Zsuzsi főz: Készítsünk gnocchit házilag!

Zsuzsi főz: Készítsünk gnocchit házilag!

gnocchi
PUBLIKÁLÁS: 2013. március 29. 12:00
Általában a poszt témáját találom ki először és utána írok, most viszont egy fénykép adta az ötletet a mai bejegyzéshez. A gnocchiról fogok írni, ami egy nagyon egyszerűen elkészíthető olasz tésztaféle, általában tejszínes vagy zöldséges szószokkal tálalják, sajttal megszórva fogyasztják.

A kész burgonyás tészta nagyon jól fagyasztható is, ezt érdemes tálcán, egy rétegben végezni, hogy a nudlik ne ragadjanak össze. Amikor enni szeretnénk, még fagyosan kell a forrásban levő vízbe dobni, és megvárni, amíg feljönnek a felszínre. Ez kicsit lassabban történik meg, mint a frissen készült gnocchi esetén.

Az alaptésztát lehet ízesíteni-színezni botmixerrel egyneműsített párolt spenóttal, gombával, sült sütőtökkel, főtt/sült céklával, így változatosabb ételt készíthetünk. Nagyon laktató és olcsó étel, én leginkább egyszerű, húsmentes szósszal szeretem. Először két alaptészta-recept következik, azután pedig pár, a gnocchihoz illő mártás kerül ismertetésre.

Burgonyás gnocchi alaptészta

Hozzávalók

60 dkg krumpli héjában főzve
5 evőkanál reszelt parmezán
egy tojás
só, frissen őrölt bors
17,5 dkg finomliszt (illetve annyi, amennyit a krumpli felvesz)

A megfőtt, meghámozott krumplit krumplinyomóval megtöröm és egyenletesen szétterítem egy tepsin/munkalapon, hogy gyorsabban hűljön. Ha kihűlt, kupacot készítek belőle (mint tésztagyúrásnál a lisztből), a közepében mélyedést alakítok ki. Ebbe teszem a tojást, sót, borsot, sajtot. Ujjaimmal összekeverem, meghintem a liszttel és lefelé nyomkodva ruganyos tésztává gyúrom. A formázáshoz kisebb darabokat csípek le belőle, melyeket két tenyérrel íz asztalon kígyóvá sodrok, és kb. 3 centis darabokra felvágok. Az eredeti forma eléréséhez ezeket a darabokat még egy villa hátához nyomva kell cifrázni, de ehhez nekem már abszolút nincs türelmem. Ha nem azonnal főzöm ki, folpackkal letakarva pihentetni lehet a hűtőben, vagy a már leírt módon fagyasztható is. Vizet forralok, sózom és kifőzöm a gnocchit, ami akkor jó, ha felemelkedik a víz felszínére. Azonnal beleszedem a kiválasztott mártásba, összemelegítem és tálalom.

Római gnocchi (gnocchi alla romana)

Hozzávalók

7,5 dl zsíros tej
egy babérlevél
egy zúzott fokhagyma-gerezd
17 dkg búzadara
3 tojássárga
7,5 dkg reszelt parmezán
frissen reszelt szerecsendió
5 dkg vaj

A tejet a babérlevéllel, fokhagymával, kevés sóval felforralom. Ha forr, apránként beleszórom a grízt, és folyamatosan keverem habverővel, hogy ne csomósodjon össze. Kis lángon fedő nélkül főzöm 12-15 percig, amíg besűrűsödik és kezd elválni a lábos oldalától. Ekkor leveszem a lábost a tűzről és darabonként belekeverem a tojások sárgáját, majd beledolgozom a sajtot, szerecsendiót, kevés sót és borsot.

Egy alacsony falú tepsit vastagon kivajazok, beleterítem a gnocchimasszát, és vizes, széles pengéjű késsel elterítem. A tetejét 2,5 dkg olvasztott vajjal megkenem és hagyom kihűlni, majd letakarva 2-3 órára a hűtőbe teszem. Ezután nagy pogácsákat szaggatok belőle, amiket a maradék vajon pirosra sütök. Ezeket a megsütött pogácsákat általában leöntik egy tejszínes-sajtos, vagy paradicsomos mártással, megszórják reszelt parmezánnal, és kb. 10 perc alatt a sütőben átsütik.

Úgy is tálalható, hogy a pogácsákra szeletelt paradicsomot, és mozzarellát teszünk, ezt pestoval is megkenhetjük és 5 percig sütjük a sütőben.

És most következzenek a szószok!

Zsályás vaj

A lehető legegyszerűbb megoldás: 10 deka vajat serpenyőben felmelegítek közepes lángon, ha felolvadt, beledobok 3-4 gerezd aprított fokhagymát és egy marék friss zsályalevelet. Addig pirítom kevergetve, amíg a levelek ropogóssá nem válnak. Beleforgatom a gnocchit és reszelt parmezánnal tálalom. Sütőtökös gnocchihoz szerintem ez a legjobb.

Tejszínes- sajtos szósz

5 deka vajon közepes lángon megfuttatok egy kis fej felaprított hagymát (3-4 szál felkarikázott újhagyma is lehet), majd rádobok 10 dkg húsos bacont (ez el is maradhat9, 3-4 gerezd szeletelt fokhagymát és pár percig kevergetve pirítom. Felöntöm 3 deci tejszínnel, felforralom, beledobok 15 dkg gorgonzolát, vagy más kéksajtot, esetleg karakteres egyéb sajtot, és felolvasztom benne. A végén bazsalikomleveleket tépkedek rá és összeforgatom a gnocchival.

Paradicsommártás

Hozzávalók

egy kis fej hagyma
egy nagy sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
olívaolaj
só, bors
bazsalikomlevelek

Az olajat felhevítem, megpárolom benne a felaprított hagymát. Hozzáadom a lereszelt répát (egy kis darab zellert is lehet reszelni hozzá), és egy-két percig kevergetve pirítom. Belereszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a paradicsomkonzervet. Néha megkeverve kb. negyed óráig főzöm, közben a paradicsomot kissé szétnyomkodom a fakanállal. Sózom, borsozom, és a főzés végén bazsalikomot tépkedek bele, amivel már nem nagyon forralom.

A kész gnocchival összemelegítem, parmezánnal tálalom.

Sültpaprikás szósz (Good Food recept)

Hozzávalók

3 piros kaliforniai vagy kápia paprika
2 közepes fej hagyma
egy evőkanál olívaolaj
fél evőkanál szárított kakukkfű
egy doboz hámozott paradicsom-konzerv vagy passata (olasz paradicsompüré)

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a paprikát és a hagymát nagyobb darabokra vágom és a tepsibe terítem. Meglocsolom az olívaolajjal, megszórom a kakukkfűvel és kb. fél óráig sütöm, ezalatt megpuhul és kissé megfeketedik a héja. Lehűtöm, és összeturmixolom a paradicsomkonzervvel vagy passatával. Sózom-borsozom. Lehet ízesíteni fokhagymával, rozmaringgal, chilivel. Természetesen ezt is össze kell melegíteni a gnocchival és a parmezán sem maradhat el.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.