Zsuzsi főz: Főszerepben a levesbetét

Zsuzsi főz: Főszerepben a levesbetét

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2014. május 16. 07:00
Megmondom őszintén, ez kicsit nehéz nekem, mert a családom nagy része nem leveses. Egyedül a lányom az, aki nagyon szívesen kanalazza a levest, ezért a kedvéért szoktam főzni, általában húslevest, sok zöldséggel. Ezt rendszerint tésztával, cérnametélttel vagy lúdgégével kéri, így nagy alkotásról nem beszélhetek a levesbetét tekintetében, de azért néha készítek daragaluskát, zöldségleveshez vajas galuskát, és persze csipetkét is. A krémleveseknél általában vagy pirított kenyérkocka a belevaló, vagy nem teszek bele semmit, viszont vajas-sajtos melegszendvicset, fokhagymás kenyeret eszünk melléjük. A gyümölcslevesekben a betét maga a gyümölcs, de a gyerekek kedvéért házilag felvert, cukrozatlan tejszínhabot is szoktam tenni a tetejére.

Fentiek miatt igyekeztem utánanézni a témának és pár különlegesebb levesbetétet foglalok most csokorba nektek.

Csurgatott tészta

5 deka lisztet egy tojással, csipet sóval egy kicsi, csőrös edényben jól kikeverünk, sűrű palacsintatészta állagúra. Ezt vékony sugárban a forrásban levő levesbe csurgatjuk, gyakorlatilag pár másodperc alatt megfő. A csurgatást szűrőn keresztül vagy tölcsérből is végezhetjük, de a csőrös pohár a legpraktikusabb. Azonnal tálalni kell a levest, mert ha állni hagyjuk, a tészta felissza a levest, nagyon megduzzad. Zöldséglevesbe, borsólevesbe, ragulevesbe szokták tenni.

Borsóka

A csurgatott tészta masszáját elkészítjük, és a leves helyett bő forró olajba csurgatjuk, állandóan kevergetjük, különben összetapad. Ez gyakorlatilag olyan mint a levesgyöngy, csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük a levesbe, mert szétázik.

Tojáskocsonya

Erőlevesekbe, szűrt húslevesekbe való ünnepi levesbetét. Ehhez 2 tojássárgát egy deci tejjel vagy tejszínnel, csipet sóval, reszelt szerecsendióval simára keverünk és egy 2 dkg vajjal kikent, kis láboskába tesszük. A láboskát egy hideg vízzel telt lábosra helyezzük, befedjük, és mérsékelt tűzön gőzöljük, amíg a tojásos keverék megkocsonyásodik. Hagyjuk kihűlni, majd apró kockákra vágjuk. Ünnepi alkalmakra kis kiszúróformákkal is kiszúrhatjuk, a masszát nagyon apróra vágott zöldfűszerekkel is dúsíthatjuk.

Palacsintametélt

Ausztriában lehet találkozni a frittatensuppe nevű levessel, ami nem más, mint húsleves palacsintametélttel. A betéthez 6 dkg lisztből 2 tojással, 125 ml tejjel, csipet sóval palacsitatésztát keverünk, kevés olajon 3-4 db palacsintát sütünk. A palacsintákat feltekerjük, vékony csíkokra vágjuk, a tányérokba tesszük, és rámerjük a forró húslevest. A tészta itt is ízesíthető snidlinggel, petrezselyemmel, de akár aprított spenóttal is.

Vajas galuska

Nálunk a zöldborsóleves, gombaleves hagyományos betétje. Ehhez egy tojást 3 dkg vajjal, kevés sóval, és annyi liszttel, amennyit felvesz, kikeverünk és a forrásban levő levesbe szaggatjuk kiskanállal.

Sajtgombóc

Egy tojást habosra felverünk egy evőkanál kefirrel, majd összekeverjük 2 evőkanál búzadarával és 5 dkg reszelt sajttal. Őrölt szerecsendióval és apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesben 10 percig, kis lángon főzzük. Érdemes a főzés végén egyet megkóstolni, hogy átfőtt-e. Tejszínes zöldséges levesekbe, de akár paradicsomlevesbe is lehet tenni.

Májgaluska

  • 15 dkg máj
  • egy szikkadt zsömle
  • egy evőkanál zsemlemorzsa
  • egy tojás
  • 4 dkg sertészsír (vaj)
  • egy kis fej hagyma
  • majoranna
  • kis csokor petrezselyem
  • só, bors

A fimomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a zsiradékon, rátesszük a felaprított petrezselymet, összekeverjük és kihűtjük. A ledarált vagy elkapart májat összekeverjük a vízben megáztatott és jó kinyomkodott zsemlével, a tojással, zsemlemorzsával, a megfonnyasztott hagymával. Sóval, borssal, majorannával fűszerezzük és fél órát pihentetjük. Utána forrásban levő vízbe vagy levesbe szaggatjuk evőkanállal, és újraforrástól számított 3-4 perc alatt készre főzzük. Ha túl lágy lenne a massza (érdemes próbafőzést csinálni egy gombóccal), zsemlemorzsával sűrítjük.

Húsgombóc

  • 10 dkg sovány hús (csirke, pulyka, sertés, marha)
  • fél szikkadt zsömle
  • egy tojás
  • egy evőkanál zsemlemorzsa
  • kis csokor petrezselyem
  • só, bors, szerecsendió

A húst ledaráljuk, az áztatott, kimyomott zsemlével, felaprított petrezselyemmel, és a többi hozzávalóval jól elkeverjük, fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel pici gombócokat készítünk és belefőzzük a levesbe, illetve enyhén sós vízbe. Kb. 15 percig főzzük. A massza zöldfűszerekkel, párolt hagymával, reszelt sárgarépával dúsítható. Ugyanígy halgombócot is készíthetünk, amit halcsontokból főzött alaplével készülő, zöldségekkel dúsított, tejszínnel habart (esetleg kaporral és fehérborral ízesített) levesbe főzhetünk bele.

További ötletek:

- pürésített zöldséges krémleveseket érdemes a felhasznált zöldséggel tálalni, pl. cukkinikrémlevesbe pár szelet vajon pirított vagy grillezett cukkini, fehér spárgakrémlevesbe pár szál főtt zöldspárga, és így tovább.

- A zöldségkrémlevesek tetején jól mutat (és persze finom is) egy-két evőkanál joghurt, tejföl vagy édesítetlen tejszínhab, amit zöldfűszerekkel, pirított magvakkal is megszórhatunk.

- A krémlevesek (lencse, borsó, spenót, édeskömény, gesztenye) tetejére zsiradék nélkül kisütött baconszeleteket is tehetünk, ezt a férfivendégek nagyon fogják értékelni. Szalonna helyett a bátrabbak ugyanígy sütött kolbászt de akár egy vastagabb szelet véres hurkát is használhatnak.

- szűrt húslevesbe nagyon jó betétek – a gyerekek is szeretik – a különböző töltött tészták tortellini, ravioli, melyet készen is vehetünk, de otthon is előállítható. A tésztához egy tojásra 10 dkg lisztet számolunk, a tölteléke lehet pirított gomba, darált hús, túró vagy ricotta is. A tésztát érdemes a tálalandó levesben kifőzni, és a tetejére szórhatunk reszelt sajtot is.

Zsuzsi főz

Zsuzsi főz receptek főzés leves levesbetét
Bezzeganya az Instagramon!


Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz.

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.