjel önti fel a húst, majd közepes lángon addig főzi, amíg a tej is elpárolog.

5. Ekkor paradicsompürét és paradicsomkonzervet ad az ételhez, és extra alacsony lángon három órán keresztül főzi a szószt.

6. Tálaláskor petrezselyemmel szórja meg a bolognait.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.