Kecskét szoptak és szopópalackból ittak a csecsemők régen

Kecskét szoptak és szopópalackból ittak a csecsemők régen

Halacska
PUBLIKÁLÁS: 2015. június 08. 09:45
A csecsemők mesterséges táplálása nem újkeletű dolog, már az ókorban is ismert volt, a pompei ásatások során több gyermekszarkofágban találtak szopóedényeket. Az edények a női mell formáját utánozták, magasságuk kb. 10 cm, szélességük pedig 8 cm körül volt, leggyakrabban agyagból készültek, de Aquincum-ban üvegből fúvott palackok is előkerültek. A patríciusok körében elterjedt szokás volt, hogy fiatal rabszolgaanyát fogadtak a házukba szoptatós dajkának. A plebejus anyák is gyakran áruba bocsátották fölösleges tejüket, a Forum olitorium-on csoportokba tömörülve, tulajdonképpen egy ókori „tejpiacon” pénzért tápláltak idegen gyermekeket.

A középkorban már fa- és bádogpalackokat kezdtek használni, majd ezeket később a zománcozott edények váltották le. A XVIII. században a korabeli párizsi adatok alapján a tehéntej mellett a fejőskecskét kezdték szoptatódajkaként alkalmazni. Legalkalmasabbnak a kétéves korú kecskét tartották. Egészen a XIX. századig hasznosították a kecskéket szoptatós dajkaként. A bepólyált csecsemőt egész egyszerűen odatartották a kecske tőgyéhez, így közvetlenül onnan szívta a steril tejet. Külön erre a célra elkülönítve tartottak kecskéket, akik annyira megszokták, sajátjuknak tekintették az általuk táplált kisbabát, hogy gyakran másik csecsemőt nem voltak hajlandóak táplálni.

Az 1700-as években újból divatba jöttek az üvegből készült edények, míg egyes vidékeken, például Oroszországban, a szívószarv volt a mesterséges csecsemőtáplálás eszköze.

A gazdag családok ökörszarv helyett ezüstből készíttettek szarvat a gyermeknek. A szopóka, a tehéntőgy lenyúzott, pácolt bőréből készült.

Az irodalom is nagy hatással volt a szoptatásra, Rousseau Emile, avagy a nevelésről című munkája olyan nagy hatást gyakorolt a francia asszonyokra, hogy a szoptatósdajkák alkalmazása még a főúri körökben is visszaszorult egy időre.

Az 1800-as években Európa szerte gyermekkórházakat alapítottak, a mesterséges táplálást azonban még mindig tehén- és kecsketejjel oldották meg. A szegény családokban a liszt-, illetve zsemlepépeket is előszeretettel alkalmazták, azonban az így táplált gyermekeknél a halandóság tragikus mértéket öltött, így érdemelték ki a nagy gyárvárosok, mint például Manchester, a gyermekek vágóhídja gúnynevet. A nagy áttörés Justus von Liebig báró nevéhez fűződik, a német vegyész volt az, aki 1866-ban az első maláta alapú tápszert elkészítette. Az eredmények nem voltak kielégítők, ezért negyedszázad után az orvosok visszatértek az állati tejek ajánlásához. 1886-ban vezették be az úgynevezett tejsterilizáló eljárást, ami látható javulást hozott a mortalitásban, ugyanakkor a hosszas forralás következtében feltűnőbb számban jelentkeztek a skorbutos esetek.

Először Franciaországban, majd Németországban is betiltották a keskeny nyakú, nehezen tisztítható, csöves, illetve dugós szopópalackok gyártását, helyettük egyszerű, könnyen tisztítható, széles nyakú palackok kerültek alkalmazásba. A XX. század hozta meg a gyermekorvoslás teljes kifejlődését, és ekkor jelentek meg a modern zab és maláta alapú tápszerek is, ám ezek alkalmazását csak 3 hónapos kortól javasolták.

Forrás: Bókay János dr.: A csecsemők mesterséges táplálásának története. In: Anya- és csecsemővédelem, 1928. 1. évfolyam, 9. szám.

Halacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.