Zsuzsi főz: Jó reggelt! Jó reggelit!

Zsuzsi főz: Jó reggelt! Jó reggelit!

reggeli
PUBLIKÁLÁS: 2015. szeptember 11. 14:00
Elkezdődött az iskola, az én lányom is elsős lett, így még több gondot fordítunk arra, hogy a gyerekek elindulás előtt reggelizzenek. Na nem egy sokfogásos english breakfast-ról van szó, inkább olyan gyorsan elkészíthető falatokról, amit a gyerekek (és persze a felnőttek is) szívesen fogyasztanak. Nálunk nagy sláger a joghurt, ezért az alábbi receptek többsége tartalmazza, emellett mindig van valami gabonaféle vagy szénhidrát, aszalt gyümölcs vagy olajos mag, de például – valószínűleg azért, mert elég korán indulunk – fajsúlyosabb ételt, szendvicset nem kívánnak.

Remélem, az alábbi receptekkel többeknek tudok segíteni abban, hogy mivel indítsák a napot.

Ropogós zabtallérok

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 tojás
kiskanálnyi sütőpor
egy púpos evőkanál liszt
reszelt citromhéj
fél mokkáskanál fahéj
8-10 szem aszalt sárgabarack felaprítva

A zabpelyhet tálba teszem, hozzádolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Ráreszelem a citromhéjat, meghintem a liszttel, ízesítem a fahéjjal. Másik tálban a cukrot a tojással habosra keverem, majd a zabpehellyel jól kikeverem, végül hozzáadom a barackdarabokat is.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibélelem, és kiskanál segítségével diónyi halmokat rakosgatok rá a masszából, majd kb. 10 perc alatt világosbarnára sütöm. Nem kell megijedni, sülés közben a halmok teljesen kilapulnak, de ez normális. Ebből a mennyiségből kb. 25 darab tenyérnyi méretű tallér jön ki.

Földimogyorós biscotti

Igazi kávé, kakaó mellé való ropogós kétszersült, lehet vele mártogatni is.

Hozzávalók:

2 közepes méretű tojás
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
egy narancs reszelt héja
5 dkg natúr, pirított földimogyoró
5 dkg felaprított étcsokoládé

A sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem, egy tepsit sütőpapírral kibélelek. A tojásokat a cukorral robotgép segítségével könnyű habos masszává verem.

A lisztet a szódabikarbónával elkeverem, egy tálba szitálom, hozzáadom a narancshéjat és a csokidarabokat, majd beleforgatom a tojásos masszába. A mogyorót is beleszórom.

A tésztát a sütőpapírra kanalazom, kialakítok belőle egy kb. 25 centi hosszú, három centi magas téglaformát, vagy hengert, és kb. fél óráig sütöm, amíg világosbarna lesz. Ekkor a süteményt deszkára csúsztatom, a sütő hőmérsékletét pedig visszaveszem 160 – légkeverésnél 140 – fokra. A tésztarudat egy centi vastag szeletekre vágom, melyeket visszahelyezek a tepsire a vágott oldalukkal felfelé. A biscottit még 10-15 percig sütöm, ezalatt kemény, ropogós lesz. Rácsra téve kihűtöm a szeleteket , és fémdobozban tárolom.

Joghurtos "zabkása"

Ez valójában nem zabkása, mert főzni nem kell, elég csak este összekeverni a hozzávalókat egy műanyag fedeles dobozban, és reggelre elkészül a finomság.

Hozzávalók 2 főre:

10 dkg zabpehely
1-1,5 deci joghurt
1-1,5 deci folyadék (tej, kókusztej, növényi tej, víz – én ez utóbbit használom)
méz ízlés szerint
a tálaláshoz gyümölcs

A zabpelyhet a joghurttal, folyadékkal, mézzel elkeverem, annyi folyadékot teszek hozzá, amennyivel jól elkeverhető, de azért ne ússzon benne. Éjjelre beteszem a hűtőbe, reggelire tálalom. Ehető magában, aszalt vagy friss gyümölccsel dúsítva is. A joghurt nálunk natúr görög joghurt, de a gyerekek gyümölcsjoghurttal is eszik.

Ropogós müzli (granola)

Hozzávalók (nagy családi adag több alkalomra):

50 dkg nagy szemű zabpehely,
10 dkg puffasztott rizs
2 evőkanál szezámmag
10 dkg mandulalapocska
5 dkg mogyoró/dió/napraforgómag
1 dl olaj
1 dl méz
20 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, meggy, barack, mazsola, kókuszchips, banáchips, stb.)

Az olajat és a mézet egy serpenyőben összemelegítem, közben a sütőt 150 fokra előmelegítem.

A zabpelyhet, puffasztott rizst, szezámmagot, mandulát, mogyorót egy nagy tálban összeforgatom a mézes-olajos keverékkel úgy, hogy lehetőleg mindenhol bevonja, majd a masszát egy sütőlapon elterítem (neálljon túl vastagon), és kb. 15 perc alatt ropogós-aranybarnára sütöm. Ezután kihűtöm, majd széttördelem, hogy ne legyenek benne nagyobb csomók. Jól zárható üvegben eláll akár két hétig is. Fogyasztható joghurttal, tejjel, a tetejére friss gyümölcsöt is tehetünk.

Gofri (6 db-hoz)

Hozzávalók:

2 kisebb tojás
5 dkg vaj megolvasztva
5 dkg cukor
egy vaníliás cukor
2,5 deci tej
fél csomag sütőpor
20 dkg liszt

A tészta frissen is elkészíthető, de én előző este bekeverem, hogy reggel csak sütni kelljen.

A kétféle cukrot a tojásokkal habosra keverem, majd a masszát a vajjal is kikeverem. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a tejet és sűrű, csomómentes masszává dolgozom el. Az előmelegített gofrisütőbe egy kis tejmerőkanálnyi adagot teszek, és ropogós aranybarnára sütöm a gofrit. Tálalható lekvárral, nutellával, gyümölccsel, tejszínhabbal, ezek kombinációjával (én legjobban baracklekvárral és tejszínhabbal szeretem:-))

Márványkalács (forrás: Szakácsok könyve)

Hozzávalók:

11 dkg finomliszt
4 dkg burgonyakeményítő
fél teáskanál sütőpor
8 dkg vaj
80 ml olaj
14 dkg porcukor
egy csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1 dkg kakaópor
2 evőkanál tej
csipet só

A lisztet, a sütőport, a keményítőt és a sót összeszitálom. A vajat és az olajat kis lángon felmelegítem. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverem, hozzáadom a vaj-olaj keveréket és robotgéppel jól összedolgozom. Egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyikkel jól elkeverem a masszát, majd – ha már minden tojás benne van – több részletben belekeverem a lisztet, közben erőteljesen keverem. Ha az összes liszt belekerüt, még 5 percig verem robotgéppel a legmagasabb fokozaton.

A kakaóport a két evőkanál tejjel elkeverem, és a masszát egyharmad-kétharmad arányban kettéveszem, a kisebb részbe keverve a kakaót.

Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, és beleöntök egy réteg világos tésztát. Erre evőkanállal váltakozva rétegezem a kakaós és a fehér tésztát. Ha a rétegezéssel megvagyok, villával cikkcakkosan megkeverem a tésztát, hogy kialakuljon a márványminta.

A süteményt 220 fokra előmelegített sütőbe teszem, és azonnal csökkentem a hőfokot 200 fokra. Így sütöm egy negyed órát, majd olajozott késsel nem túl mélyen bevágom a sütemény tetejét. A sütőt 175 fokra állítom és így fejezem be a sütést további 35 perc alatt. A kalácsot rácson kihűtöm, és tejeskávé, kakaó mellé tálalom.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.