Az egészséges csoki és annak elkészítése, a környezetünk szempontjából felelős gyártási folyamat, az egész „zöld” megközelítés számos előnnyel jár:
Végre valóban jó és értékes összetevőket adhatunk a csoki rajongóinak, ami nagyon fontos szempont, hiszen a legnagyobb fogyasztók a gyerekeink. A kakaóhüvely pépjéből és héjából készült gél több rostot és kevesebb cukrot tartalmaz, ami egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos csokoládéhoz képest.
Az előállítási módszer hosszú távon kevesebb földet és vizet igényel. Bár jelenlegi formájában több energiát használ fel a szükséges szárítási lépés miatt, azonban a folyamat optimalizálásával, például napenergiával történő szárítással, az üvegházhatású gázok kibocsátása is csökkenthető lesz.
Ezzel a csokoládéval megnövekszik a lehetőség a gazdálkodók támogatására is. A kakaóhüvely teljes felhasználása a termelés helyszínén megújuló bevételi forrást jelenthet a kakaótermesztők számára, akik jelenleg csak a csokoládéipar profitjának kis töredékét kapják.
Minden remekül hangzik, de vajon finom is ez a jó csoki?
Az új csokoládé édessége és textúrája kissé eltér a hagyományostól, ez tény. A laboratóriumban készített csokoládé ízben inkább hasonló a dél-amerikai étcsokoládékhoz, illetve gyümölcsös jegyek és savasságok jellemzik, amelyek szépen kiemelik a fekete csokoládénál már megszokott ízélményt.
Az új csoki fejlesztés tehát nemcsak az egészségre és a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt jelentős, hanem azért is, mert új lehetőségeket kínál a csokoládéipar számára a fenntarthatóság és a gazdasági méltányosság terén. A kihívás az, hogy az élelmiszeripari mérnökök megtalálják az egyensúlyt az édesítő gél mennyisége és a csokoládé ízét, valamint állagát szabályozandó összefüggések között. A további kutatások és kísérletek várhatóan finomítják majd ezt a technológiát, mi, fogyasztók pedig nagyon várjuk már a büntetlenül habzsolható édesipari termékeket!
Vajon miért is szeretjük annyira a csokoládét és valóban van pozitív hatása?
A világ szereti a csokoládét. Nemcsak az íze miatt, hanem számos pozitív hatása miatt is. A csokoládé ugyanis egy különleges édesség, amely egyszerre finom és még egészséges is lehet, minél feketébb, annál inkább.
A valódi csokoládé – amely nem fehér, vagy nem pusztán cukorból áll – egy rendkívül komplex étel, több mint 1500 biokémiai anyagot tartalmaz. Ezek közül sok pozitív hatással van az agy egészséges működésére, ezért az étcsokoládé minden olyan listán szerepel, amely a legjobb agyműködést segítő ételeket tartalmazza. Az étcsokoládé fogyasztása növeli a jó közérzetért felelős endorfinok termelését. Ezenkívül csökkenti a fájdalmat és a stressz negatív hatásait.
Az étcsoki az egyik legjobb étrendi forrása a triptofánnak, amely egy stressztől mentesítő, hangulatjavító esszenciális aminosav. A fekete csokoládéban található anandamid pedig egy természetes összetevő, amelyet boldogság vegyületnek is neveznek.
Az étcsokoládé feniletilamin-t is tartalmaz, amelyet gyakran szerelem drognak neveznek, mert olyan érzést kelt az agyban, mint a szerelem. A teobromin pedig egy koffeinhez hasonló összetevő a csokoládéban, enyhe afrodiziákumnak is tekinthető, és élénkítő hatást fejt ki. Végül, a csokoládé emeli a dopamin szintet, amely a pozitív hangulat kialakításában segít minket.
Fontos azonban megjegyezni, hogy az összes pozitív hatást a kakaóbab összetevői és az étcsokoládé estében mérték, nem pedig a magas cukortartalmú tejcsokoládé-fajtákkal kapcsolatban.
Te megkóstolnád az új csokit?
Akác
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.