Zsuzsi főz: Készíts jégkrémet házilag!

Zsuzsi főz: Készíts jégkrémet házilag!

recept
PUBLIKÁLÁS: 2013. április 26. 11:00
Mivel a gyerekeim igazi fagyiimádók, és mindent szeretnek, ami jeges és hideg, nagyon megörültem, amikor a svéd bútoráruház kasszasorán szembejött velem a jégkrémforma. Ez egy nagyon ötletes kis találmány, egy kis műanyag csúcsos forma, amibe műanyag pálcikát lehet tenni, amire ráfagy az általunk készített jégkrém-massza, így ha már megfagyott, a pohárból kivéve igazi pálcikás jégkrémet ehetünk. Egy készletben hat forma van és egy kis állvány, ami a hat forma kifagyasztását megkönnyíti. Akinek nincs formája, kis joghurtospohárral ugyanígy elkészítheti a fagyit, csak műanyag kanalat, vagy spatulát, hurkapálcát (ebből többet) illesszen bele fogantyúnak.

A házilag készített jégkrém olcsó, változatos és gyorsan el is készíthető, ráadásul nem kell aggódni azon, hogy mesterséges anyagokkal, felesleges kalóriákkal tömnénk a gyereket, hiszen azt teszünk bele, amit csak akarunk. Plusz jó pont, hogy tejmentes, illetve cukormentes édességet is könnyen elő lehet állítani ezzel a módszerrel. És most jöjjenek a receptek, melyek mindegyike 6 kis formához elegendő.

Banános-szedres jégkrém

Hozzávalók:

  • két kis banán
  • egy nagy pohár joghurt fele
  • egy kisebb marék szeder (kb. 10 dkg, most fagyasztott)

A hozzávalókat turmixgép poharába töltöm, homogén állagúra keverem. Megtöltöm a krémmel a formákat úgy, hogy fél centit elhagyok a tetején, beleillesztem a pálcákat és kb. két-három óra alatt megfagyasztom. Evés előtt pár perccel előbb kiveszem a formákat, vékony sugárban vizet csorgatok rá, így könnyen kivehető a jégkrém belőlük.

Vaníliás „krémkönnyű” jégkrém

Hozzávalók:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • porcukor ízlés szerint (elhagyható)

A lehűtött, vaníliás cukorral összekevert tejszínt kemény habbá verem. A habot a jégkrémformákba töltöm úgy, hogy a formát közben kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy ne maradjanak légbuborékok a fagyiban. Beleteszem a pálcát és pár óra alatt kifagyasztom.

Ezt az alapot lehet turbózni aprított fehér vagy étcsokival, pirított magvakkal, és a fagyos jégkrémet olvasztott csokiba is lehet mártani. Ha a csokiba mártott jégkrémet tárolni szeretnénk, zacskóba csomagolható és így mehet vissza a fagyasztóba.

Vizes alapú gyümölcsjégkrém

Hozzávalók:

  • 2,5-3 dl tetszőleges gyümölcspüré
  • néhány evőkanál víz (esetleg a választott gyümölcshöz ízben passzoló gyümölcslé)
  • egy-két evőkanál méz ízlés szerint

A hozzávalókat alaposan összekeverem és a fent leírtak szerint elkészítem belőlük a jégkrémet. Érdemes kísérletezni azzal, hogy az alapba nagyon apróra vágott zöldfűszereket teszünk. Az eperhez jól illik a bazsalikom, a citromhoz, málnához a menta, de citromfüvet is használhatunk szinte mindenhez. A bogyós gyümölcsöket érdemes szitán áttörni, ha valakit zavarnak a magok. Ha variálni akarjuk, többféle, lehetőleg egymástól eltérő színű pürét használjunk hozzá.

Epres jégkrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg eper
  • egy dl natúr joghurt
  • két dl habtejszín
  • cukor ízlés szerint

A gyümölcsöt a cukorral és az eperrel turmixoljuk, majd hozzáadjuk a habbá vert tejszínt is. Formákba töltjük, fagyasztjuk.

Csokis jégkrém

Hozzávalók

  • 8 dkg étcsoki
  • 3 dl tejszín
  • cukor (elmaradhat)

A tejszínt felforraljuk, levesszük a lángról és beletördeljük a csokit, édesítjük, ha szükséges. Addig kevergetjük, amíg kihűl, majd lehűtjük, ha jó hideg, habbá verjük. Formákba töltjük, fagyasztjuk.

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.