Te is napi 80 percet töltesz főzéssel??

Te is napi 80 percet töltesz főzéssel??

házimunka
PUBLIKÁLÁS: 2023. március 10. 06:00
Alig változik a főzéssel töltött idő, a nők a szocializmus óta napi közel másfél órát dolgoznak a konyhában, mondják a kutatások. Pedig van félkész étel, ételrendelési lehetőség, menza és étterem. Otthon főzni lehet nagyon egészséges és változatos - de kegyetlenül viszi az ember idejét, az tény. Évek teltek el nálunk is úgy, hogy mindennap főztünk frisset- néha többfélét is.

Hetvenhat perc naponta - ennyi időt töltöttek a nők a konyhában a szocializmus idején és a
kétezres évek elején is. A főzésre fordított idő azóta sem csökken, ugyanakkor a fiatalabb
generáció egyre inkább elidegenedik az ételtől - nyilatkozták szakértők egy műsorban nemrég. „Hiába töltünk naponta közel másfél órát a konyhában, egyre jobban elidegenedünk az ételtől. (ez az állítás egyébként kissé mintha ellentétben állna a "gasztroforradalommal", a Covid alatt kezdődött őrült kenyérsütés-mániával, a főzős videók és gasztroműsorok népszerűségével. Az viszont igaz, hogy nem generációk adják egymásnak tovább a tudást, inkább youtube-videókat nézünk vagy gasztrobloggerekre hallgatunk...)

Elfelejtjük a főzés tudományát, technikáit és közösségformáló szerepét, amit így a következő generációnak sem tudunk átadni. Kevesen látják már például az anyjukat tésztát gyúrni” – mondta el Saly Noémi kultúrtörténész, Az Ínség Zavara egyik szakértője - no így már érthetőbb a dolog, nem is szólva arról, hogy a most ötvenes-hatvanas generáció nagy része menzán, üzemi ebédlőkben, gyorsétteremben töltötte az életének nagy részét, és az ő felnőttkorukra esett az az időszak, amikor egyre több félkész vagy kész ételt vettünk a boltban, amit csak kisütni, melegíteni kellett, vagy szószként, feltétként ráütni egy adag frissen kifőzött tésztára.

A KSH adatai szerint alig változott a főzésre fordított idő a rendszerváltástól a 2010-es évekig. Míg 1987-ben a magyar férfiak 9, a nők pedig 76 percet szorgoskodtak a konyhában, addig 2000-ben a férfiak 11, a nők pedig 76 percet töltöttek ételkészítéssel.

A tendencia nem változott 2010-re sem, akkor a férfiak napi 18, a nők pedig napi 79 percet fordítottak főzésre.

A folyamat nem most kezdődött: a szocializmusban a nőknek a munka mellett nem maradt idejük a főzésre, így divattá vált, hogy konzervekből, mirelit áruból ütötték össze a vacsorát. Időközben a készételek még jobban elterjedtek, így a tartósítás, a spórolás, a maradékok észszerű felhasználása már nem volt olyan fontos, és ma sem az. „Az étel egy kidobható fogyasztási cikk - sokkal könnyebben megszabadulunk attól, amit készen veszünk, mint amit mi készítünk” - tette hozzá a szakértő.

Egy - a járvány hatásait vizsgáló kutatás - kimutatta, hogy a karantén időszakban is lényegesen több időt töltöttek a nők gondoskodó munkával, mint a férfiak. Különösen igaz volt ez a magasan iskolázott, városi és kisgyerekes nőkre. A home office ugyan sok férfinak is meghozta a kedvét a főzőcskéhez (vagy a kényszerű bezártság hetei-hónapjai alatt muszáj volt). A főzés a választható otthoni feladatokból a kevésbé visszataszítóbbak közé tartozott, ahol át lehetett élni az alkotás örömét, és a családtagjaink örömét, mikor elfogyasztották, de sokan vagy boldogan tértek vissza az irodai menzára, vagy a "mézeshetek" után egyszerűsítettek a napi főzőcskén. Sose felejtem el annak a családapának az arcát, akit megkérdeztek valami tévéműsorban 2020-ban, mit fog csinálni elsőnek, ha feloldják a karantént. Gondolkodás nélkül vágta rá: ELMEGYEK EGY ÉTTEREMBE, ÉS ESZEM VALAMIT, AMIT VÉGRE NEM ÉN FŐZTEM.

És nagyanyámra is emlékszem, aki pedig azt jelentette ki határozottan, hogy megfőz ő bármit, csak valaki találja ki, micsodát, de lehetőleg olyat, amihez megvannak nagyjából az alapanyagok, és amit mindenki meg is eszik jó étvággyal. Ő teljesen egyedül vitte a konyhát, nagyapám egy teát nem főzött soha, igaz, mindent megevett, amit elé tettek. Csak a zöldbabnak morogta fojtott hangon néha, hogy "bár száradt volna le a töve is" - de azért bekanalazta azt is. Azóta sokkal több férfi tanult meg főzni anélkül, hogy profi szakács akart volna lenni - de a statisztika azt mutatja, még mindig nincsenek többségben, sokaknak még mindig alkalmi kreativitást jelent, nem a mindennapok kötelességét.

A kaját mindenesetre kevésbé vagyunk hajlamosak kidobni csak úgy,amióta nagyanyánk nyugdíját hat-hét tétellel ki lehet pipálni a boltban egy nagyobb bevásárlás alkalmával, és szaporodnak a mémek is, hogy "elviszem a nőmet egy piszok drága helyre", a kép pedig lelkes párocskát ábrázol a szupermarket megszokott polcai közt, félig rakott bevásárlókocsival.

Vakmacska

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.