Celeb

Poór Péter: Csak hárman tudjuk, hogyan halt meg Máté Péter

Fái

2018. december 6. csütörtök 04:00

Legendás énekesek voltak a barátai, akiket már régen elveszített.  Az énekes szeretettel, fájó szívvel idézte fel a velük töltött időt,  kalandokat, titkokat.

Forrás: MTI/Bánkúti Sándor

Versengtek, de segítették is egymást. Őszinte barátságot ápoltak, titkaikat a sírig őrzi Poór Péter, akit rettenetesen megrázott két legjobb barátja, Szécsi Pál és Máté Péter hirtelen halála. Az énekes a januári Aréna-buli, az 50+ Táncdalfesztivál kapcsán idézte fel legkedvesebb pályatársainak emlékét. 

- Az egyik legjobb barátom volt Szécsi Pali  – meséli Péter. A turnékon a szervező mindig egy szobába osztott be minket. Rengeteget tanultam tőle, és ő is tőlem. Konkurenciái voltunk egymásnak, igyekeztünk a másikat lefőzni, de közben mindig segítettük is egymást.

Másik kedves kollégája, barátja Máté Péter volt, akivel épp a halála előtt rengeteg időt töltöttek együtt.

Klára visszavonultan él

Nővére, a műsorvezető-riporter Poór Klára kétszer is vezette a Táncdalfesztivált, 1968-ban és 69-ben. Mára teljesen visszavonult, több mint húsz éve szerepelt utoljára képernyőn.
– Nagyon jól néz ki, egészséges, de már kerüli a nyilvánosságot. Mindenkit csókoltat! Csak ennyit mondhatok – válaszolta Péter, amikor a testvéréről kérdeztük.

– Máté Péter az élete két utolsó dalát nekem írta. Halála előtt három hónapig együtt turnéztunk, az is volt a műsor címe, hogy A három Péter. Pálfi Péter volt a harmadik, akinek csodálatos hangja volt, de mivel kísértetiesen hasonlított Koós Jánoséhoz, csak örök második lehetett, később felhagyott az énekléssel, inkább szervező lett. Először mindig ő énekelt, aztán hol Máté Peti, hol én. Gyakran cserélgettünk. Mi már a Táncdalfesztiválok előtt is találkoztunk a legendás Ifjúsági Parkban. Akkoriban a Bergendi együttes játszott ott. Bergendi Pista bemondta, hogy fiatal énekeseket keresnek, arra jelentkeztünk. Hármat választottak, egy lányt, Máté Pétert és engem. Amikor először láttam, ott a parkban gitározgatott egy padon. Zenészek voltunk és szellemi társak. Egyszer még egy filmben is szerepeltünk együtt.

Pletykák terjedtek

Máté Péter 1984. szeptember 9-én hunyt el, 37 éves korában. Temetésén több tízezren vettek részt, ahogy az élete, a halála is mindenkit érdekelt. Nem is csoda, hogy annak idején többféle teória is napvilágot látott halála körülményeiről. Egy biztos csak: a zenész szívbillentyűzavarral született, a halála előtti két napban két vidéki haknit is lenyomott sok utazással. Az első teória szerint a halál közvetlen oka tüdőembólia volt. Felmerült lehetséges okként a szívroham is és egy egészen furcsa forgatókönyv is. Eszerint Máté Péter egy ismerőséhez látogatott el a halála napján, ott megcsúszott a lépcsőn, el­esett, beverte a fejét, ebbe a sérülésbe halt bele.
Egy biztos, a dalai ma is élnek, a legfrissebb trendeket követő tehetségkutatókon, tévéműsorokban is rendre felcsendülnek. Mata Ricsi a 2017-es X-Faktorban a Most élsz című dalt énekelte, a Sztárban sztár című műsorban Bereczki Zoltán és Berki Artúr állt színpadra ugyanezzel a dallal.

Amikor a legendás ze­nész halála kerül szóba, hogy szívroham, vagy annak következtében tü­dőembólia vitte el, Péter határozottan kijelenti:

– Az égvilágon semmi baja nem volt a szívének! – mondja, és rá is erősít: – Nem igaz, hogy szívroham végzett vele. De az igazság soha nem fog kiderülni. Ezt csak én és még két barátja tudja. Az egyiket azóta se láttam, a másik Pálfi Peti. Tisztelem a családját, a titkát megőrzöm, megőrizzük örökre. Három nappal előtte még együtt léptünk fel. Az volt a terv, hogy nagylemeznyi anyagot ír nekem. Ebből két dal készült el, de életében már nem sikerült felvenni. Pálfi Peti hívott a hírrel, hogy meghalt. Nem akartam elhinni, rettenetesen megrázott. Úgy éreztem, a sors fintora, hogy akkor halt meg, amikor igazi sztár lett. Kiváló művész volt, de jóval megelőzte a korát. Borzasztóan megrázott a halála, ahogy Szécsi Palié és Ihász Gabié is, ők szintén a barátaim voltak. Gabit én beszéltem rá, hogy ne csak szerezze a dalokat, lépjen is fel. Olyan jó hangja van, biztosan sikere lesz. És így is lett.

További cikkek

Szerelem

Szakítás? Megszólalt Molnár Anikó, miután törölte a párjával közös fotókat az oldaláról

Villantás

Tóth Andi olyan tangás képet mutatott, még a Nagy Ő sem hagyta szó nélkül

Ez is érdekelhet

vg.hu

Oltásra kötelezik a 18 év felettieket a szomszédunkban

borsonline.hu

Lekapcsolták a gépekről Hannát, három gyermeke maradt árván

origo.hu

Egy különös nő, aki az egyik férfiből kisfiút csinál, a másikat a halálba kergeti

hirtv.hu

Nagy István: A kormány mindig azt keresi, hogyan tud segíteni a magyar embereknek

vaol.hu

Bababarát ellátás a szombathelyi kórházban - Fontosnak tartják az aranyóra gyakorlatának ismertetését a leendő édesanyákkal

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Remélem, minden meccs után elénekelhetjük a Himnuszt – Szita

vg.hu

A betegek harmada magyar gyártó csípőprotézisét kapja

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: kabaréba illő góllal bukta a győzelmet Elefántcsontpart

mandiner.hu

Márki-Zay Péter bejelentkezett, majd nekiment a csirke far-hát hatósági árának

ripost.hu

Csillagjegyed elárulja, mikor kell aludni menned, hogy kipihent legyél

origo.hu

Sokkoló számú vérfertőzés, nyílt pedofília és megrendelhető nemi erőszak Franciaországban