Menő pauza - így lehet túlélni a változókort

Menő pauza - így lehet túlélni a változókort

menopauza
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 27. 06:00
A nők hormonális működési ívének vége, a klimax időszaka, az úgynevezett „változókor”. A menopauza nem csupán a menstruáció végét jelenti, hanem hormonális változásokat is, amelyek hatással lehetnek az egészségre. Ebben az időszakban sajnos megnő bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség, illetve a csontritkulás kockázata is.

A menopauza alatt a női petefészek hormontermelése csökken, majd teljesen megszűnik, ezzel véget vetve a menstruációs ciklusoknak. Ennek kísérő tünetei eltérőek lehetnek, a rendszertelen menstruációtól kezdve, a hőhullámokon, hangulatingadozásokon át az alvászavarig. Előbb-utóbb minden nőt érint ez a kérdés, mégis kevesen tudják, hogyan készüljenek rá, pedig a menopauza kellemetlen tünetei mérsékelhetők, a hosszútávú szövődmények kialakulása pedig akár meg is előzhető a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, illetve hormonpótló kezelés alkalmazásával.

A menopauza a nők életében átlagosan 50 éves kor körül érkezik el, de 45 év felett már számíthatunk rá. A menopauza érkezését megelőző időszak nagyon változó tüneteket okozhat, a hangulatingadozás és a hőhullámok a legáltalánosabbak, a tünetek intenzitását és hosszát befolyásolhatják genetikai tényezők, társbetegségek jelenléte és életmódbeli hatások is.

Megfelelő táplálkozással, némi testmozgással és a mentális egészségre való odafigyeléssel a kellemetlen tünetek hatásosan enyhíthetők. A dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülésével, rendszeres sporttal és az egészséges testtömeg megtartásával jócskán támogathatjuk szervezetünket a tünetek elleni harcban.

Meglepő adat, de tény, hogy akár már 5 kg fogyással is 30 százalékkal csökkenthető a menopauza korai szakaszára jellemző hőhullámok gyakorisága és intenzitása. Az étrend szempontjából ilyenkor fontos a feldolgozott húskészítmények és a finomított szénhidrátok kerülése. A mediterrán típusú diéta, magas rostfogyasztás, a változatos forrásokból származó fehérje, valamint a magas folyadékbevitel sokat javíthat a helyzeten. Az optimális D-vitamin, kalcium, magnézium és omega 3 zsírsavak bevitele szintén elengedhetetlen. A testmozgást tekintve az aerob, a súlyzós és az egyensúlyt fejlesztő sportok ajánlottak, ezek segítenek az olyan betegségek kialakulásának megelőzésében, amelyeknek az esélye éppen a menopauzával nő meg.

Az ösztrogén hormon egyfajta védőpajzs is a szervezet számára bizonyos betegségekkel szemben. A menopauzával fokozatosan csökken ennek a hormonnak a termelése, ezért a szív-és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, vagy akár a cukorbetegség rizikója is megnő, de a bőr és kötőszövetek is gyengülhetnek. Kiváltképp fontos, hogy akár már az első tünetek észlelésekor menjünk el szűrővizsgálatra, hiszen ezek a betegségek már a korai stádiumukban diagnosztizálhatók, így hosszabb távon megelőzhetők, a szövődményeik kialakulása csökkenthető.

A változókorral járó tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, amelyet a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok.

Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza állapota, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A klimax során a nők komolyabb egészségügyi problémákra is fogékonyabbak lesznek, amelyek megelőzésében szintén segíthet a diéta, amelyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság javasol az érintetteknek.

Az egyetem és az MDOSZ szakemberei mintegy 1639 nemzetközi publikáció alapján 134 cikk kielemzésével készítették el ezeket az iránymutatásokat, amely a leghatékonyabban segíti a menopauza időszakát élő nőket.

A hölgyek általában 45 és 55 éves kor között, 1 évvel az utolsó menstruációjuk után lépnek be a menopauza időszakába. A hormonális változások - például az ösztrogén hormon mennyisége - azonban már évekkel korábban elkezdődnek. A kidolgozott diéta ezeket a változásokat veszi alapul.

Az ajánlott étrend szerint a következőkre kell figyelni:

  • Naponta kevesebb, mint 5 g só fogyasztása.
  • Legalább napi 300 g zöldség és 200 g gyümölcs (5 adagra elosztva) kerüljön a tányérra.
  • Napi 1-1,2 g fehérje bevitele testsúlykilogrammonként, melynek fele növényi forrásból, például szójából, lencséből, babból, csicseriborsóból, vagy diófélékből származik. Próbáljuk meg az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat választani.
  • Hetente legfeljebb 350-500 g főtt/párolt/sült vörös hús fogyasztása.
  • Hetente legalább két adag (100-120 g/alkalom) zsíros húsú mélytengeri hal (pl. lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia) vagy édesvízi halak közül pisztráng, busa alapú ételt együnk.
  • Kerüljük a feldolgozott húskészítmények fogyasztását, ezeket csak alkalmanként és kis mennyiségben válasszuk.
  • Iktassuk be heti egyszer a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó vagy szója) fogyasztását.
  • Napi 30 g sótlan diófélét vagy egyéb olajos magot rágcsáljunk el.
  • Hetente egyszer tartsunk húsmentes napot.
  • 30-45 g rost/nap, főként teljes kiőrlésű gabonafélékből
  • A növényi zsírok fogyasztását ajánlja a diéta: napraforgóolaj sütéshez; olíva-, repce-, lenmag-, szójaolaj a salátaöntetekhez.
  • Igyunk naponta 33 ml/testsúlykilogrammnyi vizet, egyenletesen elosztva a nap folyamán.
  • Kerüljük a cukrokat (például a süteményeket, édességeket vagy cukrozott üdítőitalokat).
  • Figyeljünk a megfelelő kalcium-, D-vitamin-, C-vitamin-, B-vitamin-, és omega-3 zsírsav-bevitelre.
  • Napi fél liter tej kalciumtartalmának megfelelő tejterméket próbáljunk meg fogyasztani.
  • A dohányzás és alkohol teljes mellőzése mellett a rendszeres testmozgás lenne az ideális állapot.

Akác

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.