– A főzéssel azért kezdtem el foglalkozni, mert mindig olyan pasik voltak mellettem, akik szerették a hasukat, valóságos gasztronómiai kalandorok. De a családjaiktól is rengeteget tanulhattam, hiszen volt, aki francia felmenőkkel rendelkezett, de olyan is akadt, akiknek igazi tanyagazdaságot vezetett a családja. Emiatt sokrétű tapasztalatot szerezhettem a konyhában – mesélte a Borsnak Mérai Kata.
A színésznő ennek köszönhetően egyaránt el tud készíteni egy ínycsiklandó, ünnepi lakomát, de egy laza kerti parti menüjét is pillanatok alatt összedobja. És persze nemcsak készíti, de előszeretettel fogyasztja is a különböző éte- leket.
– Abszolút mindenevő vagyok, sőt még egyszer a csigát is megkóstoltam. Igaz, azt megfogadtam, hogy akkor ettem először és utoljára. Annak ellenére, hogy Kata rengeteg időt tölt a konyhában, tökéletes formában van. Bár rajong a finom falatokért, az alakján ez egy cseppet sem látszik meg.
– Nagyon szeretek enni, de mindig a mértékletességet tartom szem előtt. Szerintem, ha mindig az aktuális évszak idénygyümölcsét és zöldségét esszük, akkor nagy baj nem lehet. Ráadásul olcsóbb is. Egyszerűen annyi a titka, hogy ne akarjunk mindig mást enni, mint amit a természet ad, így teljes mértékben egyensúlyban tudjuk tartani magunkat. Kata pedig még arra is nagy gondot fordít, hogy télen se fogyjanak ki a vitamindús, egészséges finomságokból.
– Amikor csak tudok, főzök be, bár nálunk inkább a fagyasztott történetek a népszerűek, ezeket a kisfiam, Bálint imádja. Ahogy érik valami, azonnal teszek el télre 4–5 kilót, így később csak előkapom a fagyasztóból, és már meg is van a zamatos, ízletes gyümölcs. Persze azért amit lehet, azt Kata is frissen vesz, tudatos vásárlóként pedig már a jól megszokott beszerzőhelyei is megvannak.
– A málnát mindig ugyanott veszem, mert tudom, hogy ott nem használnak a termesztés során vegyszert. Az eperszedés viszont minden évben családi program, azt saját magunk szórakoztatására találtuk ki. Amikor picit ráérünk, és szezonja van, akkor felpakolunk, és irány a Szedd magad akció. Egy-két óra alatt le lehet kapkodni az eperszemeket, főleg, ha többen megyünk, ráadásul így még a hangulat is jó. Bár Bálint inkább leül és tömi a hasába. Neki gyakorlatilag az a szedd magad akció, hogy minél többet tudjon a pocakjába elraktározni – mesélte nevetve a KataFakanala nevű oldal írója. A Barátok közt sztárjának konyhatudománya persze nem csak a növényi alapú ételeket foglalja magában. Előszeretettel készít igazi, magyaros húsételeket is, arra azonban nagyon odafigyel, hogy milyen alapanyagokból. A sorozat Berényi Julijának a forgatás mellett nem mindig van ideje a sütés-főzésre. Ilyenkor hatalmas segítséget jelent párja, akire mindig számíthat, de az is megkönnyíti a helyzetét, hogy rutinos gasztrokalandorként rendkívül ötletes, kreatív praktikái vannak.
– A barátnőm azt szokta mondani, hogy ha én kijelentem, nincs otthon semmi, akkor is egy egész hadsereget vendégül tudok látni. Ezeket a helyzeteket úgy hívom: hűtőtúra – nagyon szeretem, és kihívásnak élem meg. Ilyenkor új receptek jönnek létre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.