A receptek válogatásánál szem előtt tartottam, hogy kevésbé ismert vagy közkedvelt ételek kerüljenek ismertetésre, így készült velük leves, sós lepény, de akár a húsgombóc masszáját is gazdagíthatjuk például sütőtökkel.
Remélem, mindenki talál az alábbiak közt olyat, ami a kedvére való!
Almás zellerkrémleves
Hozzávalók:
egy nagy zellergumó (kb. 40 dkg)
egy közepes fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
egy nagyméretű savanykás alma
egy közepes krumpli
1-1,5 liter víz vagy húsalaplé
kb. 1 dl tejföl
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
a tálaláshoz (sajtos) pirítós, zsemlekocka, sült bacon, vajban sült almakockák stb.
A zöldségeket és az almát megtisztítom, a zellert, krumplit, almát szeletekre vágom, lábosba teszem. Beledobom az egészben hagyott hagymát, fokhagymát, felengedem a vízzel/húsalaplével – a mennyiség attól függ, milyen sűrű levest szeretnénk - , ízesítem a fűszerekkel és addig főzöm, amíg minden alkotóelem megpuhul. Ekkor a hagymát kidobom belőle, a sűrűjét kevés lével turmixba teszem, a tejfölt is hozzáadom és teljesen homogén állagúra pürésítem. Visszaöntöm a lábosba, ha kell, vízzel higítom, felforralom, és a tetszés szerinti levesbetéttel tálalom.
Változat: az almát elhagyom, a zeller mennyiségét 30 dekára csökkentem, és adok hozzá 30 deka brokkolit, vagy karfiolt.
Sütőtökös saláta
Hozzávalók:
kb. 50 deka sütőtök
egy fej lilahagyma
fél fej jégsaláta
egy érett avokádó
egy-két paradicsom (elhagyható)
5 deka pirított napraforgómag
2-3 evőkanál tökmagolaj
fél citrom leve
pár levélke rozmaring
1-2 evőkanál balzsamecet
egy evőkanál napraforgóolaj
só
Ehhez a salátához általában egy normál méretű kanadai sütőtök egyenes részét használom fel, amelyet zöldséghámozóval megtisztítok és kisebb, kb. 2x2-es kockákra vágok. Serpenyőben felforrósítom a napraforgóolajat, beledobom a tökkockákat és nagy lángon pirítani kezdem. Közben kevergetem, hogy minden oldalukat érje hő. Ha már pirulnak, kissé megsózom, rádobom a rozmaringleveleket, aláöntöm a balzsamecetet, és addig sütöm, amíg az ecettől a tök kissé karamellizálódik és majdnem puha lesz, de azért még kicsit roppanós. Közben egy salátástálba teszem a félfőre vágott lilahagymát, a felkockázott paradicsomot és avokádót, és a kisebb darabokra tépett salátát. Erre a zöldségágyra öntöm a megsült tököt, meglocsolom citromével és tökmagolajjal, átkeverem és így, ahogy van, tálalom. Tálalásnál a pirított napraforgómaggal megszórom. Natúr sült húsokhoz, csirkemájhoz jó köret, de a fenti módon sütött tököt is el tudom képzelni köretként, csak nagyobb adagot kell belőle készíteni.
Sütőtökös húsgolyók
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
25 dkg nyers reszelt sütőtök (tisztított súly)
4 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma
egy vastag szelet kenyér
egy tojás
2 cm-es gyömbérgyökér
egy mokkáskanál szerecsendió
egy kiskanál őrölt koriander
só, bors
olaj
A kenyeret kisebb darabokra vágom, kevés vízzel megöntözöm és állni hagyom, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázom és egy kiskanál olajon lassú tűzön megfonnyasztom.
A húst mély tálba teszem, hozzákeverem a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozom, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetem, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a masszából kis golyókat formálok és mindkét felüket kb. két-két percig sütöm, hogy kapjanak egy kis kérget. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal, például édes chiliszósszal, vagy fokhagymás joghurttal.
Kelbimbós-sonkás lepény
Hozzávalók:
egy tekercs friss leveles tészta
40-50 dkg kelbimbó
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
bors, szerecsendió
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg reszelt emmentáli sajt
A lepény töltelékéhez olajon megfonnyasztom a hagymát és fokhagymát, rádobom a felcsíkozott sonkát, valamint az elfelezett kelbimbókat, sóval, borssal ízesítem. Addig párolom, amíg a kelbimbó majdnem puha nem lesz. Kicsit hagyom hűlni.
A leveles tésztával kibélelek egy jénaifedőt, a tésztán elosztom a kelbimbós-sonkás ragut.
A tejszínből és a tojásokból öntetet készítek, sózom, szerecsendióval fűszerezem, hozzáadom a reszelt sajt felét és ráöntöm a tésztára. A maradék sajtot elosztom a tetején és közepesen meleg sütőben kb. 35-40 percig sütöm.
Langyosan, cikkekre vágva tálalom.
Brokkolis tepsis csirke
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
30 dkg brokkoli
egy gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
10-15 dkg reszelt sajt (most parmezán és edami keveréke)
3 dkg vaj
pár levélke rozmaring
só, bors
szerecsendió
A csirkemellet lapjában szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd kevés, rozmaringgal ízesített olajban elősütöm. Úgy szeretem, ha kívül aranybarna kérget kap. Amíg a csirke sül, sós vízben megfőzöm a brokkolit, pár perc elég neki, nem kell szétfőzni, mert úgy gusztustalan, másrészt még sütőbe is kerül majd. Ha a csirke és a brokkoli is megvan, kivajazok egy jénait vagy más sütőtálat, belefektetem a csirkeszeleteket, és elrendezem rajtuk a brokkolirózsákat. A tejfölt kikeverem kevés sóval, frissen reszelt szerecsendióval, meg egy gerezd eszelt fokhagymával és a zöldséges húsra öntöm. Az étel tetejét megszórom a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütöm úgy, hogy a teteje aranybarna legyen. Rizzsel tálalom, amit meglocsolok a sütés közben keletkező tejfölös szafttal.
Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.