Celeb

Börcsök Enikő: Jól döntött Eszenyi

Földvári Zsófi

2020. március 23. hétfő 10:00

Megnyugodni látszanak a kedélyek, hogy Eszenyi Enikő önként elhagyta a Vígszínházat. De a többség azt szeretné, hogy ennek ellenére vizsgálják ki, mi is történt pontosan a teátrum falai között.

A hetek óta tartó botrány – melyet két egykori színházi dolgozó nyílt levele indított el – végül Eszenyi Enikő székébe került, a Vígszínház igazgatónője a múlt héten visszavonta az igazgatói pályázatát és felmondott. A direktornőt a volt kollégái verbális erőszakkal, és agresszív vezetői kommunikációval vádolták meg. A levél napvilágra kerülése után számos nagynevű egykori víges színész is csatlakozott az aláírókhoz, akik megerősítették Néder Panni vendégrendező és Fenyvesi Lili egykori rendezőasszisztens szavait. Ezek után a Vígszínház 245 munkatársa kérte a fővárosi fenntartót, hogy végezzenek alapos kivizsgálást az abúzusok és visszaélések minél alaposabb feltárása érdekében. 

Eszenyi felmondását többek között Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő és Harkányi Endre Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész is szorgalmazta. Arról kérdeztük őket, hogy elégedettek-e Eszenyi távozásával? 

– Nem nagyon kommentálnám már tovább ezt a témát. Megszólaltam elégszer – mondta Börcsök Enikő művésznő, majd hozzátette: – Nem akarok ezen rágódni, jó döntésnek tartom Eszenyi Enikő visszalépését. 

Harkányi Endre is hasonlóképpen nyilatkozott: 

– Nem kommentálom a hírt. Ismeri mindenki a történetet, mindenki elmondta a magáét. …Nekem az otthonom volt a Vígszínház… Ez a történet, úgy gondolom, hű képet rajzol a mostani világunknak… Mi jöhet még? … – tette fel a kérdést a már visszavonult művész.

Az ügy kapcsán más művészekkel és színházi dolgozókkal is beszéltünk, akik azt szorgalmazzák, hogy Eszenyi távozása után is menjen le a vizsgálat, hiszen csak így tudnak a teátrum dolgozói tiszta lappal és lelkiismerettel tovább alkotni. A fenntartóhoz érkezett kivizsgálási kérelem már a Vígszínház felügyelőbizottsága előtt van, a munkát elkezdték, és nem is fejezték be az igazgatónő felmondá­sával. 

Eszenyi nélkül kétesélyes maradt a teátrum igazgatói posztja, erre Csányi János rendező és Rudolf Péter színész vár. Az új igazgató személyéről március 25-én döntött volna a Fővárosi Közgyűlés, de a koronavírus miatt kialakult helyzetben nem ülésezik a testület.

További cikkek

Gyász

Romlik az állapota, gyászol Sas József özvegye

Tűz

Horváth Gréta felgyújtotta Meggyes Dávid ruháit

Ez is érdekelhet

fourfourtwo.hu

Hé, Ronald, akarsz dumálni? – Luis Suárez bosszúja

ripost.hu

Csillagjegyed elárulja, mikor kell aludni menned, hogy kipihent legyél

origo.hu

Hat kutya és változatos személyiségük - a kóborlótól a hercegnőig

hirtv.hu

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

szon.hu

Bogár sírt és remegett - A nyírvasvári férfi először nem akarta átadni a kutyát az állatmentőknek (videó)

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

vg.hu

Magyar gyorsvasutat eredményezhet a partnerség Kínával

borsonline.hu

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 17.: a Rák szinte olvas a másik lelkében, az Oroszlán megmutatja erejét

metropol.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami az Antarktisz jege alól előkerült

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor