Celeb

Prince megérezte közelgő halálát

Bors

2016. április 23. szombat 10:00

Prince Rogers Nelson eltávozott. A beskatulyázhatatlan zenei zseni a jelek szerint számított rá, hogy közeleg számára a vég.

A mentőket április 21-én reggel riasztották a zenész Paisley Park-i lakásához és stúdiójához. Az azonosítatlan hívó hallhatóan zavartan magyarázta a vészhelyzetet, csak egy rövidebb huzavona után derült ki, hogy az áldozat Prince. Az 57 éves zenészt halála előtt alig egy héttel kórházba szállították, magánrepülőjén ugyanis rosszul lett, ezért csupán 48 percre az otthonától kényszerleszállást hajtottak végre. A sajtósa influenzával magyarázta a helyzetet, ám most kiderült, a sztár olyan injekciót kapott, amelyet drogtúladagolás esetén szoktak alkalmazni.

Prince saját felelősségére távozott a kórházból, miután nem tudtak neki külön szobát biztosítani. Úgy fest, a legenda heroinnal próbálta magát visszapumpálni az életbe, ám a betegségben le­gyengült szervezete nem bírta tovább a terhelést. Az épület liftjében találtak rá az élettelen popikonra.
Készült az eltávozásra, netán akarta is? Néhány momentum arra utal, Prince megérezte, hogy közeleg a végzete. Egész életé­ben irtózott az internettől, utolsó, 2015-ös albumát mégis le lehetett tölteni. Elkezdte írni memoárját, pedig több ízben kifejtette, nem hisz az időben.

– Amikor elkezded számon tartani, az meglátszik rajtad, megöregszel – nyilatkozta ezzel kapcsolatban.

Korábban kategorikusan elutasította, hogy könyvírásra adja a fejét, egy hónappal a halála előtt mégis elkezdte számba venni földi létének egy tucat életre is elegendő történéseit. Az énekes utolsó, atlantai koncertjén különleges és szintén elgondolkodtató csemegével kedveskedett a közönségnek: a nem olyan rég elhunyt másik legenda, David Bowie Heroes című számát is előadta. Április 16-án pedig meglepetésszerűen felbukkant egy otthonához közeli koncerten, de nem énekelt, csupán megmutatta legújabb gitárját, majd így szólt egészségéért aggódó rajongóihoz:

– Még pár napot várjatok, addig ne pazaroljátok az imáitokat!

Szavai hátborzongató jóslatnak tűnnek az elmúlt napok fényében. És még egy misztikus furcsaság: Prince protezsáltja, egy Vanity nevű énekes, akit saját maga női kivetülésének tartott, alig pár hónapja hunyt el veseelégtelenségben – szintén 57 évesen.

Golden Globe-, 7 Grammy- és egy Oscar-díj, hogy csak néhány elismerést említsünk. Prince Rogers Nelson a világ egyik legnagyobb előadója volt, több mint százmillió albumot adott el. Élete vége ugyanolyan ellentmondásos, misztikus, mint egész pályafutása. A rajongók, akik a halála után otthonához látogattak leróni a tiszteletüket, különleges látvánnyal, egy túlvilági üzenettel szembesülhettek: lebilincselő szépségű szivárvány ívelt át a legenda háza fölött.

Bizarr zseni volt a popzene hercege

Afroamerikai zenészcsaládból származott, anyja sokat turnézott, ő kiskorában mindig azt hitte, nem jön vissza többé. Miután szülei elváltak, hol egyikükkel élt, hol másikukkal. Prince állítása szerint akkor sírt életé­ben utoljára, amikor kisfiúként apja kidobta a házból. 19 évesen rögzítette első albumát, ő volt a Warner Records legfiatalabb producere, több tucat hangszeren játszott. Imádta a megbotránkoztatást, szabad szellemű volt. Pózolt meztelenül albumborítón, énekelt a maszturbálásról, két lábon járó szexualitás volt. Olyannyira, hogy Al Gore későbbi alelnök az ő zenéjének hatására harcolta ki a matricát, amely arra figyelmeztet, felnőtt tartalmú a lemez.

„Bizarr herceg” volt, feminin vonásai, sminkje, extrém ruhái és magas sarkúi ellenére a nők bálványa volt. Madonna, Kim Basinger, Sherilyn Fenn – csak néhány híres trófea. Háttérénekesét, Mayte Garciát Valentin-napon vette el, 1996-ban született egy fiuk, ám egy hét múlva meghalt. Vérfagyasztó történet: a szülők pár nappal később elmentek Oprah Winfrey beszélgetős műsorába, és úgy tettek, mintha a kicsi még élne.

Tudatosan zavarta össze az embereket, ez művészi énjének része volt. Néha megtáncoltatta a riportereket – szó szerint. Ha átmentek a teszten, hajlandó volt velük beszélni, de nem rögzíthették szavait. Irtózott a telefonoktól, egy stábtagtól pedig azért szabadult meg, mert belenézett a szemébe. Elérhetetlen szupersztár volt, de Jehova tanújaként, idegen emberek ajtaján kopogtatva hirdette az igét.
 

További cikkek

Gyász

Összeszorul a szív: gyermekei így búcsúztak Csollány Szilvesztertől

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Ez is érdekelhet

origo.hu

Úgy döntött, hogy pont a szakadék szélén fordul vissza, ami ezután jött, arra nincsenek szavak

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

szon.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, mit csinált Pap Dorci és Patrik!

origo.hu

Célba ért a James Webb űrteleszkóp

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „A horvát politikusok tanulhatnának a magyar sportberuházásokból”

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

vg.hu

Nagy rohamra számítanak a boltok február elsején

mandiner.hu

Márki-Zay Péter „csacsiságot” beszélt: nem zárták be, és nem is tervezik bezárni a traumatológiát Szombathelyen

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

origo.hu

Salma Hayek még akkor is szexi, ha az újévi fogadalmain gondolkodik - fotó