Celeb

Féltik a fiúktól a Voice-ban feltűnt aliglátó tinit

Földvári Zsófi

Létrehozva: 2012.11.29.

Csodálatra méltóan teljes életet él a Voice-ban megismert aliglátó énekeslány. A tizenhét éves Agárdi Szilvi egészséges diákokkal együtt jár suliba, vásárol, és tökéletesen tájékozódik az utcán is.

A keszthelyi közgazdasági szakközépiskola mindössze annyiban különbözik a többi oktatási intézménytől, hogy olyan tanulókat is felvesz, akik fogyatékkal élnek. Most már új „nevezetessége” is van: ide jár Agárdi Szilvia, akit a Voice révén egy csapásra megszeretett az ország. Az intézmény igazgatónőjének, Siszler Katalinnak köszönhetően az aliglátó tizedikes tanuló – kerekes székes és halláskárosult diáktársaival együtt minden segítséget megkap. A suliban nincsenek küszöbök, van viszont lift, és a földszinti osztályteremben különleges olvasógép áll Szilvi rendelkezésére.

– Nagyon szeretem ezt az iskolát, jó fejek az osztálytársaim, és a tanárok is kedvesek – meséli Szilvi, aki hihetetlen biztonsággal jár-kel a folyosókon, ahogy körbevezet minket. Ha nem tudnánk, hogy a szeme nem egészséges, fel sem tűnne a fogyatékossága. A szekrénye ajtaját gond nélkül megtalálja, amikor a helyére ül, nem ütközik bele az asztalokba, székekbe. Az órán végig figyel, és szorgalmasan jegyzetel.

– Amikor megszülettem, azt mondták az orvosok a szüleimnek, hogy sosem fogok írni – mondja a lány. – Egy különleges oktatási módszernek köszönhetően mégis tudok. A fejlesztőn a tanárom a földre rajzolta a betűket, és kézen fogva végigsétáltunk rajta. A testem érzékelte az alakjukat, és így már képes vagyok megformálni.

Az iskola után a Káli-medence meseszép dombos tájain autóztunk, és Szilvi újra meglepett minket: tökéletes mitfahrerként irányította a sofőrt a várvölgyi családi házig.

– A nagy fákat, dombokat homályosan látom, így pontosan tudom, éppen hol vagyunk – magyarázza, majd felveti, hogy mielőtt hazamegyünk, ugorjunk be a falu kis boltjába kenyeret venni. Szilvi itt is elemében van. Pontosan tudja, hol vannak a kosarak, felkap egyet, és határozott léptekkel elindul a polcok között.

A kezével tapogatva érzékeli a tárgyakat, a csokoládéknál hosszabban elidőz.

– Itt vannak a Milka csokik – mondja nevetve, és megérinti a csomagolt édességeket. Ez a mogyorós, ez a karamellás – magyarázza, és tényleg az a tábla van a kezében, amiről épp beszél. – A formákról és a csomagolás apró recéiből tudom megállapítani a belső tartalmat – teszi hozzá.

Ezután a családi házhoz érve Szilvi kiszáll a kocsiból, két kiscica szalad elé.

– Mindig itt várnak az udvaron, tudják, mikor jövök haza – meséli mosolyogva a lány, miközben simogatással üdvözli a kis kedvenceket.

Szilviék háza nincs akadálymentesítve, küszöbök és éles sarkok is vannak.

– Az életünk nem sokban különbözik azokétól, akiknél nincs fogyatékkal élő – meséli Szilvi anyukája. – A lányommal közösen úgy döntöttünk, hogy pontosan olyan környezetben éljen, mint az egészséges emberek, ezzel tudjuk a leghatékonyabban az életre nevelni. Tudjon vigyázni magára a konyhában is, ahol kések és forró étel van. Eközben Szilvi levest mer magának, a gőzölgő tányérral kikerüli a konyhában családtagjait és a vendégeket, majd leül, és jó étvággyal falatozik. A levest nem önti ki, senki sem segít neki. Közben a nővére mesél róla.

– Szilvinek van fehér botja, az utóbbi időben használja is, főleg Pesten, ahol egyszer majdnem elütötték – mondja Alexandra. – Azóta, ha közlekedik, viszi a botot, így messziről látszik, hogy nem százszázalékos. Egyébként úgy jár, mint aki lát – teszi hozzá nevetve. – A minap Pesten jártunk, az nagyon vicces volt. Én akartam kísérni őt, ehelyett ő húzott maga után. A metróaluljáróban el akartam olvasni, hol kell kijönnünk, de ő tudta a járást. Nagyon jót nevettünk. Ő szaladt elöl a fehér bottal, én meg loholtam utána.

Búcsúzóul Szilvi arról beszél, mit kapott a Voice-tól, és párbajellenfelétől, Pál Dénestől.

– Persze csalódott voltam, mert még annyi mindent szerettem volna megmutatni magamból. A párbajunk csodálatos volt, a közös munka minden percét imádtam. A legtöbb, amit kaptam, az a közelség és Dénes érintése volt. Még sosem ért így hozzám fiú.

Édesapja, Gábor a fejét vakarva hallgatja lányát.

– Kezdhetünk azon aggódni, hogy Szilvikéért jönnek az udvarlók. Nagyon féltjük, nehogy olyan fiúval találkozzon, aki kihasználja – aggódik, de Szilvi nővére megnyugtatja: – A húgom sokkal okosabb és rafináltabb, mint hinnénk. Pontosan tudja, ki mit akar tőle, szóval nem kell félteni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183831_auto_resized.jpg
origo.hu

A Liverpool legendája nem látott még önzőbb játékost a csapat sztárjánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27699_resized.jpg?avcount=1714722014
origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174238_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180009_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182157_auto_resized.jpg
travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172631_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714722014
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/M7_b9-ND7jrhaxT5TTDLJj_ZXkHfs_wabc0KxmSVVnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0YTRiZDhhNGQwMzQ4OWM4MGM4OTE3ODkwNjJhOTk0.jpg
RÉMTETT

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/HIuedeeSS0nQom2WkpDJY7B6jgmITk807B8ZTnhWKCI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwNmZjNWM1MGEwMzQyNzU4MWIxMDFiZGM3MDVhNDNh.jpg
botrány

Szakított a vőlegényével! Megszólalt Marics Peti állítólagos barátnője - Exkluzív