Viszkis: Egyszerűbb volt a bankrablás, mint a disznótor szervezése

Viszkis: Egyszerűbb volt a bankrablás, mint a disznótor szervezése

Viszkis rabló
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 20. 04:00
Ambrus Attiláék a zöldséget és gyümölcsöt már a kertjükben termelik, és idővel minden ennivalót maguk állítanának majd elő. A Viszkis egyre inkább kacsingat a gasztronómia felé.
G. Sz.

Az utóbbi napokban nem sokat aludtam, nagyon sok feladat és elintéznivaló volt, és péntek este már felállítottuk a sátrakat is. Muszáj volt előredolgozni, hogy ma ne legyen semmi fennakadás és senki ne maradjon éhesen, szomjasan – mondta a Borsnak Ambrus Attila, aki a börtönből való szabadulása után az Esztergomhoz közeli, festői szépségű Búbánatvölgyben kezdett új életet, és úgy érzi, múltbéli tettei ellenére be- és elfogadta őt a közösség.

A Viszkis felesége, Réka és további kilenc fő hozta létre a Búbánatvölgyért Egyesületet, hogy óvják a környék történelmi, természeti értékeit, és egyúttal a jövő generáció számára is be­mutassák a népi kultúra hagyományait.

Múlt szombaton egy igazi falusi, szalmával perzselős disznóvágást prezentáltak a nagyjából százötven vendégnek, és az erdélyi disznótoros leves, a friss sertéspecsenye mellett hagyományos magyar és erdélyi fűszerezéssel készült kolbászok, valamint májas hurka is került az asztalra.

Egy bankot egyszerűbb volt kirabolni, mint megszervezni ezt a disznótort – közölte a Borsnak viccelődve a Viszkis, de arcán látszott, hogy komolyan beszél, hiszen az egyik pillanatban még az orrunk előtt borítja be szalmával az előtte heverő, nagyjából 170 kilós disznót, a másikban a kolbásztöltésnél segédkezik, majd mire kettőt pislogunk, már a hangulatért felelős Hagyományőrző Kelevézek zenekarral, illetve a három vendég betyárral egyeztet.

– Ez az egész nem rólam szól, hanem arról, hogy az egyesülettel vendégül látjuk a búbánatvölgyieket, illetve a környéken lakókat, és ebből hagyományt szeretnénk csinálni.

Ebben a történetben mindenki ingyen dolgozik, nem pénzt keresünk, ha­nem megpróbáljuk megalapozni az egyesületünk jövőjét, s bármilyen csekély is lesz a bevé­telünk, az a pénz az egyesület bankszámlájára megy, és a későbbi rendezvényeinket finanszírozzuk belőle – tudtuk meg Ambrustól, aki hisz abban, a fenntartható jövő azon múlik, hogy az ember saját, háztáji terményekkel lássa el magát.

– Próbálunk elkerülni mindenféle E-betűt, és azokat a mocskokat, amik az ipari élelmiszerekbe kerülnek. Itt nincs átverés, adalékanyag, színezék, ízfokozó és tartósítószer, pusztán a disznó különböző alkatrészeit hasznosítjuk.

Szerintem ez a jövő, és mindenki gondolkodjon el azon, hol vásárolja meg az élelmiszert az asztalára, miközben itthon is lehet kiváló alapanyagokból dolgozni.   

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.