Megmondom őszintén, ez kicsit nehéz nekem, mert a családom nagy része nem leveses. Egyedül a lányom az, aki nagyon szívesen kanalazza a levest, ezért a kedvéért szoktam főzni, általában húslevest, sok zöldséggel. Ezt rendszerint tésztával, cérnametélttel vagy lúdgégével kéri, így nagy alkotásról nem beszélhetek a levesbetét tekintetében, de azért néha készítek daragaluskát, zöldségleveshez vajas galuskát, és persze csipetkét is. A krémleveseknél általában vagy pirított kenyérkocka a belevaló, vagy nem teszek bele semmit, viszont vajas-sajtos melegszendvicset, fokhagymás kenyeret eszünk melléjük. A gyümölcslevesekben a betét maga a gyümölcs, de a gyerekek kedvéért házilag felvert, cukrozatlan tejszínhabot is szoktam tenni a tetejére.
Fentiek miatt igyekeztem utánanézni a témának és pár különlegesebb levesbetétet foglalok most csokorba nektek.
5 deka lisztet egy tojással, csipet sóval egy kicsi, csőrös edényben jól kikeverünk, sűrű palacsintatészta állagúra. Ezt vékony sugárban a forrásban levő levesbe csurgatjuk, gyakorlatilag pár másodperc alatt megfő. A csurgatást szűrőn keresztül vagy tölcsérből is végezhetjük, de a csőrös pohár a legpraktikusabb. Azonnal tálalni kell a levest, mert ha állni hagyjuk, a tészta felissza a levest, nagyon megduzzad. Zöldséglevesbe, borsólevesbe, ragulevesbe szokták tenni.
A csurgatott tészta masszáját elkészítjük, és a leves helyett bő forró olajba csurgatjuk, állandóan kevergetjük, különben összetapad. Ez gyakorlatilag olyan mint a levesgyöngy, csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük a levesbe, mert szétázik.
Erőlevesekbe, szűrt húslevesekbe való ünnepi levesbetét. Ehhez 2 tojássárgát egy deci tejjel vagy tejszínnel, csipet sóval, reszelt szerecsendióval simára keverünk és egy 2 dkg vajjal kikent, kis láboskába tesszük. A láboskát egy hideg vízzel telt lábosra helyezzük, befedjük, és mérsékelt tűzön gőzöljük, amíg a tojásos keverék megkocsonyásodik. Hagyjuk kihűlni, majd apró kockákra vágjuk. Ünnepi alkalmakra kis kiszúróformákkal is kiszúrhatjuk, a masszát nagyon apróra vágott zöldfűszerekkel is dúsíthatjuk.
Ausztriában lehet találkozni a frittatensuppe nevű levessel, ami nem más, mint húsleves palacsintametélttel. A betéthez 6 dkg lisztből 2 tojással, 125 ml tejjel, csipet sóval palacsitatésztát keverünk, kevés olajon 3-4 db palacsintát sütünk. A palacsintákat feltekerjük, vékony csíkokra vágjuk, a tányérokba tesszük, és rámerjük a forró húslevest. A tészta itt is ízesíthető snidlinggel, petrezselyemmel, de akár aprított spenóttal is.
Nálunk a zöldborsóleves, gombaleves hagyományos betétje. Ehhez egy tojást 3 dkg vajjal, kevés sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, kikeverünk és a forrásban levő levesbe szaggatjuk kiskanállal.
Egy tojást habosra felverünk egy evőkanál kefirrel, majd összekeverjük 2 evőkanál búzadarával és 5 dkg reszelt sajttal. Őrölt szerecsendióval és apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesben 10 percig, kis lángon főzzük. Érdemes a főzés végén egyet megkóstolni, hogy átfőtt-e. Tejszínes zöldséges levesekbe, de akár paradicsomlevesbe is lehet tenni.
A fimomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a zsiradékon, rátesszük a felaprított petrezselymet, összekeverjük és kihűtjük. A ledarált vagy elkapart májat összekeverjük a vízben megáztatott és jó kinyomkodott zsemlével, a tojással, zsemlemorzsával, a megfonnyasztott hagymával. Sóval, borssal, majorannával fűszerezzük és fél órát pihentetjük. Utána forrásban levő vízbe vagy levesbe szaggatjuk evőkanállal, és újraforrástól számított 3-4 perc alatt készre főzzük. Ha túl lágy lenne a massza (érdemes próbafőzést csinálni egy gombóccal), zsemlemorzsával sűrítjük.
A húst ledaráljuk, az áztatott, kimyomott zsemlével, felaprított petrezselyemmel, és a többi hozzávalóval jól elkeverjük, fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel pici gombócokat készítünk és belefőzzük a levesbe, illetve enyhén sós vízbe. Kb. 15 percig főzzük. A massza zöldfűszerekkel, párolt hagymával, reszelt sárgarépával dúsítható. Ugyanígy halgombócot is készíthetünk, amit halcsontokból főzött alaplével készülő, zöldségekkel dúsított, tejszínnel habart (esetleg kaporral és fehérborral ízesített) levesbe főzhetünk bele.
- pürésített zöldséges krémleveseket érdemes a felhasznált zöldséggel tálalni, pl. cukkinikrémlevesbe pár szelet vajon pirított vagy grillezett cukkini, fehér spárgakrémlevesbe pár szál főtt zöldspárga, és így tovább.
- A zöldségkrémlevesek tetején jól mutat (és persze finom is) egy-két evőkanál joghurt, tejföl vagy édesítetlen tejszínhab, amit zöldfűszerekkel, pirított magvakkal is megszórhatunk.
- A krémlevesek (lencse, borsó, spenót, édeskömény, gesztenye) tetejére zsiradék nélkül kisütött baconszeleteket is tehetünk, ezt a férfivendégek nagyon fogják értékelni. Szalonna helyett a bátrabbak ugyanígy sütött kolbászt de akár egy vastagabb szelet véres hurkát is használhatnak.
- szűrt húslevesbe nagyon jó betétek – a gyerekek is szeretik – a különböző töltött tészták tortellini, ravioli, melyet készen is vehetünk, de otthon is előállítható. A tésztához egy tojásra 10 dkg lisztet számolunk, a tölteléke lehet pirított gomba, darált hús, túró vagy ricotta is. A tésztát érdemes a tálalandó levesben kifőzni, és a tetejére szórhatunk reszelt sajtot is.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?